Categories
AI crypto technologie

$115 miljoen voor een website met 1 pagina

Het nieuws in de techwereld wordt volledig gedomineerd door AI, op een manier die doet terugdenken aan de doorbraak van het world wide web in 1993 na de lancering van de Mosaic-browser en de periode vijftien jaar geleden nadat de eerste iPhones en Android-telefoons werden geïntroduceerd. De laatste twee (smartphones en internet) vormen de drager voor de huidige technologische revolutie, want zo moeten we AI inmiddels wel noemen. En toch vond ik iets anders afgelopen week opvallender: dat de oprichter van OpenAI, Sam Altman, met zijn andere bedrijf Tools for Humanity liefst $115 miljoen ophaalde voor het Worldcoin-project. Want als tech-ondernemer tel je sinds Steve Jobs en Elon Musk niet meer mee met één miljardenbedrijf; je moet er minimaal twee hebben. En je spreekt af met wereldleiders, blijkbaar in bruine schoenen.

Heerlijk casual: jasje uit voor president Macron en Sam Altman met bruine schoenen onder een donker pak. bron: Twitter Macron

Het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat Tools for Humanity, dat zich op de website van 1 pagina presenteert met de slogan ‘een technologiebedrijf dat zich inzet voor een rechtvaardiger economisch systeem’, liefst $115 miljoen ophaalt voor het Worldcoin-project. Want Worldcoin is een open-source protocol, oftewel een platform waarvan gebruik voor iedereen open staat, terwijl het verder krabbelen is bij de financiering van startups in de cryptowereld. Wat doet Worldcoin?

‘Wij streven naar universele toegang tot de wereldeconomie, ongeacht land of achtergrond, en versnellen de overgang naar een economische toekomst waarin iedereen op aarde welkom is en profiteert,’ aldus de slogan op de website van Worldcoin.

Dat is nog best vaag, maar Alex Blania, CEO en medeoprichter van Tools for Humanity en Worldcoin-projectleider, verduidelijkht het enigszins in het persbericht: “Nu we het tijdperk van AI ingaan, is het noodzakelijk dat individuen hun persoonlijke privacy kunnen behouden en tegelijkertijd hun menselijkheid kunnen bewijzen. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat iedereen de financiële voordelen van AI kan realiseren”.

Dus toch weer AI… er is geen ontkomen aan. Maar Blania heeft absoluut een belangrijk punt: het is belangrijk dat mensen kunnen aantonen mens te zijn in allerlei transacties, zonder persoonlijk identificeerbare gegevens te hoeven delen. Bij Worldcoin wordt de verificatie van het menszijn verzekerd door het gebruik van een Orb, een bol: een biometrische irisscanner. 

$115 miljoen, maar dan heb je ook wat.

Bij de start van Worldcoin was het niet de bedoeling van Worldcoin om eigen hardware te maken,  maar eerder dit jaar werd al uitgelegd dat er geen andere mogelijkheid was om te bewijzen dat je te maken had met een levend mens, dan door het gebruik van biometrische meetapparatuur. Wie meer wil weten over de reden van de grote investering in Worldcoin, kan dat horen in deze podcast met Spencer Bogart van Blockchain Capital. Wie de Worldcoin app wil downloaden, klikke hier.

Sam Altman op tournee

Sam Altman is niet alleen mede-oprichter en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Tools for Humanity, het bedrijf achter Worldcoin, maar bovenal oprichter en CEO van OpenAI, maker van het razend populaire ChatGPT en het bedrijf dat $300 miljoen ophaalde voor… 1 procent van de onderneming. In die rol reisde Altman afgelopen week door Europa, waarbij president Macron, die nog nooit een spiegel heeft gezien die hem niet beviel, er als de kippen bij was om Altman uit te nodigen op het Elysee.

Ooit bezwoer Macron dat Frankrijk en Europa niet opnieuw achteraan zouden lopen bij nieuwe technologie, maar intussen speelt Europa nauwelijks een rol in het AI-slagveld. Europa is leuk als afzetmarkt en Altman was zo snugger om te melden dat OpenAI zich braaf aan alle Europese regels zal houden. Intussen vraag ik me af waarom het Engelse establishment nog altijd zo fanatiek tegen bruine schoenen onder donkere pakken is, dat de Guardian er een artikel aan wijdde.

Alles is AI op dit moment

Goed, ik heb het dus geprobeerd deze week; om niet alleen over AI te schrijven. Maar het valt niet mee. Niet alleen blijkt Worldcoin vooral opgericht om menszijn te bewijzen in het tijdperk van AI, maar grote cryptofondsen halen het woord crypto weg van hun website en richten zich ook opeens op AI. Dit zegt bijvoorbeeld Paradigm sinds begin deze maand: ‘Paradigm is a research-driven technology investment firm.’ Niets mis mee. Maar dit zeiden ze voorheen: ‘Paradigm backs disruptive crypto/Web3 companies‘. Dat is vergelijkbaar met de neef die zich vorig jaar op je tante’s verjaardag nog voorstelde als crypto-expert en lifecoach, maar laatst op moederdag verscheen in een t-shirt met ChatGPT erop en rondbazuinde dat hij al jaren vuistdik in de AI zit.

Terwijl investeringen in de technologiewereld wereldwijd blijven dalen, is de AI-sector een magneet (of een bodemloze put?) voor het grote geld. Crunchbase telde liefst $20 miljard aan AI-investeringen. Begin afgelopen week staken investeerders $700 miljoen in twee AI-startups – Builder.ai ($250 miljoen) en Anthropic (liefst $450 miljoen) – en halverwege de week nog eens 105 miljoen dollar in AI-marketingplatform Insider. Waarbij me opviel dat QIA, het staatsfond van Qatar, zowel in Builder (uit London) als Insider (uit Istanbul) investeerde. Dat zal Macron niet lekker zitten.

Tussen alle ronkende persberichten over de miljoenen die in AI worden geinvesteerd, is het belangrijk om te blijven kijken naar toepassingen van AI. Michiel Schoonhoven van NXTLI wees me op deze fascinerende presentatie van Sal Khan op TED, over hoe AI het onderwijs niet te gronde zal richten, maar juist zal redden. En Microsoft kondigde aan dat Windows 11 boordevol AI zal zitten omdat de Bing Chat zal worden geintegreerd. Ik kreeg flashbacks aan Clippy, die pratende gele paperclip.

Opvallende links:

  • JP Morgan introduceert, naar eigen zeggen, een ChatGPT-achtige service met beleggingstips, wellicht IndexGPT genaamd. Deze service zou de persoonlijke beleggingsadviseur overbodig kunnen maken, maar het is onvoorstelbaar lastig om de juiste informatie in het systeem te krijgen dus geautomatiseerd goed aan- en verkoopadvies genereren wordt een uitdaging voor JP Morgan. Dit wordt boeiend.
  • Volgens GeekWire zijn venture capital investeringen rondom Seattle, de thuishaven van onder meer Microsoft en Amazon, met liefst 79% gedaald. In Nederland zou de daling slechts een derde bedragen en het vermoeden is dat deze neerwaartse trend scherp zal doorzetten.
  • De Economist bericht over de massa-ontslagen in de techsector, waarbij naar schatting, 120.000 mensen hun baan verloren.
  • The Information kwam met een kaart van cafes waar investeerders vaak zitten zodat je ze tijdens hun amandelmelkcappu kunt belagen met een slecht verhaal. Vervang het woord ‘investeers’ in die zin eens door ‘jonge vrouwen’ en dan wordt duidelijk hoe griezelig dit soort artikelen zijn.
  • Amazon heeft een belangrijk deel van zijn klimaatbelofte opgegeven en de blogpost verwijderd waarin het “Shipment Zero”-initiatief werd aangekondigd. Bedrijven willen graag scoren met persberichten, maar in de praktijk wordt korte termijn winst vaak verkozen boven een leefbare planeet voor een volgende generatie.

Spotlight 9: de GPU-makers zijn de winnaars van de week, misschien van het jaar?

De belangrijkste afkorting in de tech- en zakenwereld is momenteel AI, maar een andere afkorting- GPU – blijft niet ver achter. GPU staat voor Graphics Processing Units, het type chips dat nodig is voor AI-toepassingen. GPU’s zijn geoptimaliseerd voor het trainen van modellen voor kunstmatige intelligentie en deep learning, omdat zij meerdere berekeningen tegelijk kunnen uitvoeren. De winstverwachting van chipontwerper Nvidia, die GPU’s maakt voor ChatGPT en dergelijke, laat volgens de Wall Street Journal zien wat de stijgende vraag naar dit soort chips waard is.

‘Nvidia zei dat het verwacht ongeveer $ 11 miljard aan inkomsten te genereren in het huidige fiscale kwartaal, dat eindigt in juli, een stijging van 64% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat cijfer, dat volgens CEO Jensen Huang zal worden gestimuleerd door de vraag naar software voor kunstmatige intelligentie, zou $2,5 miljard hoger zijn dan Nvidia’s vorige record voor kwartaalinkomsten. Dan is er nog de verwachte winststijging: Nvidia zei dat de brutomarges in het juli-kwartaal met bijna 4 procentpunten zullen stijgen. Analisten verwachten dat de winst per aandeel van het bedrijf de komende 12 maanden met 30% zal stijgen, vergeleken met 6% voor een mandje van 11 andere chipbedrijven.’

En de kleinere concurrent van Nvidia, Marvell, profiteerde eveneens van de poging van investeerders om hun grijpgrage handjes te leggen op een deel van het AI-fortuin. De CEO van Marvell kwam met een opvallende voorspelling:

‘Gezien de snelheid waarmee de AI-infrastructuur zich ontwikkelt, wordt de technologie binnen 18 tot 24 maanden vernieuwd, vergeleken met meer dan vier jaar bij standaardinfrastructuur.’

Oftewel: wij gaan ons gek verdienen aan deze technologie want het wordt veel sneller afgeschreven door de klant.

7.6% koerswinst voor Bitcoin is een lachertje vergeleken met de 45% van Marvell en de 26% stijging van Nvidia. Het blijft beleggen voor mensen met een sterke maag.

Het aandeel Marvell steeg de afgelopen week liefst 45%, nog meer dan Nvidia dat 26% klom. Sinds 1 januari steeg het aandeel Nvidia liefst 176%, tegen 25% voor de Nasdaq. De resultaten van de GPU-makers zijn vooral extreem in vergelijking met mijn ‘traditionele’ Spotlight 9, waarin de grootste techbedrijven, de twee dominante crypto’s en de Dow Jones en S&P 500 zijn opgenomen als vertegenwoordiger van de grootste ondernemingen. Zelfs Bitcoin steeg deze week ‘slechts’ 7.6%. Genoeg Bitcoin-fanaten zullen zich verbijten dat hun favoriete munt geen BitcAIn heet.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.