Categories
AI crypto NFT's technologie

Ex-Google CEO Eric Schmidt is de man achter de grootste AI-bedrijven

Het leek een rustige week op technologiegebied, tot er de laatste paar dagen van alles gebeurde. Voormalig Google CEO Eric Schmidt kondigde een nieuwe non-profit organisatie aan die de grootste wetenschappelijke problemen met AI hoopt op te lossen, de koers van Europa’s fintech lieveling Adyen stortte in elkaar, ook crypto kreeg klappen met een forse daling van Bitcoin en XRP, er werd een rechtzaak gestart van teleurgestelde Bored Ape NFT kopers tegen veilinghuis Sotheby’s en het fonds met Arabische oliemiljardairs maakt $8 miljard winst op… computerchips. Op de valreep verbrak een auto uit Kroatië de records van Tesla.

De prijzen van Bored Apes zijn gedaald naar $50.000, maar lezers van mijn nieuwsbrief mogen deze met Midjourney gemaakte droevige aap gratis hebben.

Met AI de wereld redden?

Voormalig Google CEO Eric Schmidt bouwt aan een ambitieuze nieuwe non-profit organisatie om grote wetenschappelijke uitdagingen aan te gaan met behulp van kunstmatige intelligentie. Schmidt wil dat de nieuwe organisatie wetenschappelijk toptalent op AI-gebied aantrekt om doorbraken te creëren op zoveel mogelijk complexe terreinen, van het ontdekken van medicijnen tot materiaalwetenschappen.

Schmidt ontvouwde zijn visie vorige maand in een artikel in MIT Technology Review getiteld This is how AI will transform the way science gets done.

“Met de komst van AI staat de wetenschap op het punt veel spannender te worden – en in sommige opzichten onherkenbaar. De weerklank van deze verschuiving zal ver buiten het lab worden gevoeld; het zal ons allemaal beïnvloeden,” schreef Schmidt.

Eerder investeerde Schmidt in DeepMind (gekocht door Google), OpenAI, CloudMinds, Vicarious, Cogitai en Elemental Cognition. Tenminste, dat zegt de chatbot Pi van Inflection.ai, een ander AI bedrijf waar Schmidt in investeerde. Inflection AI is een startup uit San Francisco die conversationele AI-chatbots ontwikkelt. Twee maanden geleden haalde het bedrijf liefst $1,3 miljard op in een financieringsronde onder leiding van Schmidt, Bill Gates en Nvidia.

Waslijst AI-investeringen van Schmidt

Pi vergat nog Anthropic, SandboxAQ, Upstart, Rebellion Defense, Urban Engines en Mistral te noemen, waarover ik eerder schreef, dus het ouderwetse overzicht op Crunchbase lijkt completer. De verschillende AI-technologieën die deze bedrijven ontwikkelen omvatten chatbots, kwantumcomputing, cloudgebaseerde systemen en AI die leert zoals mensen leren. De toepassingen van deze technologieën zijn divers en verstrekkend. Ze variëren van het ontdekken van medicijnen en robotica tot vertalingen en persoonlijke assistenten.

Schmidt is wereldwijd de belangrijkste investeerder in AI geworden, die er niet voor schroomt om in bedrijven te investeren die elkaars directe concurrenten zijn. Dit kan nog weleens tot problematische situaties leiden in de toekomst, maar voorlopig lijkt geen bedrijf erom te malen en is zijn geld, kennis en netwerk overal welkom.

Niemand heeft alleen maar geluk en ook Schmidt had deze week te kampen met persoonlijke tegenslag in de buitencategorie ‘first world problems’, toen bleek dat het superjacht Alfa Nero dat hij in juni op de kop dacht te hebben getikt, nog steeds aan de ketting ligt. Gelukkig dat Schmidt nog een bootje heeft om de zomer op door te komen, de bijna een halve eeuw oude omgebouwde ijsbreker Legend. Ik ken Schmidt niet persoonlijk, maar heb een zwak voor iemand die een ijsbreker uit 1954 ombouwt.

Spotlight 9: Adyen, Bitcoin en XRP onderuit, Nvidia stijgt opnieuw

Meestal sluit ik mijn nieuwsbrief af met een snelle blik op de belangrijkste publieke tech-investeringen die naar mijn mening de techwereld het sterkst beïnvloeden, in een rubriek waarvoor ChatGPT de naam Spotlight 9 bedacht. De koersval die Adyen en de cryptowereld de laatste dagen beleefden verdient deze keer meer aandacht. Nvidia, maker van de chips die nodig zijn om AI-toepassingen optimaal te laten draaien, beleeft daarentegen hoogtijdagen met weer een nieuwe miljardenorder, dit keer uit de Arabische wereld.

Het aandeel Nvidia lijkt meestal precies de andere kant op te bewegen dan de meeste tech-aandelen, die leden onder een algehele marktcorrectie.

Adyen keldert door afnemende omzetgroei

Wat is er gebeurd? De aandelenprijs van Adyen heeft deze week een enorme dreun gekregen, met een daling van ongeveer 39%. Het Amsterdamse bedrijf presenteerde kwartaalcijfers met een onverwachte vertraging van de omzetgroei en een daling van de winst,  die leidden tot een verkoopgolf van het aandeel door beleggers.

Adyen-aandelen noteerden vrijdag een daling voor de zesde opeenvolgende sessie, wat de langste neerwaartse trend betekende sinds 1 september 2022, aldus Dow Jones Market Data. In deze zes dagen is de koers met meer dan 45% gekelderd, de grootste zesdaagse daling ooit van het aandeel Adyen.

Adyen verdient alle lof dat het niet meedeed aan alle ontslagrondes in de techwereld en zelfs ruim 500 nieuwe werknemers aantrok, die het waarschijnlijk normaliter minder makkelijk aan boord had kunnen halen in een competitievere arbeidsmarkt. Het management verkoos de lange termijn boven de korte termijn en dat is te prijzen.

Maar met name de afname van de groei in de grootste markt ter wereld, de Verenigde Staten, is een slecht teken. De concurrentie in de VS (waaronder Stripe, Braintree, Fiserv en PayPal) biedt volgens Adyen CEO Pieter van der Does een vergelijkbare dienst tegen een lagere prijs, hetgeen impliceert dat Adyen structureel ofwel marktaandeel ofwel een deel van de winstmarge zal inleveren.

Adyen is genoemd naar het Surinaamse woord voor ‘opnieuw’, nadat de oprichters eerder succesvol waren met het payment bedrijf Bibit. Hopelijk slaagt het management erin om opnieuw, feitelijk voor een derde keer, een payment bedrijf nieuw leven in te blazen. Adyen, adyen!

Nvidia scoort na China ook in de Arabische wereld

Vorige week schreef ik nog over de miljardenorder die de Chinese internetgiganten plaatsten bij Nvidia, deze week meldde de Financial Times dat de Saoedische regering, via de zeer gerespecteerde King Abdullah University of Science and Technology (Kaust), minstens 3000 Nvidia H100-chips heeft aangeschaft, die volgens de Financial Times elk ongeveer $40.000 waard zijn. Kortom, een order van $1.2 miljard.

De ordergrootte van de bestelling van de Verenigde Arabische Emiraten is niet exact bekend, wel dat het gaat om ‘duizenden’ Nvidia GPU’s voor het eigen open-source large language model, Falcon, dat is ontwikkeld in het staatsinstituut voor technologische innovatie in Masdar City in Abu Dhabi. Samen betekenen deze orders weer enkele miljarden omzet voor Nvidia.

De vraag blijft welke marge Nvidia maakt op de peperdure H100-chips en juist daarover verscheen vrijdag een fascinerend bericht, waaruit blijkt dat Nvidia bijna 1000% bruto marge maakt op de H100. Het is opvallend dat in dit artikel wordt gesproken over een verkoopprijs per H100 van $25.000 tot $30.000 terwijl het FT rekent met de in de markt gangbare $40.000.

In elk geval lijkt deze conclusie over Nvidia gerechtvaardigd: ‘with expectations of the AI accelerator market being worth around $150 billion by 2027, there’s seemingly nothing else in the future but green.’ Het is simpel, elke AI-speler kan niet zonder de chips van Nvidia.

Bitcoin gevoelig voor iets ouderwets: stijgende rente

De Bitcoin-prijzen daalden donderdag laat plotseling na berichten over honderden miljoenen aan verkopen, wat een bloedbad teweegbracht op de futures- en spotmarkten.

Bitcoin daalde 11%, maar blijft ongeveer 60% boven waar het dit jaar begon en verslaat andere goed presterende activa zoals technologieaandelen. Maar een groot aantal tegenwinden – van stijgende obligatierendementen tot druk van de regelgeving en economische zwakte in China – ondermijnen de aantrekkingskracht van cryptocurrencies.

Zo daalde XRP vrijdag voor de vijfde dag, met 12%, omdat de Securities and Exchange Commission in de VS aan een federale rechter toestemming vroeg om in beroep te gaan tegen de uitspraak dat de XRP token van Ripple Labs niet onder de effectenwetgeving valt als het wordt verkocht aan het grote publiek. Ondanks de daling van liefst 20% deze week noteert XRP dit kalenderjaar nog steeds bijna 53% winst.

Opvallende links

Ik sluit deze week af met links naar een aantal zaken die me opvielen, in willekeurige volgorde.

Sotheby’s aangeklaagd door apenkopers

Dat is een kop die niemand pakweg drie jaar geleden had kunnen bedenken. Kopers van Bored Ape NFT’s klagen Sotheby’s aan want, zo luidt de redenering, Sotheby’s verkoop voor $24 miljoen van Bored Apes aan FTX gaf Bored Ape NFT’s “een air van legitimiteit“.

Sotheby’s zou hebben gezegd dat de koper een traditionele verzamelaar was in plaats van een naar later bleek malafide cryptobeurs, waardoor andere kopers een te rooskleurig beeld kregen van de vraag naar Bored Apes. Toch lijken kopers van Bored Apes die nu klagen over de waarde, op mensen die een kaartje voor de film Titanic kochten en zich achteraf beklaagden dat ze het eind al kenden.

#PrayforJustin

Het is niet te verwachten dat Justin Bieber zich schaart onder de klagers, maar erg veel plezier heeft de zanger nog niet gehad aan zijn Bored Ape #3001. Bieber betaalde naar verluidt $1.3 miljoen in ETH, maar de aap is op dit moment nog slechts $39.000 waard. De apen van Madonna en Steph Curry doen het niet veel beter. Gelukkig kunnen ze het lijden.

Arm leidt de weg naar de beurs voor Instacart en anderen

De Financial Times meldt dat een aantal van Silicon Valley’s grootste private techbedrijven lang uitgestelde plannen afstoft om hun aandelen naar de beurs te brengen, waarbij de aanstaande beursgang van chipontwerper Arm een nieuwe graadmeter voor het marktsentiment zal zijn. De verwachting is dat Arm morgen, maandag 21 augustus, de beursgang aankondigt.

Instacart, softwarebedrijf Databricks en Socure, een start-up op het gebied van identiteitsverificatie, behoren volgens FT tot de andere bedrijven die worden beschouwd als kandidaten voor een beursgang. De verwachting is dat de waardering van Instacart nog maar een kwart zal bedragen van de waardering in de laatste private financiering in 2021, die rond de $40 miljard lag.

Gisteren werd bekend dat Softbank 25% van de aandelen Arm heeft gekocht van Vision Fund 1 op een waardering van $64 miljard, ongeveer in de verwachte price range van de IPO. Het is apart dat er vlak voor de beursgang zo’n grote verkoop plaatsvindt, maar Reuters meldt de reden: de deal elimineert een mogelijke dump van aandelen Arm na de beursgang, omdat Vision Fund van plan was om zijn belang snel na de beursgang te gelde te maken, terwijl SoftBank heeft aangegeven een strategische investeerder voor de lange termijn te blijven.

$8 miljard winst

Softbank koopt de aandelen eigenlijk terug, want het verkocht in 2017 deze 25% aandelen Arm voor $8 miljard aan Vision Fund, wiens grootaandeelhouders, de staatsfondsen van Saudi-Arabië en Abu Dhabi, bij een waardering van $64 miljard dus een winst van liefst 100% boeken: 25% van de aandelen voor $16 miljard minus de aanschafprijs van $8 miljard is nog altijd een prettige $8 miljard winst. De verkopende partijen zijn dezelfde landen die net de miljardenorder bij Nvidia hebben geplaatst, ongetwijfeld geruggesteund door hun recente succes met technologie-investeringen.

Niemand verwacht echter dat deze IPO’s zullen leiden tot een hernieuwde bullmarkt, maar het geeft wel aan dat het beursklimaat in elk geval niet verder verslechtert. Tot nu toe is er dit jaar slechts $ 14 miljard opgehaald in IPO’s op Amerikaanse beurzen, vergeleken met $ 241 miljard op dit moment in het recordjaar 2021 voor IPO’s, volgens gegevens verzameld door Bloomberg.

Voedselbank werd toeristische trekpleister

Wanneer een voedselbank als derde toeristische trekpleister van een stad wordt aangeprezen, wordt AI snel aangewezen als de schuldige. Maar juist het ‘menselijk toezicht’ dat algoritmische inhoud op MSN samenstelt, had op de een of andere manier een lijst met toeristische hotspots over het hoofd gezien waarin de voedselbank op nummer drie stond. Het is onduidelijk hoeveel toeristen zich daadwerkelijk bij de voedselbank hebben gemeld voor een rondleiding.

You Should Kill Your Startup

De podcast “More or Less” van de echtparen Morin en Lessin bespreekt het grootste taboe in de startupwereld: wanneer je het moet opgeven en het bedrijf sluiten. Het is een onpopulair onderwerp en verdient daarom applaus. Het is geen podcast die ze opnamen met de gedachte ‘deze gaat lekker scoren.’

Kun je de dialogen op Netflix niet verstaan? Je bent niet de enige.

Veel mensen streamen programma’s en films met de ondertitels altijd aan – en niet omdat het cool is, meldt de New York Times. ‘In grote filmproducties kalibreren professionele geluidsmixers de geluidsniveaus voor traditionele theaters met luidsprekersystemen die een breed geluidsbereik kunnen leveren, van gesproken woorden tot luide geweerschoten. Maar wanneer je die inhoud streamt via een app op een tv, smartphone of tablet, is de audio “downgemixt” of gecomprimeerd om het geluid door kleine, relatief zwakke luidsprekers te sturen.’

De oplossing: externe speakers kopen. Voor kijkers op laptops of tablets is dit nog steeds de beste test van verschillende koptelefoons waaruit blijkt dat de duurste modellen niet altijd het beste geluid bieden.

De Rimac Nevera kan binnen 24 seconden van 0 naar 400 kilometer per uur en terug naar stilstand. Waarom weet niemand, maar het is wel leuk.

Marques Brownlee reed de snelste elektrische auto ter wereld

De snelste elektrische auto ter wereld komt uit Zagreb, Kroatië en heet de Rimac Nevera. De Nevera verbrak een bijzonder wereldrecord, namelijk het wereldrecord voor het breken van wereldrecords op één dag (23). YouTuber Marques Brownlee reed de Nevera en dit gebeurde er toen hij vanuit stilstand vol gas gaf.

Eergisteren werd bekend dat de Rimac Nevera het ronderecord  voor elektrische auto’s van de Tesla Model S Plaid Track Pack op de legendarische Nürburgring met liefst 20 seconden heeft verbroken. De prestaties van de Nevera zijn ronduit absurd. De motoren genereren 1,4 megawatt vermogen, oftewel 1914 paardenkrachten en liefst 2360 Newtonmeter koppel. De Nederlander in mij denkt nu: wat zou daar een grote caravan achter kunnen! De Nevera accelereert van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 1,74 seconden en heeft een topsnelheid van 412 km/u. Kan niet sneller, zou je denken…

Auto op dinosaurusbloed toch sneller

Hoe kan een ‘gewone’ hybride auto met bijna 900 PK minder, die behalve een elektromotor ook een ouderwetse verbrandingsmotor herbergt die draait op dinosaurusbloed, de Mercedes-AMG ONE, toch nog 25 seconden sneller zijn dan de Rimac Nevera? Het antwoord is simpel: bochten.

Elke bezitter van een elektrische auto doet wat Brownlee deed in de video, dat is het gaspedaal intrappen op een rechte weg. Maar de Nordschleife telt 73 bochten en de Nevera weegt 2150 kilo, terwijl de Mercedes-AMG ONE ‘slechts’ 1695 kilo weegt. Gecombineerd met de bijzonder efficiënte downforce (neerwaartse aerodynamische druk) van de AMG ONE, ironisch genoeg een kwaliteit die de Formule 1 wagen van Mercedes al twee jaar ontbeert, is de Nevera simpelweg te traag in de bochten. Hoewel traag een relatief begrip is in dit segment.

Als expert op dit gebied, want ik ben immers voormalig leerling-redacteur bij het autoprogramma De Heilige Koe en maker van de tv-reportage over het Open Nederlands Kampioenschap autowassen 1987, raad ik aan eerst te kijken naar de video van de Rimac Nevera op de Nordschleife en daarna te zien hoe de Mercedes-AMG ONE het ronderecord neerzette.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.