Categories
AI technologie

Nvidia verdrievoudigt omzet bij stijgende winstmarge

Hier is wat het bedrijf rapporteerde vergeleken met wat Wall Street verwachtte voor het kwartaal eindigend in januari, gebaseerd op een enquête van analisten door LSEG, voorheen bekend als Refinitiv:

  • Winst per aandeel: $5,16 aangepast vs. $4,64 verwacht
  • Omzet: $22,10 miljard vs. $20,62 miljard verwacht
  • winstmarge: 74% (vergeleken met 59% vorig jaar)
  • Nvidia zei dat het $24,0 miljard aan verkopen verwachtte in het huidige kwartaal. Analisten ondervraagd door LSEG zochten naar $5,00 per aandeel op $22,17 miljard aan verkopen.
Tesla en Bitcoin omlaag, maar de rest steeg allemaal: het is tot nu toe een topjaar voor tech

Hier is wat het bedrijf rapporteerde vergeleken met wat Wall Street verwachtte voor het kwartaal eindigend in januari, gebaseerd op een enquête van analisten door LSEG, voorheen bekend als Refinitiv:

  • Winst per aandeel: $5,16 aangepast vs. $4,64 verwacht
  • Omzet: $22,10 miljard vs. $20,62 miljard verwacht
  • winstmarge: 74% (vergeleken met 59% vorig jaar)
  • Nvidia zei dat het $24,0 miljard aan verkopen verwachtte in het huidige kwartaal. Analisten ondervraagd door LSEG zochten naar $5,00 per aandeel op $22,17 miljard aan verkopen.

Het hart van deze verbluffende prestatie is uiteraard A.I.  Als er een “aandeelhouderswaarde creëren” hall of fame zou zijn, dan staat Nvidia’s creatie van $277 miljard beurswaarde op één dag, helemaal bovenaan.

Dit bedrag, als het zou worden afgesplitst als een enkel bedrijf, zou nu de 37e grootste zijn in de S&P 500, nog voor Bank of America en Coca-Cola. Als het zou worden afgesplitst in twee bedrijven zouden ze beide in de top 100 staan, nauwelijks kleiner dan American Express en Siemens.

De AI-sector was dit jaar al zo sterk gestegen, dat een fors aantal beleggers deze week winst nam: zoals op Super Micro

Hoe reageerden de markten?

Verschillende leidende indices zijn het jaar sterk begonnen en bereikten nieuwe hoogtepunten na de resultaten van Nvidia. Op donderdag steeg de belangrijkste aandelenmarktindex van Japan, de Nikkei, met 2,19% om te sluiten op 39.098,68 – het hoogste niveau in 34 jaar.

Op de langere termijn hebben andere factoren de Nikkei gestimuleerd, waaronder kapitaal dat de onrustige markt in China ontvlucht en een daling van de waarde van de yen, maar de resultaten van Nvidia hadden een domino-effect over de hele wereld.

De STOXX 600 van Europa en de blue-chipindices Dow Jones en S&P 500 van Wall Street bereikten allemaal nieuwe hoogten.

Februari 2024 is de eerste keer in de geschiedenis dat de toonaangevende S&P 500-index de 5.000 punten heeft overschreden. Alsof dit nog niet genoeg was, heeft deze maand ook de NASDAQ Composite, gedomineerd door de technologie-industrie, bijna zijn hoogste niveau ooit bereikt.

Hoeveel heeft AI te maken met de stijgingen op de aandelenmarkt?

Het heeft een aanzienlijke rol gespeeld in het blijven stimuleren van de grote tech-aandelen, die zo’n buitenproportionele rol spelen in de Amerikaanse markten alleen. Deze week wees Deutsche Bank erop dat tech-aandelen een steeds grotere rol speelden in de S&P 500, de grootste Amerikaanse index. De bank wees erop dat Microsoft, Nvidia, Apple, Amazon en Google’s moederbedrijf, Alphabet, bijna een kwart van de waarde van de S&P 500 uitmaken.

SMCI is een aandeel voor beleggers met een sterke maag, NVDA lijkt er saai bij 😉

De nieuwe beurslieveling Super Micro beleeft een bizarre maand: het aandeel ging van $475 een maand geleden, naar $1.004 vorige week, naar $860 bij sluiting van Wall Street eergisteren. Het herinnert aan de dotcom boom van eind jaren negentig.

Het is geen AI bubble maar een AI boom

Ik weiger het een AI bubble te noemen, simpelweg omdat er talloze bedrijven zijn aan te wijzen die enorm gaan groeien qua omzet, met minimaal gelijk blijvende winstmarges. Nvidia en Super Micro voorop, maar ook AMD bevindt zich in een sterke positie terwijl softwarebedrijven als Palantir met AI hun kosten sterk moeten kunnen verlagen, hetgeen hun concurrentiepositie (en dus omzet) moet kunnen versterken.

Het probleem is dat een dergelijke markt allerlei ‘beleggers’ aantrekt die nauwelijks het verschil kennen tussen hardware en software, laat staan tussen een fundamentele ontwikkelaar als Nvidia en een bijzonder hoogwaardige integrator van andermans technologie, zoals Super Micro.

Dat wil niet zeggen dat de ene belegging automatisch beter is dan de andere, want Super Micro en AMD waren overduidelijk lange tijd ondergewaardeerd door beleggers die de ontwikkelingen op AI-gebied niet op waarde konden inschatten.

Alleen wordt bij een koerscorrectie en al helemaal bij een crash, het kind vaak weggegooid met het badwater. Denk aan Amazon, eBay, Apple en Microsoft; ze daalden bij het doorprikken van de dotcom bubble even hard als pets.com (hondevoer thuisbezorgd). Alleen omdat de beleggers het verschil niet konden onderscheiden tussen fundamentele ontwikkelaars en de klanten daarvan.

De uitdaging voor beleggers is om te zien wie klant is bij wie en waar de afhankelijkheden liggen. Op dit moment staan Microsoft, Google, Meta en alle andere ontwikkelaars van grootschalige AI-toepassingen met de pet in de hand bij Nvidia, smekend om een handje chips. En alle drukke persberichten over eigen chips en eigen servers ten spijt, zal het jaren duren voor ze de technologische achterstand op Nvidia hebben ingelopen.

En daarna komt nog het probleem van massaproductie. Het is geen toeval dat Sam Altman van OpenAI probeert eigen chipfabrieken op te zetten, omdat hij beseft dat alleen het ontwerpen niet voldoende zal zijn. En omdat Nvidia en Apple de productie van hun chips bij TSMC goed hebben dichtgespijkerd, ligt het niet in de lijn der verwachting dat er de komende jaren een nieuwe partij een rol van betekenis in chipproductie zal kunnen spelen. AMD is een gevaarlijke outsider.

Tot zover, tot volgende week!

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.