Categories
crypto

Wie niet heel goed tegen zijn verlies kan, moet uit crypto blijven

De meest gestelde vraag van 2022 is zonder twijfel: hoeveel geld moet ik investeren in crypto? De komende maanden zal ik delen hoe ik probeer een uitgebalanceerde cryptoportfolio op te bouwen met beperkte actieve handel. Dit is GEEN advies. Het moet vooral bewijzen dat het mogelijk is om in crypto te investeren zonder elke seconde als een gek naar je telefoon te grijpen, omdat je bang bent de volgende hype of crash in Bitcoin te missen.


In 2017 gaf de legendarische investeerder Fred Wilson (Twitter, Tumblr, Zynga, Etsy, Coinbase enz) dit antwoord, op basis van het profiel van de belegger:


• young, aggressive risk taker – 10% of net worth in crypto
• sophisticated investor seeking a high performing portfolio – 5% of net worth in crypto
• average investor, slightly conservative, but with some appetite for risk – 3% of net worth in crypto
• retiree seeking to preserve portfolio value and generate income – 0% of net worth in crypto

Een gedetailleerd en zorgvuldig antwoord. En volgens mij volledig overbodig. Sommige bejaarden kunnen ontzettend goed een forse deuk oplopen, omdat hun huis al tot en met de geraniums is afbetaald. Terwijl veel jonge, agressieve risiconemers hun studieboeken moeten verkopen en bezorger worden bij Gorilla’s als ze hun memecoins zien verdampen. Want ik ken geen jonge agressieve knakkers die hun cryptogokjes tot 10% van hun netto vermogen weten te beperken, zoals Wilson adviseert. (Ik zou graag meer onderzoek zien naar de investeringsbeslissingen die vrouwen nemen; zijn er nog steeds minder vrouwen dan mannen in crypto, of zijn ze er eigenlijk gewoon slimmer want stiller over?)

Als mensen mij vragen hoeveel ze in crypto moeten investeren, antwoord ik altijd met een tegenvraag:: kun je ertegen als je alles wat je in crypto steekt, in rook ziet opgaan? Verdampen tot niets? Binance, Binance, alles ist vorbei? En minstens even zo belangrijk: krijg je ruzie met je partner als je alles kwijtraakt?

De paar gekken doorzetters die dan nog over zijn, stellen altijd dezelfde vervolgvraag: welke crypto moet ik kopen?’ Ook op die vraag was Fred Wilson zo vriendelijk antwoord te geven:

“A diverse set of crypto assets would include Bitcoin, Ethereum, the other major layer one blockchains (Solana, Flow, Avalanche, Polkadot, Algorand, etc), the major Defi protocols (Uniswap, Aave, Compound, etc), storage protocols (Filecoin, Arweave, etc), telecommunications protocols (like Helium), some layer two protocols (like Stacks, Polygon, etc), some gaming assets (like Axie, Decentraland, etc), a maybe some NFTs.”

Wilson vergeet weleens aan te geven in welke van deze bedrijven hij zelf, of zijn fonds Union Square Ventures, al heeft geinvesteerd. Maar dat maakt zijn antwoord niet minder relevant. Eerder verklaarde Wilson al dat hij en zijn echtgenote 5% van hun vermogen in crypto hebben geinvesteerd, zowel direct als via fondsen.

In de komende maanden zal ik hier delen hoe ik probeer een crypto-portefeuille samen te stellen met een conservatievere methodiek dan Wilson. Voor mij geen gaming assets of NFT’s, die zijn voor mij te moeilijk en te tijdrovend om goed te begrijpen. Ik zit in crypto voor de lange termijn en wil alle kosten zoveel mogelijk beperken, liefst passief HODL-end.

Samengevat:

1. Ik ben ervan overtuigd dat er “iets enorms” uit de crypto-innovaties zal komen. Decentralisatie en transparantie brengen een intrinsieke nieuwe waarde met zich mee die niet op andere manieren kan worden behaald.

2. Ik geloof sterk in de cryptomarkt, maar ik heb niet het lef om aan te nemen dat ik de winnaars kan kiezen. Dit is moeilijk gebleken bij elke ontwrichtende vooruitgang in de technologie. De uitdaging is om vroegtijdig mogelijke winnaars te identificeren.

Het plan is om naar rato van market cap layer 1 tokens te kopen die zoveel mogelijk Proof of Stake zijn, dus een lager energieverbruik hebben dan Bitcoin. Het heeft als nadelen dat Ethereum zal zijn oververtegenwoordigd (ruim de helft van mijn cryptoportefeuille) en dat ik snelgroeiende hypetokens altijd te laat in portefeuille krijg.

Natuurlijk droomt iedereen van dat ene malle muntje dat 45 miljoen procent in waarde stijgt, zoals Shiba Inu deed in 2021. Wie om 1 minuut over 12 op 1 januari 2021 voor $100 SHIB kocht en ze in december weer verkocht, mocht ruim $ 45 miljoen bijschrijven. Maar ik zou dan piekeren over het juiste verkoopmoment en daarom vermijd ik deze tokens.

Mijn streven is om uiteindelijk minimaal 100 tokens in portefeuille te hebben die elk een minimum market cap hebben van $1 miljard. Zo groot is de cryptomarkt nog niet. Liefst automatiseer ik alle trading via een liquidity pool, maar daarover meer in de komende maanden. Doel is in elk geval om de portefeuille voor iedereen inzichtelijk te maken. En het is uitdrukkelijk geen beleggingsadvies. Het moet alleen wel duidelijk maken dat het mogelijk is om in crypto te beleggen, zonder als een geschifte neuroot elke seconde naar je telefoon te grijpen omdat je vreest anders de volgende Bitcoin zwenking te missen.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.