Categories
crypto NFT's technologie

Liep Keanu Reeves verward door Amsterdam?

Er verschijnen zoveel berichten over AI dat het lastig is om de relevante stukken te vinden, maar ze zijn er zeker. De Washington Post publiceerde dit uitstekende artikel over de uitdagingen bij de productie van Critterz, de eerste film met 100% door AI gegeneerde karakters die nu online staat. Filmmaker Chad Nelson zegt slechts een week nodig te hebben gehad om zijn hele visuele wereld, inclusief alle karakters en mystieke bossen, te creëren met Dall-E. Toen ik las dat OpenAI, de maker van Dall-E, had meebetaald aan de film vroeg ik me wel af hoe eerlijk de lofzang van Nelson is. Het voelt toch een beetje alsof je in de val loopt van een slimme content-marketeer van OpenAI.

Keanu Reeves sprak eerder zijn zorgen uit over hoe filmstudio’s AI zullen gebruiken om talent te vervangen, want: ‘corporations don’t give a fuck about paying artists.’ Reeves heeft een punt. Deze foto maakte Dall-E binnen een paar seconden met de prompt: ‘A distraught Keanu Reeves walking along an Amsterdam canal with his hair blowing in the wind, under a cloudy sky.’ Er valt van alles aan te merken op deze eenogige Keanu en die groene brievenbus achter hem, maar er zal ongetwijfeld een nieuwe beroepsgroep ontstaan, een kruising van programmeur en visueel ontwerper, die AI optimaal gebruikt voor het scheppen van virtuele werelden die niet van echt zijn te onderscheiden.

Ontmoet de founders van Unveil

Een bedrijf dat zich juist richt op het maken van het onderscheid tussen echt en nep, of origineel en vals, is het Amsterdamse Unveil. Fotograaf Alexander Sporre begon dit NFT-platform met zijn partners uit onvrede over de manier waarop in de NFT-wereld wordt omgesprongen met fotografie. Voor verzamelaars van NFTs is het ondoenlijk om tussen alle rommel op OpenSea en andere NFT-marktplaatsen te speuren naar waardevolle en unieke vondsten. En als je al iets moois denkt te hebben gevonden, weet je niet of het werk origineel is en hoeveel ervan zijn gemaakt.

Unveil lost met behulp van blockchaintechnologie dit probleem van authenticiteit en editie-management op voor verzamelaars, galeriehouders en kunstenaars. De kunstenaar kan ervoor kiezen om alleen een digitaal werk aan te bieden (een DAB, Digital Artwork on the Blockchain) of een fysiek kunstwerk (PAB, Physical Artwork on the Blockchain), of allebei. Het MoMa in New York en het Centre Pompidou in Parijs hebben inmiddels NFTs aangekocht en de verwachting is dat de combinatie van fysiek en digitaal verzamelen een grote vlucht zal nemen.

Ik vind Unveil een voorbeeld van een derde generatie marktplaats, na het ongecureerde blinde aanbod (denk aan Marktplaats) en het gecureerde veilingmodel (zoals Catawiki). De legendarische investeringsmaatschappij Andreessen Horowitz (Facebook, Twitter, LinkedIn, Airbnb, Coinbase enz enz) schreef daar onlangs over in het jaarlijkse Marketplace 100 Report: ‘from your kitchen to your closet, modern marketplaces do the filtering for you.’

Unveil lanceert eind mei publiekelijk, met exclusieve NFT drops van een aantal gerenommeerde fotografen zoals Thomas Albdorf, Bastiaan Woudt en Paul Cupido, die elk hun eigen interpretatie hebben gemaakt van klassieke thema’s uit de Nederlandse kunstgeschiedenis: Stilleven, Landschap en Portret.

Er is nu voor een beperkte groep investeerders de mogelijkheid om nog voor de publieke lancering, eind mei, te investeren in Unveil. Op 9 mei organiseren de founders een investor event in Amsterdam waarvoor de lezers van deze nieuwsbrief zijn uitgenodigd. Je kunt je hier aanmelden of een belafspraak maken met de founders, indien je verhinderd bent om het event te bezoeken.

Ik investeer zelf ook in Unveil in deze ronde en mijn stelregel is dat je een investering in een startup moet beschouwen als geld dat je nu kwijt bent en dat misschien ooit terugkomt – maar dan hopelijk meer dan je erin stopte. Let op: dit is geen beleggingsadvies en je belegt buiten AFM-toezicht, er is geen vergunnings- en prospectusplicht. Alexander Sporre van Unveil is een zeer gewaardeerde voormalig collega van me en ik geloof heilig in de NFT-markt, dus ik ben verre van neutraal.

Binance is belangrijker dan wordt gedacht

Het nieuws dat Binance in de VS wordt onderzocht door de CFTC was een voetnoot in de Nederlandse media, die steeds meer worden gedomineerd door visueel aantrekkelijke incidenten zoals een aansteker op een Ajax-hoofd of trekkers op een snelweg. Dat klikt beter en er is eenvoudiger over te schrijven dan analyses over CFTC, AML, KYC en andere saaie afko’s. Over de reden dat Binance terecht onder vuur ligt schreef ik vorig jaar al uitgebreid. Kern is: Binance doet te weinig om witwassen tegen te gaan. Maar Binance en de voormalige malafide concurrent FTX, zijn om twee redenen belangrijk.

Allereerst beseft de traditionele financiële wereld inmiddels dat digitale assets niet verdwijnen, hoezeer ook wordt getracht om ze ver te houden van investeerders. Pioniers zoals Binance, dat in een ongeëvenaard tempo innovaties introduceerde, zijn voorlopers die de traditionele grootbanken een spiegel voorhouden en aantonen hoe continu en snel innoveren in de financiële wereld wel degelijk mogelijk is. Dat trekt wereldwijde een grote groep veelal jonge, actieve beleggers aan waar banken alleen van kunnen dromen. Die banken zouden moeten bekijken wat Binance goed doet qua producten en diensten en die slagkracht koppelen aan hun eigen, strengere regelgeving.

Ten tweede moeten crypto-beleggers nu beseffen dat die drieletterige afkortingen AML en KYC ook voor hen belangrijk zijn. Het is simpel: als niet kan worden aangetoond wat de bron is van geld, al dan niet in crypto, en als niet duidelijk is wie de eigenaar is van deze tegoeden, dan zal er binnenkort geen betaalkoppeling meer zijn naar de traditionele financiële wereld. Afgelopen week werd een deel van de Australische activiteiten van Binance verboden door de overheid. De Nederlandse spelers zijn veel netter, maar als de internationale cryptobeurzen waar de actieve beleggers graag handelen zo schimmig blijven opereren, zal binnenkort elke overschrijving van of naar Binance en diens concurrenten worden geweigerd door de banken. Het wordt zo onmogelijk om bijvoorbeeld een huis te kopen met cryptowinst. Dat kan dan alleen nog in dubieuze contreien, maar niet iedereen wil in Montenegro of Dubai wonen.

Paris, Texas?

Al geloof ik heilig in digitale assets en blockchain, zolang er geen onafhankelijke data beschikbaar is die de energiebron van de mining aantoont, zal ik vanwege de daarmee gepaard gaande CO2 uitstoot niet in Bitcoin beleggen. Omdat ik met Bluenote werk in blockchain maar uitsluitend op het gebied van duurzaamheid, hink ik qua evenementenbezoek vaak op twee gedachten.

In Parijs vindt begin mei het Sustainable Innovation Forum plaats. Juist nu de transitie naar een duurzame samenleving onder druk staat door de haperende wereldeconomie, is dat een interessant event waar helaas weinig digital assets aan bod komen. Zelfs niet op het gebied van carbon trading. Een week eerder wordt in Austin, Texas, Consensus georganiseerd door het toonaangevende cryptomedium Coindesk. Daar is uiteraard volop aandacht voor digital assets, maar weinig oog voor duurzaamheid. Het blijft lastig.

Fijne links

Zeeuws meisje Meltem Demirors
  • een bijzonder mens: te weinig Nederlanders volgen Meltem Demirors, één van de meest intelligente en originele denkers in de cryptowereld. Ze sprak al voor het Amerikaanse congres over crypto, is de gezaghebbende stem der redelijkheid over digital assets op CNBC en gek op leren broeken en vreemde memecoins. Als dochter van Turkse ouders werd Demirors gebeuren in… Terneuzen, alvorens op jonge leeftijd naar Amerika te verhuizen. Word haar 257.000ste volger op Twitter en je zult er geen spijt van hebben.
  • nog altijd een handige nieuwsbron: Hacker News ziet er uit als een Albanese telex uit 1955, maar even de headlines checken levert altijd iets bijzonders op. Dit zag ik deze week bijvoorbeeld via Hacker News: optimist met veel vrije tijd maakt van een Dyson haardroger een vliegtuigmotor en fietser smokkelt zesduizend SD-kaarten China *in.*
  • één van mijn favoriete nieuwsbrieven is die van de legendarische investeerder Fred Wilson. Daarin las ik deze week dat zijn vc USV heeft geïnvesteerd in Noya, een startup die technologie ontwikkelt die de wereld nodig heeft: CO2 verwijdering uit de lucht, op z’n Amerikaans heet het Direct Air Capture Technology. Klinkt toch beter.

Nerdsentiment

Tot slot een blik op de belangrijkste koersen in tech, waarbij ik Amazon, Apple, Google, Meta en Microsoft vergelijk met de S&P 500, de Dow Jones Index en Bitcoin en Ethereum als belangrijkste graadmeters in de cryptowereld. Ethereum (ETH) is de winnaar van de week met ruim 10% stijging.

Het was niet de week van Bitcoin, hoewel BTC voor het eerst sinds juni vorig jaar boven de $30.000 kwam. Het steekt Bitcoin-maximalisten altijd als een altcoin, met name het leidende ontwikkelplatform Ethereum, een beter rendement toont zoals deze week. Maar de Bitcoin-fanaten waren vooral woedend omdat de New York Times een uitgebreide studie publiceerde waaruit bleek dat 34 Bitcoin-mining bedrijven in de VS nog meer energie verbruiken dan 3 miljoen huishoudens. De Bitcoinfans merkten terecht op dat het artikel de plank mis slaat door inefficiënte en sterk verouderde energiesubsidies te wijten aan Bitcoin. Maar het absurde energieverbruik van Bitcoin is onweerlegbaar. “Ze voegen honderden megawatts aan nieuwe vraag toe terwijl we al geconfronteerd worden met de noodzaak om snel te snijden in fossiele energie,” aldus Jesse Jenkins, een Princeton professor die de uitstoot van het elektriciteitsnet bestudeert. “Als je geeft om klimaatverandering,” voegde hij eraan toe, “dan is dat een probleem.” Daar is geen speld tussen te krijgen.

Ik hoop volgende week weer een nieuwsbrief te kunnen maken, maar we vonden eergisteren een zieke puppy in de straat die we in huis hebben genomen om te verzorgen en dat blijkt tijdrovender dan ik had gedacht. We zoeken nog een naam voor de puppy, tips en suggesties zijn welkom! Ook over de nieuwsbrief uiteraard.

Een fijne zondag gewenst.

Met vriendelijke groet,

Michiel Frackers

LinkedIn

Instagram 

Recent interview bij BNR met Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.