Categories
AI crypto technologie

Europees antwoord op OpenAI is 4 weken oud en haalt zonder product toch €105 miljoen op 

Een historisch moment voor een Europese startup, een gebruiksvriendelijke cryptowallet, de revolutionaire interface van Apple en meer begrip voor Nvidia.

Het was een historische investeringsronde: nog nooit heeft een Europees bedrijf zoveel geld opgehaald in een eerste investeringsronde. Het slechts vier weken (niet jaren) jonge Mistral AI, niet te verwarren met het gelijknamige Zwitserse surfmerk uit de jaren tachtig, haalde deze week €105 miljoen op van een groep investeerders uit Europa en de VS. Na deze investering is Mistral.ai liefst €260 miljoen waard, al vindt de voormalig investeer in mij dat de oprichters met ruim 40% van het bedrijf eigenlijk al teveel van hun aandelen hebben verkocht in deze eerste ronde.

Van 0 naar €260 miljoen waard in een maand: Mistral.ai van Arthur Mensch

De mede-oprichter en CEO van Mistral.ai heet Arthur Mensch, heeft 3 jaar werkervaring en, altijd leuk om even te bekijken, 0 foto’s en 64 volgers op Instagram. De andere oprichters zijn Timothée Lacroix (CTO) en Guillaume Lample (Chief Scientist). De heren zijn allen vroege dertigers en kennen elkaar van de universiteit. Mensch werkte bij Google Deepmind en Lacroix en Lample zijn ex-Meta medewerkers.

Voorop gesteld: mensen met dat soort namen gun ik alles. Dit is het niveau van Athos, Porthos, Aramis en D’Artagnan – de vier musketiers, voor de cultuurbarbaren onder ons. Ik moet bekennen dat enig gevoel van afgunst me bekroop toen ik las dat deze nobele Europese ridders die het AI-strijdperk betreden tegen de vuige Amerikanen van Open AI, Google en Microsoft, ruim 100 miljoen ophaalden met een website met niet meer dan 40 woorden. Dit is nog opmerkelijker dan Worldcoin, dat $100 miljoen ophaalde met een website van 1 pagina.

Er was nog geen budget voor een grafisch ontwerper bij Mistral.ai

Zelfs in de wondere wereld van crypto moest je in de goeie ouwe tijd van pakweg twee jaar geleden voor dat soort bedragen minimaal een whitepaper van acht kantjes publiceren. Maar hoe kunnen deze moderne Asterix, Obelix en Panoramix dit soort bedragen ophalen zonder een werkend product te hebben? Want het eerste werkende model wordt pas volgend jaar verwacht.

Eén van de gokkers, excuus investeerders in Mistral AI lijkt vooral bezig zichzelf te overtuigen dat dit geen blind ‘alles op rood‘ gok was:

“Er is een pool van 80 tot 100 mensen wereldwijd die het ervaringsniveau hebben dat zij hebben. Op dit moment, ten goede of ten kwade, maken de kapitaalvereisten in compute en toptalent [het lanceren van een AI-startup] een behoorlijk kapitaalintensief spel.”

De tijd zal leren of deze kleine groep high potentials over voldoende zakelijk inzicht en leidinggevende kwaliteiten beschikt.

Rishi Sunak trots op de cover van The Economist, maar Barack Obama zou nooit poseren als een paspop uit Are You Being Served

De Britse premier Sunak bewees deze week opnieuw dat hij een grote mond koppelt aan een beperkte realiteitszin, altijd een gezellige combinatie. Hij repte over het Verenigd Koninkrijk als Unicorn Kingdom, het land van de miljardenbedrijven op techgebied. Dat is alsof de premier van België verklaart dat Disney World het in de verste verte niet haalt bij Bobbejaanland.

De Franse president Macron stond uiteraard al op een podium met Mistral-CEO Mensch en de Financial Times kirde ‘Europe’s Got Talent.’ Over het talent in Europa heb ik me nooit zorgen gemaakt, wel over het gebrek aan bijbehorende doekoe. Ergens ben ik blij dat Europese landen dit soort malligheid roepen en eindelijk serieuze bedragen durven investeren in belangrijke bedrijven in een hele vroege fase.

Maar laten we even de vergelijking met de VS maken. Daar werd dit jaar al $25 miljard geinvesteerd in AI-bedrijven, tegen $4 miljard in Europa. Eerder schreef ik dat vaak wordt vergeten dat alleen OpenAI al beschikt over $11 miljard aan investeringsgeld.

The Register zegt het goed: er is paniek in Europa, het gevoel leeft dat er iets moet gebeuren en dit soort bokkesprongen zijn het gevolg. Maar het voelt nu als te weinig en te laat. Want €105 miljoen is in de AI-sector het niveau Keuken Kampioen Divisie en OpenAI speelt Champions League. Toch verdienen onze Franse vrienden alle steun, want Mistral AI heeft aangekondigd open source te omarmen en daarmee zou hun technologie vele malen toegankelijker worden voor ontwikkelaars dan OpenAI, dat alleen in naam niet gesloten is.

Intussen in blockchain

In al het AI-geweld zou je bijna vergeten dat er op crypto-gebied in betrekkelijke stilte zeer interessante ontwikkelingen plaatsvinden. Mede-oprichter van Twitter Jack Dorsey heeft met zijn bedrijf Block (voorheen Square) BitKey aangekondigd, een app waarmee mensen zelf hun eigen Bitcoin kunnen beheren, in samenwerking met Coinbase en Cash App (een soort uitgebreide Tikkie). BitKey gebruikers kunnen nog dit jaar op alle zes continenten direct naar elkaar Bitcoin overmaken, zonder tussenkomst van een bank. Dit kan het model worden voor crypto-gebruik, beheer en betalingen wereldwijd. Aanmelden voor de beta-test kan hier.

Intussen probeert de Biden-regering de verspreiding van crypto tegen te gaan. De kernvraag is of crypto, of een deel van de crypto-varianten, feitelijk effecten zijn. In de befaamde Howey-zaak uit 1946 oordeelde de rechtbank dat “een investering van geld in een gemeenschappelijke onderneming met winsten die uitsluitend voortkomen uit de inspanningen van anderen,” een soort waardepapier is dat een investeringscontract wordt genoemd.

Die smalle definitie van effecten zou een groot deel van alle crypto-currencies effecten maken en daarmee zouden alle cryptobeurzen, zoals Binance, Coinbase en Kraken, onder dezelfde wetgeving vallen als de reguliere beurzen. De rechtzaken tegen Binance en Coinbase zullen jaren duren, net zoals de zaak van de SEC tegen Ripple al jaren voortsleept.

De befaamde Amerikaanse investeringsmaatschappij Andreessen Horowitz (o.a., Facebook, Airbnb, Pinterest, Slack, Instacart, Robinhood en Coinbase) wacht het niet af en opent de eerste internationale vestiging in… Londen. Het voornaamste argument van deze top vc is dat de Engelse overheid wetgeving zal invoeren die decentralisatie mogelijk maakt. De eerder genoemde BitKey van Jack Dorsey is een voorbeeld van zo’n gedecentraliseerd product (digitaal bezit in eigen beheer, in plaats van bij een bank), maar ook gedecentraliseerde cryptobeurzen waarbij de handelaren direct aan elkaar overmaken in plaats van via een tussenpersoon, zoals nu op de reguliere beurzen het geval is.

Apple heeft het over Spatial Computing

Ik was begonnen te schrijven over de reden waarom Apple nooit de woorden AI en virtual reality gebruikt, omdat ik er nog niets over had gelezen. En toen kwam Marques Brownlee gisteren met deze uitstekende video waarin hij, haarfijn en beter dan ik kan, uitlegt waarom Apple nooit woorden gebruikt waarover het geen controle heeft.

Punt is dat de nieuwe Apple Vision Pro niet zozeer interessant is als product dat een hele nieuwe categorie openbreekt, zoals de iPhone of de Apple Watch, maar dat het een hele nieuwe vorm van omgang met de computer betekent. Gebruikers van de Apple Vision Pro kunnen met hun ogen iets selecteren en met hun vingers knippen om erop te ‘klikken.’

De sensoren aan de voorkant van de bril registreren wat je vingers doen. Deze interface is revolutionair, vergelijkbaar met de overgang van MS-Dos en die vreselijke tekstcommando’s met groene letters op een zwart scherm, naar scrollen met de muis en klikken zoals Apple Macintosh en Microsoft Windows later gemeengoed maakten.

Voormalig journalist, nu investeerder, Om Malik zegt over deze omgang met een computer:

‘Net zoals het door de iPhone in gang gezette “mobile computing” uiteindelijk gewoon “computing” bleek te zijn, zal wat Apple “spatial computing” noemt de natuurlijke evolutie van computing blijken te zijn.’

De legendarische investeerder Fred Wilson (Twitter, Kickstarter, Etsy) ziet een combinatie ontstaan van AI, blockchain en spatial computing:

‘De combinatie van vooruitgang in computerwetenschap op het gebied van machinaal leren (MF: AI), gedecentraliseerde systemen (blockchains) en nieuwe vormen van interactie met computers (chatinterfaces, heads-up displays, spraak, etc.) vormt de krachtigste cocktail van innovatie die ik ooit heb gezien.’

Niet geheel toevallig zijn AI, blockchain en spatial computing de drie onderwerpen in deze nieuwsbrief vandaag. Ik ben groot fan van de onregelmatig verschijnende nieuwsbrief van Wilson en raad hem bij deze opnieuw aan.

Opvallende links

  • 7 Chat GPT plug ins die je moet kennen, of niet? Ik heb ze bekeken maar ik word er niet enthousiast van. Wat mis ik? En welke Chat GPT plug ins zijn beter? Ik hoor het graag, mail je suggesties!
  • Reddit in de problemen Waarom het gevaarlijk kan zijn als bedrijf om te afhankelijk te zijn van vrijwilligers en de veelgeprezen ‘community’ rondom je platform.
  • Bill Gates doet theetje met Xi Jinping Het is goed om een open lijn te houden met een rivaal, dus nu de relatie tussen de VS en China onder het vriespunt is beland is er niks mis mee dat Bill Gates op de thee ging bij zijn vriend Xi Jinping. Opvallend punt in het Reuters-artikel: Gates werd ondermeer door Xi Jinping geprezen omdat hij $5 miljoen naar China stuurde om te helpen Covid te bestrijden, terwijl China wel genoeg geld had om 1.7% van het BNP, een slordige $230 miljard, te besteden aan de krijgsmacht. Het is maar waar je prioriteiten liggen.

Spotlight 9: BlackRock met Bitcoin ETF en Nvidia verdient een betere analyse

Een prima week in de tech-wereld, met Nvidia opnieuw als uitschieter.

Het was een positieve, maar kalme week op de beurzen voor de tech-aandelen.

Het was een positieve, maar kalme week op de beurzen voor de tech-aandelen. Het leek verrassend dat Bitcoin niet daalde, ondanks dat de SEC blijft herhalen dat de hele crypto-sector zich niet aan de regels houdt. Dit is aantoonbaar onzin, want zelfs een doofblinde ongeletterde ziet het verschil in beleid tussen bijvoorbeeld Coinbase en Binance als het gaat om de strijd tegen witwassen en ongereguleerd handelen.

Het nieuws dat ‘s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, met een kleine $10 biljoen (10.000 keer een miljard) onder beheer, op het punt staat een vergunning aan te vragen bij de SEC voor een beleggingsproduct in Bitcoin, leidde tot een lichte stijging van Bitcoin en groot enthousiasme bij Bitcoin-gelovigen. Technisch gezien is de trust die BlackRock inricht geen ETF, maar het effect is hetzelfde: beleggers kunnen bij goedkeuring van de SEC, die tot nu toe alle ETF-aanvragen hebben afgewezen, bij BlackRock een beleggingsproduct kopen dat de koers van Bitcoin schaduwt, zonder alle rompslomp te hoeven doorstaan die een normale aankoop van Bitcoin met zich meebrengt.

Dus je hoeft geen account op een cryptobeurs aan te maken, hardware wallet te kopen, 24 wachtwoorden beheren voor je seed phrase etc, tenzij je zo dapper/mal bent om je Bitcoin door een ander te laten beheren. Als BlackRock goedkeuring krijgt voor dit beleggingsproduct zullen beleggers wereldwijd, van klein tot groot (denk aan pensioenfondsen) dit product kopen, hetgeen een sterke stijging van de Bitcoin met zich mee zal brengen. Maar zover is het nog lang niet.

Volgens Bloomberg’s ETF-specialist Eric Balchunas heeft BlackRock statistisch gezien in elk geval een hele goede kans om goedkeuring van de SEC te krijgen, omdat het eerder 575 aanvragen goedgekeurd zag en slechts eentje afgewezen. Coindesk bestudeerde de aanvraag in detail en zag dat BlackRock een ‘surveillance-sharing agreement’ tussen beurzen heeft opgenomen, waardoor marktmanipulatie, een groot probleem in de Bitcoin-handel, zou kunnen worden vermeden.

Intussen is er al een parodie-account op Twitter van de BlackRock Bitcoin-ETF en wie ook de maker is van dit account, deze persoon is overduidelijk een insider want bijzonder goed op de hoogte van alle regulering. Vaak herhaalde disclaimer: ik heb grote waardering voor het decentrale aspect van Bitcoin en vind het slechts acht pagina’s tellende Bitcoin-whitepaper geniaal, maar bezit geen Bitcoin en vind het technisch te achterhaald want onnodig veel CO2 producerend. Maar dat neemt niet weg dat de impact van Bitcoin op de wereldeconomie vergelijkbaar is met de oliehandel: je hoeft er geen fan van te zijn om te beseffen dat het belangrijk is.

Nvidia heeft jaren voorsprong

Sinds nieuwsbrief-lezer Boudewijn Jansen van iXora me een aantal maanden geleden wees op Nvidia, ben ik het bedrijf beter gaan volgen en sinds vorige week heeft Nvidia zelfs op basis van marktwaarde een vaste plek gekregen in mijn compleet arbitraire Spotlight 9, de negen beleggingen die het economisch sentiment in de tech-wereld bepalen.

Tijdens de Asian Tech Summit vorige week in Singapore had ik het genoegen om samen met de andere sprekers te lunchen met Keith Strier van Nvidia, verantwoordelijk voor de AI-partnerships. Annabelle Droulers van Bloomberg en ik probeerden beter te begrijpen waarom Nvidia zo’n cruciale rol vervult binnen alle AI-ontwikkelingen en hoe groot de voorsprong van Nvidia daadwerkelijk is, dat het bedrijf een koerswinst-verhouding van ruim 200 (!) waard is.

Strier legde gedetailleerd uit wat hij hier al kort beschreef. De kern ligt in het feit dat Nvidia niet alleen de chips maakt, maar de hele infrastructuur die is benodigd om AI-toepassingen te ontwikkelen. Chipbedrijven die effectief met Nvidia willen concurreren, moeten niet alleen een vergelijkbare AI-chip bouwen, maar ook een software-ecosysteem rond de chip ontwikkelen dat het ontwikkelingsproces van toepassingen voor ontwikkelaars versnelt.

En de bestanddelen voor die infrastructuur zijn eindig, reden waarom Nvidia al bestellingen ontvangt voor leveringen over 5 jaar:

‘Dit gaat over compute, niet alleen over chips. AI vereist een zeer gespecialiseerde rekeninfrastructuur, een combinatie van hardware en software. Het belangrijkste is dat het aanbod eindig is. […] NVIDIA GPU’s (de chips, MF) zijn meer dan goud, het zijn de “zeldzame aarde-elementen” van AI.

Daarom trekken ‘s werelds meest geavanceerde AI-ondernemingen kapitaal aan om de levering van versneld computergebruik veilig te stellen. Of het nu gaat om een onderneming of zelfs een land, het is belangrijk om te plannen en te budgetteren voor de rekencapaciteit die nodig zal zijn om leiderschap op het gebied van AI te bereiken en te behouden.’

Strier doelt daarmee op het feit dat Nvidia meer bestellingen heeft dan het kan leveren en dat bedrijven en zelfs landen al jaren vooruit bestellingen plaatsen, om zeker te zijn van leveringen op langere termijn.

Intussen lijkt de voorsprong van Nvidia niet beperkt te zijn tot hun ‘stack’ van hardware (met name de GPU’s) en software, maar levert het bedrijf complete data center oplossingen waardoor de concurrentie nog meer moeite heeft de achterstand in te lopen.

Eergisteren maakte Morgan Stanley bekend dat het aandelen van chipmaker AMD verkoopt en het prijsdoel voor Nvidia verhoogt van $450 naar $500. De slotkoers van het aandeel NVDA vrijdag was $427.

Het lijkt erop alsof, alle Europese inspanningen ten spijt, de AI-wereld van hardware, software en toepassingen in elk geval de komende jaren wordt gedomineerd door de Amerikanen.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.