Categories
technologie

Zuckerberg rijkelijk beloond en Apple zwaar gestraft

Marques Brownlee testte de Apple Vision Pro en heeft een genuanceerde conclusie

Innovatie wordt zelden op waarde geschat door beleggers, die veelal leven met de horizon van een eendagsvlieg. Apple introduceerde deze week met de Apple Vision Pro een revolutionaire nieuwe vorm van computergebruik en verloor $70 miljard aan beurswaarde. Amazon verkocht een hoop spullen in het vierde kwartaal (goh) en Meta trok veel adverteerders en kondigde aan dividend uit te keren; weinig innovatief, maar samen wonnen ze $270 miljard aan beurswaarde. Misschien fijn voor beleggers, maar voor liefhebbers van innovatie totaal oninteressant.

Wervelende techweek op Wall Street

Het was opnieuw een roerige week voor Tesla, omdat de groei uitblijft en er gedoe is rondom de compensatie van Elon Musk. Het leidde er zelfs toe dat de advocaat van Tesla in huilen uitbarstte, zo oneerlijk vond de schat het dat de rechtbank van zins was Musk een bonus van $56 miljard door de neus te boren.

Het geinige is dat het tranendal volgens de rechter juist aantoonde dat Musk bij Tesla niet wordt omringd door onafhankelijke personen, die ook het belang van de onderneming en de andere aandeelhouders ter harte nemen. Het is niet bekend of Musk zelf een traantje heeft gelaten om het mislopen van zijn dertiende maand van $56 miljard.

Verder was het opnieuw een bijzondere week op Wall Street voor techbedrijven. De aandelen Amazon en Meta spoten omhoog, terwijl Apple juist een forse prijs betaalde voor de aanhoudende onzekerheid over de toegang tot de Chinese markt.

Google verkocht minder advertenties dan gehoopt en beleggers schrokken van de investeringen van Google op AI-gebied, want servers voor AI-toepassingen zijn schreeuwend duur in aanschaf en gebruik. Daar staat tegenover dat de AI-assistent van Google, Bard, inmiddels grote vorderingen maakt in de strijd met ChatGPT van rivaal OpenAI. Maar dat was blijkbaar niet interessant voor beleggers, die gefocust zijn op de korte termijn.

Excuses van Zuckerberg aan ouders die hun kinderen verloren op woensdag en 20% stijging van het aandeel Meta op donderdag

Memorabele week voor Zuckerberg

Meta’s Mark Zuckerberg beleefde een bizarre week. Op woensdag getuigde hij met CEO’s van andere social mediabedrijven in het Amerikaanse congres en bood hij zijn excuses aan voor de gruwelijke dingen die kinderen zijn overkomen op zijn social media netwerken. Ouders van kinderen die zelfmoord pleegden na de hen overkomen ellende, waren niet onder de indruk.

Zuckerberg heeft een lange geschiedenis in het aanbieden van excuses voor alle uit de hand gelopen incidenten op zijn netwerken. Ik houd hoop dat er ooit een belletje bij hem gaat rinkelen dat een bedrijf meer doelen kan hebben dan alleen het koppelen van verslavende algoritmes aan klikbeluste adverteerders.

Maakt zo’n genânte vertoning in het Congres beleggers iets uit? Nee, want de volgende dag kondigde Meta een winststijging aan van 25%, met de belofte voortaan dividend te zullen uitkeren en dus kon Meta $196 miljard aan beurswaardebijschrijven. Zelf zal Zuckerberg, die ongeveer $350 miljoen aan aandelen in Meta bezit, een extra $175 miljoen aan dividend ontvangen en jaarlijks $700 miljoen extra kunnen verdienen.

In tech-aandelen is kiezen op basis van grootte (in marktwaarde) vaak niet de beste belegging

Het aandeel SMCI is wel super, niet micro

Terwijl Meta en Amazon de meeste aandacht trokken bleef bijna onopgemerkt dat de motor achter alle AI-ontwikkelingen, chipmaker Nvidia, bijna Amazon en Alphabet heeft ingehaald in marktwaarde. Vrijwel geruisloos steeg Nvidia dit jaar al evenveel als het deze week zo door beleggers geliefde Meta: 37%. Maar Nvidia deed dat  zonder minderjarige klanten over de kling te jagen.

Er is nog een fascinerend aandeel van een veel minder bekende chipmaker: Super Micro (SMCI). Doe jezelf vandaag een groot plezier en klik op die link: het is toch genieten van zo’n website, die schijnbaar gemaakt is door het neefje van de CEO tijdens een huiswerkopdracht in groep 6?

In bovenstaande grafiek is Super Micro tussen de tech-reuzen bijna onzichtbaar met een marktwaarde van ‘slechts’ $32 miljard, maar het bedrijf ontpopt zich in hoog tempo tot een mini-Nvidia.

                           Super Micro (SMCI)    Nvidia (NVDA)

laatste 5 jaar:               3.664%               1.686%

1 jaar:                              587%                  214%

jaar tot heden:                103%                    37%

Super Micro is het goedkopere alternatief voor Nvidia en verdubbelde de omzet, gedreven door de wereldwijde honger naar chips die AI-toepassingen aankunnen, in combinatie met een winststijging van 71%. Het aandeel SMCI steeg dit jaar daarom al liefst 103%. Op de beurs wint Super Micro al vijf jaar van Nvidia. 

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.