Categories
AI crypto technologie

Spotlight 9: de week van Nvidia en Reddit

Rechts de Hopper H100 en links Blackwell. Lijkt voor een platform verdomd veel op een chip.

Nvidia laat zien dat het voorlopig onverslaanbaar is

‘Blackwell is geen chip, maar een platform’.

– Nvidia CEO Jensen Huang

Dat was de belangrijkste boodschap van Nvidia CEO Jensen Huang afgelopen maandag tijdens zijn liefst twee uur (!) durende presentatie op de Nvidia developer conferentie GTC AI. Reuters vatte de belangrijkste nieuwsfeiten goed samen, wie enigszins op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen op het gebied van AI raad ik vooral aan om de korte samenvatting van de speech van Huang te bekijken. Alle dappere teksten van Google, Microsoft en Amazon ten spijt: het lijkt er niet op alsof een andere partij de komende jaren de prestaties van Nvidia-chips zullen kunnen evenaren.

De robotica-kant van Nvidia wordt ook steeds interessanter. CNET maakte deze mooie video waarin het de aanpak van Nvidia vergelijkt met de strategie van Tesla op het gebied van robots.

Super Micro wordt welkom geheten in de S&P 500 met een klap van -12.29%

Waarschijnlijk waren de hoge verwachtingen al ingeprijsd in de koers, want het aandeel Nvidia deed het de rest van de week niet spectaculair. Sterker nog, Broadcom steeg sneller maar dat werd overschaduwd door de strapatsen van Super Micro: dat werd door de enorme koersstijging van het laatste jaar opgenomen in de S&P 500, maakte bekend financiering aan te trekken en vervolgens kelderde het aandeel SMCI ruim 12%.

Apple verliest ruim van de S&P 500

Het is nog geen paniek bij Apple, maar bij elk ander bedrijf zou de stormbal worden gehesen als je het 17% slechter doet dan de S&P 500.

Het is aardig om gezien alle ontwikkelingen bij Apple ook even naar het aandeel te kijken. Dat presteert dramatisch, puur omdat beleggers geen groei meer zien en nieuwe producten die serieuze impact hebben op de omzet nog niet zijn gepresenteerd. Maar een koers-winstverhouding van 26 is bijzonder laag, zelfs in ogenschouw nemend dat Microsoft een koers-winstverhouding heeft van 36. De winstmarge van Microsoft is hoger; toch lijkt bij beleggers vooral het gebrek aan omzetgroei Apple parten te spelen.

Apple leidt onder gebrek aan vertrouwen bij beleggers, bij Bitcoin en Ethereum wordt winst genomen na de spectaculaire stijgingen van de laatste maanden.

Verder was het een weinig spectaculaire week voor de leidende techaandelen. In de cryptowereld wordt met angst en beven gekeken naar een waarschijnlijk onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC naar Ethereum, waarbij wordt onderzocht of Ethereum moet worden geclassificeerd als een ‘effect’, een security. Dat zou betekenen dat alle reguliere effectenwetten van kracht worden voor Ethereum en dat zou de koers sterk drukken.

Reddit opent sterk en daalt de tweede dag

Reddit ging deze week naar de beurs en opende onverwacht sterk, aan de bovenkant van de verwachte koers: het aandeel werd geprijsd op $34 als openingskoers. De eerste koersdag werd afgesloten op $50,44 hetgeen een ronduit spectaculaire eerste koersdag mag worden genoemd, maar sloot de tweede dag lager, op $46.

Het aandeel Reddit is voor speculanten. Websites die op advertising draaien en niet het advertentievolume van Meta of Google hebben (zie Elon Musk’s X) kampen met structurele tegenwind, dus de grote verliezen van Reddit zijn logisch. Daarom is de beurskoers ronduit verrassend te noemen. RDDT is niet echt een value stock te noemen.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.