Categorieën
crypto

CZ van Binance is vrij man

Na een gevangenisstraf van vier maanden te hebben uitgediend in de VS is vrijdag Changpeng Zao, “CZ” voor vrienden, vrijgelaten. CZ zat een tijdje binnen en betaalde $50 miljoen boete (voor wie dat veel vindt: het is tegenwoordig in San Francisco blijkbaar nauwelijks voldoende voor fatsoenlijke kantoorruimte voor een startup) omdat hij het als CEO van Binance niet zo nauw nam in de strijd tegen witwassen.

Voor een ieder die werkzaam is in de blockchainwereld was het geen verrassing dat CZ de lange arm van de Amerikaanse justitie zou tegenkomen. In maart 2022 schreef ik erover en heeft Herbert Blankesteijn er bij BNR over verteld.

Wat daarbij vaak wordt vergeten is dat Binance onvoorstelbaar snel en creatief was bij product-ontwikkeling. Zoals ik toen schreef:

“Het is voor de crypto-industrie te hopen dat Binance erin slaagt door te groeien tot een serieuze wereldwijd opererende marktpartij. Het bedrijf is altijd zeer innovatief geweest en had een snelheid en slagkracht waar concurrenten als het Amerikaanse Coinbase en Kraken bewonderend naar keken. Het is als buitenstaander waarschijnlijk onmogelijk om voor te stellen welke enorme obstakels Binance heeft weten te omzeilen bij de groei vanuit China naar een internationale cryptomacht. De vraag is of de noodzaak tot hervorming en aansluiting bij het internationale anti-witwas beleid doordringt tot CZ.”

Dat laatste is niet tijdig gelukt, maar inmiddels is het beleid bij Binance aangepast en is CZ er geen CEO meer. Het is voor de sector te hopen dat de innovatiekracht van het bedrijf voortleeft nu het zich aan alle spelregels houdt, want het bedrijf is een bijzondere en onderschatte innovator. Het wordt ook boeiend om te volgen wat CZ zelf gaat doen, want het lijkt me geen man die de rest van zijn leven met een hengel aan de waterkant gaat zitten.

Door Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.