Categorieën
AI

Jony Ive & Sam Altman maken iPhone-killer met AI?

Hoe leuk zou het zijn als ze het apparaat LoveFrom noemen, zodat mensen aan elkaar gaan vragen hoe de nieuwe LoveFrom bevalt?

De Wall Street Journal meldt dat Apple ter elfder ure is afgehaakt en niet zal participeren in de investeringsronde in OpenAI, die naar verwachting komende week zal sluiten. Het zou voor Apple een zeldzame investering in een niet beursgenoteerd technologiebedrijf zijn geweest.

De vraag is of het niet deelnemen in de investeringsronde gevolgen heeft voor de mogelijke integratie van ChatGPT in de nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone, iOS 18. Ondanks alle prachtige promofilmpjes is nog steeds onduidelijk wat Apple bedoelt met de eigen interpretatie van AI onder de naam ‘Apple Intelligence’. Eerst zien, dan geloven blijft het credo in technologie.

Wellicht is Apple’s enthousiasme voor participatie in OpenAI geslonken door de aanhoudende berichten dat topontwerper Jony Ive, voormalig vertrouweling van Steve Jobs en nu mede gefinancierd door diens weduwe Laurene Powell Jobs, met zijn nieuwe bedrijf LoveFrom en OpenAI CEO Sam Altman aan een heuse iPhone-killer werkt: een mobiel apparaat met volledig geïntegreerde AI-functies van, verrassing, OpenAI.

Een “iPhone voor AI”

In een groot artikel in de New York Times wordt in detail bericht over de totstandkoming van het nieuwe mobiele apparaat, helaas zonder dat duidelijk wordt wat het voor apparaat is:

“Mr. Ive en Mr. Altman ontmoetten elkaar meerdere keren voor het diner voordat ze besloten een product te ontwikkelen, waarbij LoveFrom het ontwerp zou leiden. Ze hebben privé geld opgehaald, met bijdragen van Mr. Ive en Emerson Collective, het bedrijf van Ms. Powell Jobs, en zouden tegen het einde van het jaar tot $1 miljard aan startkapitaal kunnen ophalen van tech-investeerders.

In februari vond Mr. Ive kantoorruimte voor het bedrijf. Ze gaven $60 miljoen uit aan een gebouw van 32.000 vierkante voet genaamd het Little Fox Theater, dat grenst aan de binnenplaats van LoveFrom. Hij heeft ongeveer 10 medewerkers aangenomen, waaronder Tang Tan, die toezicht hield op de productontwikkeling van de iPhone, en Evans Hankey, die Mr. Ive opvolgde als hoofdontwerper bij Apple.

Op een vrijdagochtend eind juni waren Mr. Tan en Ms. Hankey te zien terwijl ze stoelen verplaatsten tussen het Little Fox Theater en de nabijgelegen LoveFrom-studio. De stoelen waren beladen met papieren en kartonnen dozen met de eerste ideeën voor een product dat A.I. gebruikt om een computerervaring te creëren die minder sociaal verstorend is dan de iPhone.

Het project wordt in het geheim ontwikkeld. Mr. Newson (collega-ontwerper Marc Newson, MF) zei dat het product en het tijdstip van release nog moeten worden bepaald.”

$60 miljoen aan kantoorruimte voor een startup

Toch lekker als je een startup kunt beginnen met $60 miljoen dollar, alleen al voor je kantoorruimte. Budget voor de website van Ive’s bedrijf LoveFrom was er niet. Er wandelt een geanimeerde beer, de mascotte van de staat Californië, over de bedrijfsnaam.

Wired publiceerde gisteren een mooi stuk waarin het bijna hardop pratend probeert uit te vogelen aan wat voor mobiel apparaat Ive en Altman werken. Want niemand heeft een beeld bij de kreet “een iPhone voor AI.” Maar om investeerders te lokken, een specialiteit van Altman, zal het fantastisch werken. 

Door Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.