Categories
invest technology

Elon Musk stapt in zelfrijdende Tesla, maar beleggers stappen uit

Elon Musk ontvouwde donderdag zijn visie op robottaxi’s en zelfrijdende auto’s. Beleggers reageerden vrijdag teleurgesteld en het aandeel Tesla daalde liefst negen procent. Wat je verder ook van hem mag denken; Musk’s lange termijnvisie op stedelijke mobiliteit wordt steeds relevanter. Door verstedelijking, dalend autobezit en thuiswerken komt een toekomst van gedeeld vervoer, liefst op afroep, steeds dichterbij.

De Tesla Cybercab koop je niet voor de siervelgen. 
Bron: Tesla video
Singapore meedogenloos autoluw
Afgelopen week was ik voor Tech Week in Singapore, één van ’s werelds meest futuristische steden, waar Electronic Road Pricing (rekening rijden) al jaren prima functioneert en alleen de vergunning om een auto te mogen kopen minimaal zeventigduizend Euro kost

Singapore begrijpt dat een stadsstaat van zes miljoen inwoners simpelweg geen plaats biedt voor veel autoverkeer en handelt daarnaar. Slechts 14% van de bevolking beschikt over een eigen auto. 

Door de diverse belastingen en accijnzen loopt de prijs van een kleine Toyota makkelijk op tot boven de twee ton. Oude auto’s zijn er niet, want de vergunning geldt slechts tien jaar. Het is de hel voor een autoliefhebber. Het openbaar vervoer in Singapore is daarentegen fantastisch: spotgoedkoop, brandschoon en uiterst veilig, met airconditioning in bus en metro, die in de spits elke drie (!) minuten rijdt. 

Door de begrijpelijke klaagzang van een Singaporese taxichauffeur, die per dag soms tot honderd dollar betaalt voor de huur van zijn taxi op een omzet van honderdvijftig dollar, was ik extra gefascineerd door het toekomstbeeld dat Musk donderdag schetste tijdens het Tesla-evenement “We, Robot” in de Warner Brothers studios in Los Angeles. The Verge maakte een zes minuten durende samenvatting

Cybercab en Roboofen
Het hoogtepunt was de onthulling van de Tesla Cybercab, een volledig autonome robottaxi zonder stuur of pedalen, want er is geen chauffeur: iedereen is passagier. De Cybercab wordt gepositioneerd als een betaalbare oplossing onder de $25.000, maar dat die prijs gaat lukken gelooft zelfs de meest verstokte Tesla fanboy niet.
Musk introduceerde de Robovan met het enthousiasme waarmee iemand zijn nieuwe echtgenote aan zijn ex-schoonmoeder voorstelt.
Bron: Tesla video

Naast de Cybercab presenteerde Musk ook plannen voor autonome versies van de Tesla Model 3 en Model Y, met de hoop dat deze voertuigen in 2026 op de markt zullen komen. (Musk zei zelf ‘verwachting’, maar mijn oren vertalen dat direct uit het Elon Musks naar ‘hoop.’) Verrassend was de introductie van de Tesla Robovan (spreek uit, volgens Musk: Robooofen), een kleine bus in de vorm van een kloek strijkijzer, die plaats biedt aan twintig personen.

Auto’s 6% in gebruik

In het ideaalbeeld van Musk zouden kopers hun Tesla Cybercab of Robovan ‘verhuren’ aan de gemeenschap zodra ze er zelf geen gebruik van maken. Omdat mensen gemiddeld minder dan 6% per week gebruik maken van hun auto, zou de Heilige Koe de resterende 94% van de tijd zijn investering kunnen terugverdienen.

Dat klinkt nu misschien nog vreemd, maar wie herinnert zich nog dat taxichauffeurs in Europa vrolijk oreerden dat Europeanen nooit zelf taxi zouden gaan rijden in hun Prius en dat zelfs als dat zou gebeuren, wij verheven Europeanen nooit bij amateurs in de auto zouden stappen? De scepsis tegen een nieuwe vorm van vervoer zal heel snel verdwijnen op het moment dat de Cybercab snel komt voorrijden, de ritten veilig verlopen en de prijs vergelijkbaar of lager is dan die van een Uber.

Teleurstelling onder beleggers

Ondanks de ambitieuze presentatie van Musk waren beleggers niet enthousiast. Onder analisten overheerste teleurstelling over het gebrek aan concrete details over de planning, de verwachte kosten en potentiële omzet voor Tesla.

Deze terughoudendheid onder beleggers weerspiegelt een breder probleem waarmee bedrijven zoals Tesla worden geconfronteerd. Beleggers baseren hun verwachtingen vaak op kwartaalresultaten, terwijl Musk een lange termijnvisie heeft, mogelijk wel dertig jaar vooruit, om de wereld te veranderen met innovatieve technologieën. SpaceX is een ander voorbeeld van die aanpak.

Musk bestuurt Tesla als een startup

Wat veel beleggers echter niet lijken te willen begrijpen, is dat Musk zijn bedrijven runt als startups. Dit betekent dat hij zich richt op groei en waardemaximalisatie op lange termijn en vaak kiest voor tactische improvisatie op korte termijn.

Dit is normaal voor startups die nog geen volledige product-market fit hebben gevonden, met excuses voor de kretologie. Musk’s aanpak verschilt daarin fundamenteel van de traditionele benaderingen van beursgenoteerde bedrijven, waar voorspelbare kwartaalcijfers de koers van het bedrijf bepalen.

Het laatste jaar op de beurs was pijnlijk voor Tesla met 16% daling: niet alleen presteert het aandeel 50% slechter dan de Nasdaq Composite index, maar Uber steeg 88%. Bron: Google Finance

Voor veel beleggers is deze aanpak moeilijk te accepteren, vooral wanneer ze geconfronteerd worden met kortetermijnverliezen of vertragingen in productlanceringen. Musk’s lange termijnvisie – die is gericht op een wereld waarin gedeelde autonome voertuigen het stadsvervoer domineren – kan uiteindelijk een radicale transformatie van de mobiliteitssector teweegbrengen.

Beleggers in Tesla moeten niet zeuren, want iedereen weet inmiddels dat een aandeel kopen in een bedrijf van Elon Musk eerder lijkt op een rit in een achtbaan dan een ritje in een zacht zoemende Tesla.

2050: wereldwijde verstedelijking

Musk’s visie op robottaxi’s moet worden gezien binnen het bredere kader van verstedelijking, een trend die de komende decennia alleen maar zal toenemen. In 2050 zal naar schatting bijna 90% van de bevolking in de VS, ruim 80% in Europa en bijna tweederde van de bevolking in Azië in stedelijke gebieden wonen.

Deze urbanisatie wordt gedreven door de groei van megasteden, waar de vraag naar efficiënte, gedeelde mobiliteitsoplossingen zoals robottaxi’s en zelfrijdende voertuigen, snel zal toenemen. Het huidige model van privé-autobezit wordt steeds minder duurzaam en realistisch naarmate steden dichter bevolkt raken. Dit is waar Musk’s visie op robottaxi’s en gedeelde mobiliteit een belangrijke rol kan spelen.

Van parkeerplaats naar park

Door de introductie van autonome voertuigen kunnen steden niet alleen hun verkeersinfrastructuur ontlasten, maar ook nieuwe mogelijkheden creëren voor het efficiënter benutten van stedelijke ruimtes.

Een opmerkelijk aspect van Musk’s presentatie was zijn visie op het hergebruik van stedelijke ruimtes. Hij stelde voor dat parkeerterreinen in steden kunnen worden omgebouwd tot recreatiegebieden, omdat robottaxi’s geen langdurige parkeerplaatsen nodig hebben: ze rijden immers continu.

In plaats daarvan zouden deze voertuigen via apps opgeroepen kunnen worden, vergelijkbaar met de huidige diensten zoals Uber, Lyft en Grab, maar dan zonder menselijke bestuurders.

Autobezit in grote steden daalt

Het autobezit in grote steden blijft dalen, mede door de hoge kosten en het beschikbare openbaar vervoer. In steden zoals Amsterdam bezit slechts 22% van de huishoudens een auto, terwijl dit in Parijs op 27% ligt.

Zelfs in steden zoals New York en Londen, waar het autobezit hoger ligt (ongeveer 53% en 56%), worden privévoertuigen steeds minder noodzakelijk door de aanwezigheid van goed openbaar vervoer en alternatieve mobiliteitsopties zoals ride-sharing. In steden als Los Angeles, waar het autobezit nog steeds rond de 94% ligt, begint het bewustzijn van de nadelen van privé-autobezit echter ook door te dringen, vooral vanwege de files en de hoge kosten van parkeren.

In Amerikaanse steden ontbreekt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Singapore, Seoul en Tokio, goed openbaar vervoer en juist dan zou gedeeld autobezit, of vervoer op afroep zoals Musk voorstelt, nog sneller kunnen aanslaan.

Onverwachte impact van thuiswerken 

Een ander belangrijk aspect dat bijdraagt aan de verandering in stedelijke mobiliteit is de opkomst van thuiswerken. Sinds de pandemie is thuiswerken toegenomen met een factor vijf en is het nu een vast onderdeel van het dagelijks leven voor miljoenen werknemers wereldwijd.

Dit heeft niet alleen geleid tot een afname van het woon-werkverkeer (en daarmee de verkeersdrukte), maar heeft ook invloed op de arbeidsmarkt, vooral voor groepen die voorheen moeite hadden om aan werk te komen, zoals vrouwen en mensen met een beperking.

Het aantal gehandicapte werknemers in de VS is sinds de pandemie met twee miljoen gestegen, grotendeels dankzij de mogelijkheid om op afstand te werken. Ook is het percentage werkende vrouwen in de VS sneller gestegen dan dat van mannen, wat deels wordt toegeschreven aan de grotere flexibiliteit die thuiswerken biedt bij het combineren van werk en zorgtaken. Deze cijfers leveren het bewijs dat vrouwen zowel werken als de opvoeding verzorgen, waardoor je je afvraagt wat mannen uitspoken.

Thuis werk soms horizontaal werk

Een verrassend gevolg van thuiswerken is overigens de mogelijke invloed op de geboortecijfers. In landen in Oost-Azië, waar lange werkdagen en intense druk bij opvoeding hebben geleid tot een afname van de geboortecijfers, lijkt thuiswerken ouders meer flexibiliteit te bieden bij het combineren van werk en opvoeding.

Dit zou kunnen leiden tot een lichte stijging van de geboortecijfers, waarbij voorlopige analyses suggereren dat koppels die minstens één dag per week thuiswerken mogelijk 0,3 tot 0,5 extra kinderen willen. In landen zoals Singapore, met een vergrijzende bevolking en lage geboortecijfers, wordt een hoger aantal kinderen per gezin door de overheid aangemoedigd.

Gedeelde mobiliteit is de toekomst

Gezien de toenemende verstedelijking, de opkomst van thuiswerken en de stijgende kosten van autobezit, wordt gedeelde mobiliteit steeds logischer. In steden waar autobezit afneemt en het gebruik van ruimte verandert, biedt een model van gedeelde auto’s of auto’s op afroep een duurzaam alternatief voor het traditionele autobezit.

Van de tien woorden die Elon Musk tegenwoordig uitspreekt, of op X over ons uitstort, moeten er elf met een fikse korrel zout worden genomen. Maar Musk’s visie op robottaxi’s sluit naadloos aan bij wereldwijde ontwikkelingen die door overheden alleen maar zullen worden aangemoedigd.

Uit het succes van Airbnb valt af te leiden dat genoeg mensen er weinig problemen mee hebben om hun bezit te verhuren tegen de juiste prijs. Er is geen reden om aan te nemen dat dit anders zal zijn bij auto’s – al dan niet zelfrijdend.

Totaal nutteloze scharnierdeuren (probeer dit maar eens op een Amsterdamse gracht), maar het oogt leuk.

De kans is groot dat Musk met zijn zelfrijdende auto’s een rol speelt als voorloper, die vervolgens in de massamarkt wordt ingehaald door andere spelers. Net zoals nu gebeurt met Tesla, dat zich geconfronteerd ziet met concurrentie van Chinese producenten en de traditionele autofabrikanten. Waymo en Cruise zijn slechts de eersten. Misschien een reden tot zorg van Tesla-beleggers, maar voor ieder ander is dat goed nieuws.

Categories
technology

Memecoins beat Big Tech, AI and S&P 500 by a wide margin

Big Tech in the last month: up 8% versus 4.5% for the S&P 500.

Over the past 30 days, big tech stocks Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, and Tesla have averaged 8% growth. These companies remain an attractive choice for investors due to their market dominance and continued growth potential in several growing sectors, including cloud computing, e-commerce, and social media.

To put this performance in perspective, the broader market, represented by the S&P 500, also performed solidly, rising 4.5% over the same period.

This growth indicates that overall market sentiment remains positive, supported by macroeconomic factors such as falling inflation and a more stable interest rate outlook. In summary: Big Tech performed almost twice as well as the S&P 500 last month: 8% versus 4.5%.

Top 9 AI Shares: robust growth


Looking beyond traditional technology companies, AI stocks remain the star of this investment year. The top 9 AI stocks according to the AI Spotlight 9 compiled by me entirely subjectively, have shown an impressive 136% rise so far this calendar year. In the past month, these AI stocks again rose much harder than Big Tech stocks (8%) and the S&P 500 (4.5%), averaging 14%. So investors are undiminished by the potential of the big AI players.

AI Spotlight 9 update: Crowdstrike replaced by TSMC. Increase of 14% over the past month.

There is a great memecoin called 'dogwifhat'


The unexplained memecoins, often fueled by social media hype, especially on Telegram, are also experiencing heyday. Dogecoin, the largest memecoin measured by market value, has a market value of $16 billion at the time of writing (Saturday night, Oct. 5) and a daily trading volume of $430 million.

This is why smart cousins and other daredevils are in memecoins: the biggest nine memecoins rose 43% in the last month.

On average, the top 9 memecoins have experienced 43% growth over the past 30 days. This highlights that speculative interest in this market is tremendously strong, despite all the warnings from well-intentioned old men like me about volatility and lack of underlying value.


Conclusion

The past month has shown strong returns for various types of investments, from traditional big tech stocks to innovative AI companies and even memecoins. Yet it still feels like comparing Warren Buffett's performance in the stock market to your grandmother's performance at bingo.

Big tech remains a stable choice with steady growth, AI stocks show their huge growth potential, and memecoins remain a speculative but lucrative short-term option.

Categories
AI technology

Meta's glasses hacked into Terminator glasses

Sam Altman's Messiah behavior about AI is reminiscent of the way Mark Zuckerberg propagated the blessings of social media for society, before the negative effects became apparent and he was publicly keelhauled, including before the U.S. Congress. Zuckerberg has since argued that social media is a mirror for society rather than the enabler of evil, making him increasingly confident in his presentation to the outside world.

"Inside the bro-ification of Mark Zuckerberg" is the untranslatable headline above an excellent Washington Post article about Zuckerberg reinventing himself as a muscular version of ... Julius Caesar? Zuckerberg has switched from his familiar hoodie to t-shirts with self-invented lyrics quoting the Latin emperor, but apparently forgetting how Caesar met his end.

Zuckerberg is having a banner year: strong financial performance sees Meta shares rise sharply after a disastrous 2023, Apple's VR glasses flop while the new Ray-Ban Meta smart glasses get rave reviews. But once again, Zuckerberg seems blind to the problems his company's introduced technology could cause.

'Man sees unknown woman - including residential address.'

Creepiest glasses ever

Harvard students turned Zuckerberg's Meta glasses into "Terminator glasses" that allow them to do very creepy things simply by looking at someone:

"The technology, which combines Meta's smart Ray-Ban glasses with the facial recognition service Pimeyes and some other tools, allows someone to automatically go from a face to a name, phone number and home address."

The video published by the students on Tuesday paints a terrifying picture of a world in which, for example, any creep wearing such glasses could stalk any woman. The creators have shared all the information about this "I-XRAY" here.

Categories
AI technology

$10 billion for OpenAI: $6.6 vc funding and $4 billion from banks

The announcement of a major funding round in the tech world is often accompanied by a clichéd photo of a group of men in light blue shirts and the occasional rebel in a black t-shirt, trying to look tough into the camera. OpenAI, in announcing its new funding round of no less than $6.6 billion, out of a $157 billion valuation, posted an abstract image without a source; probably because there is no management left except CEO Sam Altman himself.

The text was also dry by Altman standards: "This funding allows us to strengthen our leadership in AI research, increase our computing power and build tools that help people solve complex problems."

"The dawn, blah blah blah chocolate custard"

This is less prosaic than the Bouquet Series lyrics Altman recently posted on his own blog:

"We must act wisely, but with conviction. The dawn of the Intelligence Age is a profound development with very complex and extremely risky challenges. It will not be an entirely positive story, but the benefits are so enormous that we owe it to ourselves, and to the future, to figure out how to navigate the risks that lie ahead."

This almost seems like one from the oeuvre of the unsurpassed Kees van Kooten: "but enough about myself, what do you think of my hair?" Because here Altman is unabashedly trying to attach half of his own company name to a term that is supposed to mark the period after our current post-industrial era. It is, of course, rather the dawn of the TikTok era, but TikTok is not as good at PR.

OpenAI now bronze, after SpaceX and ByteDance (TikTok)

The funding round increases the pressure on Altman to live up to this high price tag, normally via an IPO. OpenAI is now worth far more than any other venture-backed company ever before at the time of their IPO, including Meta, Uber, Rivian, and Coinbase, according to a PitchBook analysis.

Funding for OpenAI only just fits the chart. Source: Pitchbook.

OpenAI is now the third most valuable venture-backed company in the world. Only Elon Musk's SpaceX, valued at $180 billion, and ByteDance, the owner of TikTok valued at $220 billion, are worth more.

Is there any competition for OpenAI?

To put it in Dutch perspective: OpenAI is worth five times as much as Philips, as much as Unilever and still only 20% less than Shell. OpenAI's competitors must look at the new funding with horror. xAI, founded by Musk, raised more than $6 billion earlier this year, but with a valuation of "only" $24 billion. OpenAI's nearest competitor, Anthropic, was valued at $19.35 billion as recently as January.

A few days ago there was brief enthusiasm in the market when Nvidia, nota bene the party that is going to earn the most from OpenAI's new funding because it supplies all the hardware under the hood of ChatGPT, introduced a proprietary Large Language Model that seemed open source, called NVLM. Unfortunately, the technology is not allowed to be used in commercial applications, making Google with Gemini the only real remaining competitor to OpenAI. Or Anthropic needs to find funders who dare to throw billions at it.

$4 billion credit facility for OpenAI

Early investors in OpenAI are obviously in jubilant spirits, including the legendary Vinod Khosla, who in this interview with Bloomberg almost even seemed to be caught smiling. Khosla: "It is the most important tool we have ever had in human history to create abundance and realize a fairer, more equitable, prosperous society."

Khosla also reported that he has used ChatGPT for more mundane tasks - from quickly learning complex material to designing his garden. The latter is especially impressive, as Khosla's garden has a mile-long beach that has been the subject of lawsuits for years.

On Thursday, it emerged that in addition to its $6.6 billion investment round, OpenAI also managed to secure a $4 billion credit facility from a number of banks. With over $10 billion, the company can go on for a while, although the question remains how far this pole reaches for the company that loses millions every day.

Mozart of mathematics

Anyone who throws around bombastic cries about AI being the savior of humanity brings criticism upon themselves. These range from substantive criticism of the quality of the technology developed by OpenAI, to the way Altman runs the company.

More and more is leaking out about how OpenAI is rushing, especially under pressure from competition from Google, to release products that are far from ready and insufficiently tested. Even before Mira Murati's unexpected departure from OpenAI, staff complained that the o1 model was released too early.

The Atlantic advocates putting aside Altman's turgid rhetoric and looking primarily at what OpenAI's products are currently capable of:

"Altman insists that the deep-learning technology that powers ChatGPT can in principle solve any problem, at any scale, as long as it has sufficient energy, computing power and data. However, many computer scientists are skeptical of this claim and argue that several more major scientific breakthroughs are needed before we reach artificial general intelligence."

Terence Tao, a mathematics professor at UCLA, is "a real-life superintelligence, the Mozart of Mathematics," according to The Atlantic. Tao has won numerous awards, including the equivalent of a Nobel Prize in mathematics, and analyzed the performance of the OpenAI-hyped o1.

Tao's conclusions are not positive for o1's math ability and even led Tao to apologize for comparing o1's performance to that of a doctoral student.

A broader analysis appeared In the book "AI Snake Oil: What Artificial Intelligence Can Do, What It Can't, and How You Can Recognize the Difference. "In it, the authors explain why organizations are falling into the trap of AI snake oil (worthless solutions), why AI can't fix social media, why AI is not an existential threat, and why we should be much more concerned about what people will do with AI than about what AI would do on its own. I haven't read the book but the reviews are positive.

Investors lining up for AI companies

Despite all the criticism, investors are eager to invest billions in AI companies.

OpenAI has raised almost as much funding, as the competition combined. 

Reuters made this overview of funding in 2024. Adding up to over $10 billion, it especially underscores how well-funded OpenAI is, which has such an amount at its disposal due to the investment round and the banks' own credit facility.