Categories
crypto

Het NFT en crypto nieuws van vandaag in 5 links

Okee, het is niet allemaal letterlijk het nieuws van uitsluitend vandaag, maar het zijn wel de meest opvallende artikelen die ik vandaag heb gelezen. Nieuws voor mij, dus eigenlijk. Veel nieuws over NFT’s, een nieuw groot cryptofonds en SushiSwap krijgt misschien een Zwitserse stichting; SushiSchwatz?

Luchtvaartmaatschappij Qantas lanceert NFT’s

Het is niet de eerste luchtvaartmaatschappij die dit doet, maar Qantas zegt de opbrengst te gebruiken om CO2 uitstoot tegen te gaan. Ik ben benieuwd hoe meetbaar dit wordt en ga het proberen te volgen. Een bedrijf dat een NFT lanceert in een persbericht, doet denken aan de tijd dat bedrijven trots bekend maakten dat ze een website hadden. En de media dat ook nog braaf meldden als nieuws. Hallo 1995, leuk dat je terug bent.

Auteursrechten van NFT’s steeds problematischer

Een bijzonder goede long read over wie eigenlijk eigenaar is van wat in de wondere wereld van NFT’s. Een mooi citaat:

‘”Rechtsklikkers” slaan JPEG-kopieën van de illustraties op van populaire NFT’s. De eigenaren van die NFT’s zeggen dat dit een inbreuk op het auteursrecht is. Slechts één van de twee kan gelijk hebben.’

Het bouwen van uitgestrekte NFT-werelden

Dit bijzonder genuanceerde en uitgebreide artikel dateert al van 12 maart maar ik kreeg het net via @phitar. Het artikel is bijzonder omdat het NFT’s beschouwt vanuit zowel een technische, als een praktische en zelfs kunstzinnige optiek. De schrijver, Simon de la Rouviere, programmeert, schrijft, maakt elektronische muziek en is CEO. Als hij ook nog kan dansen, heb ik mijn homo universalis van NFT’s ontdekt.

Voormalig officier van justitie lanceert crypto fonds van 1.5 miljard dollar

Natuurlijk heeft oprichter Katie Haun nog veel meer gedaan, maar in de blogpost waarin ze zich voorstelt springt deze zin er wel tussenuit:

“Ik heb meer dan tien jaar bij het Amerikaanse ministerie van Justitie gewerkt aan het vervolgen van georganiseerde misdaad, moorden, openbare corruptie, gevangenisbendes, witteboordencriminaliteit en witwassen van geld”.

En nu gaat ze investeren in plaatjes van apen.

Een tweede passage die opvalt:

“We hebben vanaf de eerste dag gemeenschapsparticipatie in onze praktijken ingebakken. Als een vroege investeerder in deze markt ben ik trots op het baanbrekende programma dat ik heb helpen ontwikkelen om bestuursrechten en tokens te delegeren aan maatschappelijke organisaties, universiteiten en non-profitorganisaties.”

Net als bij Qantas is de vraag: hoe? Hopelijk gaan we dit nobele initiatief in werkelijkheid zien worden.

SushiSwap krijgt een Zwitserse stichting

Allemaal leuk en aardig zo’n Decentralized Autonomous Organisation (DAO), maar als je erdoor in problemen kunt komen qua aansprakelijkheid, lijkt een Zwitserse stichting een goede oplossing. Het lid van de DAO van DeFi platform SushiSwap die dit voorstelt, begroot $100.000 voor de opzet en nog eens $100.000 voor de jaarlijkse kosten van de stichting. Daarmee kom je in Zwitserland ongeveer net tot en met de inschrijving in en jaarlijkse bijdrage aan de Zwitserse Kamer van Koophandel.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.