Categories
NFT's

De maker van Bored Apes en Apecoin is $4 miljard waard en dat is niet duur

Bored Ape Yacht Club | Yuga Labs

Gisteren schreef ik nog over de bijzondere wijze waarop Yuga Labs, het bedrijf achter de Bored Ape Yacht Club NFT’s en Apecoin, de diverse projecten opzet en organiseert. Zojuist maakte het bedrijf bekend een investering van $450 miljoen te krijgen van een groep investeerders onder aanvoering van de leidende venture capital firma Andreessen Horowitz. Daarmee is Yuga Labs, dat recent nog de populaire CryptoPunks overnam, gewaardeerd op $4 miljard. En dat is heel redelijk.

Op Twitter deelde een paar dagen terug @LeonidasNFT (dat lijkt gezien zijn handle geen uitgesproken criticaster van deze sector) de uitgebreide pitch deck van liefst 90 pagina’s. Elke analist en belegger in de crypto en NFT wereld ploegt op dit moment opnieuw door die pitch deck, in een poging te begrijpen hoe zo’n jong bedrijf erin slaagt om zo’n enorme waardering te krijgen.

In de uitgebreide presentatie, die authentiek lijkt te zijn, vallen een paar zaken op:

  • Bored Apes Yacht Club (BAYC) en Mutant Apes Yacht Club (MAYC) zijn slechts het begin van een heel ecosysteem met gaming, kleding en evenementen
  • 46% van het Yuga Labs team is vrouw: dit moet een record zijn in de technologiesector
  • Yuga Labs weet bijzonder goed waarom mensen Bored Apes kopen, een opvallend citaat luidt: ‘celebrities are buying Apes to signal that they know what’s up.’ Dus niet om de intrinsieke waarde, maar om de flex.
  • Apecoin is de eerste stap in de strategie om een groter NFT publiek aan te trekken voor wie de Bored Apes inmiddels onbetaalbaar zijn
  • Yuga Labs bouwt niet de zoveelste metaverse, maar, let op: “the (cursief van Yuga Labs) interoperable gaming metaverse – a MetaRPG”
  • De visie om gebruikers de mogelijkheid te geven om zelf NFT karakters en in-game assets te laten maken, is een succesfactor
  • De aangekondigde SDK (gereedschapskist) waarmee collecties, creatieven en ontwikkelaars mee aan de slag kunnen, is eveneens een grote succesfactor. Een mooie samenvatting van de strategie is:

“SDK’s for all the things that matter to our users today and a platform for them to collaborate on what’s next.”

Ik voorzie een hele golf van kneusjes digital nomads die als een malle hun LinkedIn profiel aanpassen, van social media experts (2015) en ICO experts (2017), worden het nu metaverse-guides en MetaRPG gurus.

Yuga Labs doet een boude uitspraak: “What we’ve created combines: storytelling, pop culture, taste, and fun in just the right amounts.” Maar ik ben het er wel mee eens.

Want als Yuga Labs erin slaagt om de huidige marktpositie uit te bouwen conform de in de pitch deck samengevatte strategie, dan is het bedrijf een gigantische geldmachine (of Ethereum-machine, zo u wilt). Alleen de land drops genereren al een omzet van $200 miljoen bij de huidige waarde van Ethereum, met een ROI van, let op, 77x!

De hele financiƫle prognose leest als een science fiction film met naast landverkoop onder meer omzetbronnen genaamd Mechanical Dogs, Mecha Ape en Goblins. Gekkigheid, denkt u misschien, maar het moet leiden tot een jaaromzet in 2022 van ruim een half miljard dollar en een winstmarge van 98.8%!

Gezien het huidige succes van Yuga Labs lijkt deze omzet zeer goed haalbaar, over de kosten en de winstmarge is het lastig oordelen. Na de klapper van Consensys, dat net $450 miljoen ophaalde op een waardering van $7 miljard, is het duidelijk dat het hele ecosysteem rond Ethereum enorm snel in waarde toeneemt.

Het is aardig dat Yuga Labs de waardering van $4 miljard krijgt van Andreessen Horowitz, de investeringsmaatschappij die Netscape-oprichter Marc Andreessen begon met zijn vriend Ben Horowitz. Netscape zelf was in 1995 bij sluiting van de beurs op de dag van de IPO $3 miljard waard. Analisten vielen over elkaar heen in hun afkeuring, omdat Netscape wel de populairste web browser, maar nog geen winst maakte. Daar heeft Yuga Labs geen last van en toch zal het azijn regenen in de kolommen die aan het bedrijf zullen worden gewijd de komende dagen en weken. Zoals altijd geldt het devies: niet op de media letten, maar check de blockchain op de echte transacties binnen het hele ecosysteem dat Yuga Labs in razend tempo ontwikkelt.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.