Categories
technologie

Dr. Nisheta Sachdev en Gert-Jan Lasterie delen online marketing tips en tricks

Mijn reguliere nieuwsbrief verschijnt in verband met de zomervakanties pas weer op 4 augustus, maar ik wil graag je aandacht vragen voor een bijzonder webinar met dr. Nisheta Sachdev en Gert-Jan Lasterie, waarvoor ik je van harte uitnodig.

dr. Nisheta Sachdev (links) en Gert-Jan Lasterie 

Dr. Sachdev to the rescue

Eind vorig jaar vloog de bekende crypto-adviseur en marketing-specialist Nisheta Sachdev terug naar haar woonplaats Dubai, toen de piloot vroeg of er een arts aan boord was. Nisheta heeft weliswaar een medische opleiding maar was al jaren meer in de slag met cryptovaluta dan met patienten. Toen geen andere arts zich meldde, stak ze alsnog haar hand op en verzorgde een onwel geworden oudere dame, die zonder de hulp van Nisheta waarschijnlijk in levensgevaar was geraakt.

Voor Nisheta was deze ervaring een aansporing om de cryptowereld in elk geval als fullltime adviseur vaarwel te zeggen en zich opnieuw te storten op de medische wetenschap. En dat midden in een bullmarkt. Kortom, alle lof!

Van Flabber naar crypto

Gert-Jan Lasterie maakte afgelopen jaar precies de omgekeerde beweging. Niet dat hij een medische achtergrond heeft, maar als oprichter van Flabber, bekend van de lancering van New Kids, de gecoiffeerde heren uit Maaskantje, bracht hij wel een nieuwe vorm van amusement naar een massapubliek op internet. Flabber werd verkocht aan de Amerikaanse hipsters van Vice en Gert-Jan ging aan de slag bij Coolblue met de prachtige zelfgekozen titel ‘praatjesbaas’, ofwel hoofd sociale media.

Tijdens zijn latere commerciële managementfuncties bij Mediahuis/Telegraaf schreef Gert-Jan in zijn vrije tijd een boek over cryptovaluta, wat nog altijd geldt als het Nederlandse standaardwerk over Bitcoin. Alleen al door de pakkende en nog steeds relevante ondertitel: ‘Hoe je dacht te laat in crypto te stappen maar succesvoller werd dan mensen die dit boek niet lazen.’

Lasterie is dermate enthousiast over de wereldwijde markt voor blockchain-technologie en de mogelijkheden die decentralisatie biedt, dat hij eerder dit jaar zijn veelbelovende carrière totaal verkwanselde door als Chief Business Officer aan de slag te gaan bij Tracer, het crypto-project dat klimaatopwarming bestrijdt door de markt van carbon credits radicaal te veranderen. Crypto tegen klimaatverandering, het moet niet veel gekker worden.

Wie vertrouwt een arts met deze lollige sticker op haar laptop? Maar de market cap van $5 miljard van Pepe en de stijging van bijna 700% in het laatste jaar, zijn serieus.

Hoe wordt een vadsige kikker een wereldhype?

Tijdens het webinar bespreken Nisheta en Gert-Jan welke lessen uit de successen en mislukkingen van diverse crypto-projecten kunnen worden getrokken, waarmee elke marketeer zijn voordeel kan doen.

Het zal mijn vergevorderde leeftijd zijn, maar hoe een memecoin als Pepe binnen een jaar een marktwaarde behaalt van $5 miljard doordat mensen er per dag voor bijna een miljard in verhandelen, vind ik even onbegrijpelijk als fascinerend.

Door tokens als Pepe is de verleiding groot om cryptoprojecten allemaal over een kam te scheren als pyramidespelen en Web3 als een groot fata morgana, maar voor de kritische volger wordt dat steeds lastiger. Nu ‘s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock serieus in Bitcoin is gestapt en de ETF’s voor Ethereum klaarstaan, wordt het wel erg moeilijk om vol te houden dat het allemaal gekkigheid is.

Rendementen van tokens die dit jaar zijn gelanceerd, gesorteerd op Return On Investment per 18 juli. Hoog risico, met mogelijk hoog rendement, onvergelijkbaar met regulier beleggen.

Het risico van startups met sneller resultaat – of niet

De vraag is dan: kunnen serieuze projecten, die proberen echte problemen op te lossen, ook succesvol zijn? Aan blockchain en crypto, of Web3 zoals we tegenwoordig moeten zeggen, blijft het imago kleven van een kansrijke technologie die nog altijd de grote belofte niet heeft ingelost.

Als ondernemer en voormalig beheerder van fondsen die in startups belegden, kijk ik er pragmatisch naar: uiteraard zijn alle crypto-projecten minimaal even risicovol als de gemiddelde startup. Dat betekent dat 95% tot 99% de eerste vijf jaar niet gaat overleven.

Maar er is een groot verschil: bij startups moeten investeerders soms jaren wachten op hun rendement. Mijn eerste fonds heeft bijvoorbeeld ooit geinvesteerd in een startup die pas na twaalf jaar iets opleverde. In de cryptowereld gaat alles sneller; binnen twaalf maanden kan een koper van een succesvolle token in elk geval het aankoopbedrag terugkrijgen door een deel van de gekochte muntjes te verkopen.

In bovenstaand plaatje is het zaak om niet te focusen op de ATH, de All Time High. Er gaat immers geen belletje op het hoogste punt en de kans om precies op dat moment te verkopen, is bijzonder gering. Maar op een site als Cryptorank is goed te zien wat de resultaten zijn van bijvoorbeeld nog dit jaar aangekochte muntjes.

U vraagt, wij draaien

Succes- en faalfactoren, hypes en hopes, al dat soort zaken bespreken we volgende week in het webinar, maar als gastheer hoor ik graag welke vragen en onderwerpen jij graag behandeld ziet door Nisheta en Gert-Jan. We willen er graag een levendige, interactieve sessie van maken.

Aanmelden voor het webinar kan hier en vragen en suggesties zijn van harte welkom via XLinkedIn of uiteraard gewoon door op deze mail te reageren.

Hopelijk zie ik je in dit webinar en anders tot 4 augustus!