Categories
crypto technologie

Spotlight 9: Januari feestmaand, behalve voor Tesla

Januari was fantastisch voor techbedrijven en de S&P 500, maar niet voor Tesla

Het is verwarrend, maar in januari werden duizenden mensen ontslagen bij techbedrijven die tegelijkertijd andere mensen aannamen. Bij Google en Microsoft gingen er ‘netto’ duizenden mensen uit en als gevolg daarvan (of desondanks?) stegen beide bedrijven naar recordhoogte. Is misschien logisch, maar voelt raar.

Tesla buiten beschouwing latend, waar de groei stagneert, worden vrijwel alle grote beursgenoteerde bedrijven beloont voor het optimisme over de groei van de wereldeconomie. In het Midden-Oosten vindt een Gaza een humanitaire tragedie plaats, maar die lijkt zich af te spelen in een parallel universum buiten de economische realiteit. Als Houthis -wie kende deze club een maand geleden- een paar boten aanvallen heeft dat een grotere impact op de beurs, dan groot menselijk lijden. Opnieuw misschien logisch, maar het blijft schrijnend.

In tech zat de nieges er een beetje in, nadat de door de smartphone veroorzaakte groei afnam en het afwachten was welke nieuwe trend een nieuwe hype-cyclus startte. In AI is die nieuwe hype gevonden. De vraag is waarom de twee exponenten van blockchain, Bitcoin en Ethereum, in januari daalden als er zoveel optimisme heerst over de economie en de nieuwe technologische golf?

Het antwoord is simpel: blockchain ligt meestal iets voor op de ‘traditionele’ tech-economie en Bitcoin en Ethereum boekten in 2023 al enorme stijgingen. Vergeleken met een jaar geleden steeg Bitcoin 84% en Ethereum 45%. De goedkeuring van de eerste Bitcoin ETF’s werd daarmee een ouderwets ‘buy the rumour, sell the news’-scenario dat zelfs leidde tot angst voor een nieuwe, hevige koerscorrectie voor crypto.

Er zijn miljarden geinvesteerd in nieuwe toepassingen, waarvan er velen al dit jaar op de markt zullen komen. We gaan het vaak hebben over multimodal AI (grof gezegd AI die meer vormen kent en herkent dan alleen tekst) en in blockchain zijn de hypeprojecten veelal weggespoeld en worden serieuze toepassingen beschikbaar. Loopt Apple vast in problemen rond regelgeving en de Chinese markt en wordt NVIDIA één van de drie meest waardevolle bedrijven ter wereld? Alles wijst erop dat 2024 een fascinerend jaar wordt.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.