Categories
technologie

Tracer webinar

Ik wil je graag uitnodigen voor de exclusieve kick-off webinar van Tracer, morgen (donderdag) om 17.00 uur CET.

Misschien heb je in mijn nieuwsbrief gelezen dat ik me sinds een aantal jaar focus op het ondersteunen van duurzame innovaties, liefst die CO2-uitstoot beperken. iXora is bijvoorbeeld zo’n mooi bedrijf, dat met vloeistofkoeling het energieverbruik van servers en datacenters fors weet te beperken. Maar nu vraag ik je aandacht voor Tracer,

Tracer

Tracer is een open ecosysteem dat de uitgifte, handel en beheer van CO2-verwijdering credits verbetert. De uitstoot van koolstofdioxide is zo hoog dat alleen uitstootbeperking niet meer toereikend is om ‘slechts’ anderhalve graad opwarming, het doel van het Parijse klimaatakkoord, te bereiken; daarvoor is verwijdering van CO2 noodzakelijk.

Het economische potentieel van de sector voor het verwijderen van koolstofdioxide (CDR) is enorm. McKinsey schat dat de grootte van deze sector in 2050 op liefst 1.2 biljoen dollar, ofwel 1.200 miljard. Dit op basis van steeds strengere overheidsheffingen op CO2-uitstoot en snel verbeterende technologie. Maar 2050 is nog ver. Relevant is daarom ook dat Morgan Stanley de markt voor carbon credits, waarvan het grootste deel gebaseerd zal zijn op CO2-verwijdering, al over zes jaar, in 2030, inschat op 100 miljard dollar.

Er is alleen één enorm probleem in deze markt: een gebrek aan vertrouwen door onduidelijke metingen en vage rapportages. Hoe carbon credits worden gecreëerd, verkocht en beheerd, gaat om Chief Impact Officer Suzanne DiBianca van Salesforce te citeren, ‘op basis van wat PDF-jes en, als ik geluk heb, een paar Excel-sheets.’ Dat is geen schaalbare infrastructuur voor een miljardenmarkt.

Tracer schept vertrouwen

Wat mij aansprak in de aanpak van het Tracer-team, geleid door Chief Business Officer Gert-Jan Lasterie en Chief Technology Officer Philippe Tarbouriech, is dat ze de hele keten, van creatie tot verkoop en beheer van de carbon removal credits, inzichtelijk maken via de blockchain.

Het betekent het einde aan dubbeltellingen: van elke carbon removal credit in het Tracer-ecosysteem is zichtbaar wat de bron was, wanneer de CO2 is verwijderd, wie de verkoper was en welke partij de certificering heeft gedaan. Die data is ‘immutable’, onveranderlijk, en dat schept vertrouwen in de hele markt.

Webinar volgende week

Klimaatverandering is een complex probleem en de Tracer-aanpak verdient meer aandacht dan een e-mail. Daarom nodig ik je graag uit voor een webinar: op 22 mei om 17 uur spreek ik met Tracer CBO Gert-Jan Lasterie, behalve bekend als oprichter van het populaire weblog Flabber en ‘praatjesbaas’ (chef social media) bij Coolblue, ook auteur van het Nederlandse standaardwerk over cryptovaluta. We praten in dat webinar vooral over de strategie en over de financiering, waar ik je van harte voor uitnodig om aan bij te dragen.

Een dag later, op 23 mei, is er om 17 uur een Engelstalig webinar waarbij CTO Philippe Tarbouriech aanschuift, die zal toelichten hoe het onder zijn leiding ontwikkelde smart contract in elkaar zit en welke voordelen dit biedt voor het hele ecosysteem.

Early bird

De mensen in mijn netwerk, waaronder de lezers van mijn nieuwsbrief, kunnen tot 31 mei in de Seed Round profiteren van een early bird-aanbieding, om in natuursferen te blijven. Vanaf 1 juni verdrievoudigt de prijs van de Tracer-token, TRCR genaamd, en de verwachting is dat dit opnieuw zal gebeuren zodra in het derde kwartaal de public sale start. Meer informatie over Tracer staat in de two-pagers: Nederlands, Engels en Chinees.

Het moge duidelijk zijn dat ik geloof in de potentie van Tracer. Ik ken Gert-Jan en Philippe beiden al bijna twintig jaar en was zelfs investeerder in Gert-Jan zijn eerste bedrijf, dus ik ben verre van neutraal. Maar ondanks mijn enthousiasme wil ik benadrukken dat het kopen van een cryptotoken als Tracer zeer risicovol is.

Ik weet dat veel mensen zich blind staren op de 130% stijging van Bitcoin in het laatste jaar, maar mijn advies luidt: doe dit alleen met geld wat je kunt missen en ga er voor het gemak ook vanuit dat je het kwijt bent. Maar als Tracer succesvol wordt, dan krijg je waarschijnlijk vele malen meer terug dan je erin hebt gestoken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat Tracer een governance-token is, waardoor je met jouw tokens kunt stemmen over alle belangrijke beslissingen.

Zelf ben ik volgende week in Nederland, dus mocht je meer willen weten na de webinars, laat het me weten en dan bellen we of spreken we iets af. En geen interesse? Uiteraard even goede vrienden.

Hartelijke groet,

Michiel Frackers

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.