Categories
AI technologie

Nvidia is de maker van gouden scheppen en houwelen

Nvidia domineerde afgelopen week het nieuws in de technologiewereld op een manier die deed denken aan de beursgang van Netscape in 1995. Die legendarische IPO luidde de start in van het internet-tijdperk, zoals de lancering van de iPhone in 2007 de doorbraak van de smartphone markeerde. Op dezelfde manier zal worden teruggekeken op de verbluffende kwartaalcijfers van Nvidia, waarmee de wereld het AI-tijdperk heeft betreden. Dit was de big bang van kunstmatige intelligentie.

Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar verdubbelde de omzet van $6.7 miljard naar $13.5 miljard, terwijl de winst 843% steeg (geen tikfout), van $656 miljoen naar bijna $6.2 miljard. De vooruitzichten voor komend jaar zijn nog rooskleuriger. Wat gaat er schuil achter deze verbluffende getallen en waarom verdient de ‘schep- en houwelenmaker’ Nvidia meer dan de digitale goudzoekers, de AI-applicatiemakers?

Hij was in 1993 de oprichter en is in 2023 nog altijd CEO: Jensen Huang van Nvidia. Beeld gemaakt met Midjourney.

“Een nieuw computertijdperk is begonnen. Wereldwijd stappen bedrijven over van general-purpose naar accelerated computing en generative AI”

Jensen Huang, CEO Nvidia

“Een nieuw computertijdperk is begonnen. Wereldwijd stappen bedrijven over van general-purpose naar accelerated computing en generative AI”, zei Jensen Huang, oprichter en CEO van NVIDIA bij de publicatie van zijn cijfers. Meestal geloven CEO’s teveel in zichzelf en de maakbaarheid van hun succes, maar Huang heeft volledig gelijk.

Daarom besteed ik in de nieuwsbrief van deze week geen aandacht aan andere nieuwswaardige gebeurtenissen, zoals de aankondiging van de beursgang van chipmaker Arm die een voorloper kan zijn van een definitieve opleving in de technologiesector na een jaar van massaontslagen, maar probeer ik de ontwikkeling van Nvidia te duiden in de opeens snel veranderende technologiewereld.

Ghost valley

“Iedereen leek nogal somber, keek elkaar aan en vroeg zich af waarom er niets spannends meer leek te gebeuren in de Valley.” Het zou een citaat kunnen zijn van het sentiment in de technologiesector voordat Open AI eind vorig jaar Chat GPT lanceerde, maar het is een uitspraak van Netscape-oprichter Marc Andreessen over de sfeer die hij aantrof in Silicon Valley in 1994.

De personal computer was wereldwijd doorgebroken in de jaren tachtig, Microsoft domineerde die markt op softwaregebied en er waren een paar grote spelers in de traditionele wereld van mainframe computers en netwerken. Maar niemands hart ging sneller kloppen van bedrijven als HP, Novell of mijn favoriete bedrijfsnaam, Digital. (Wat zal het een fijne brainstormsessie zijn geweest waarbij ze op die naam uitkwamen.)  

Het succes van de gratis Netscape browser en de daaropvolgende beursgang veranderden dat sentiment compleet. Opeens ontwikkelden grote bedrijven toepassingen voor internet en werden startups op internetgebied serieus gefinancierd. eBay werd nog geen maand na de Netscape IPO opgericht, Amazon ging twee jaar later naar de beurs en dat was nog geen jaar voor de start van Google, om een paar voorbeelden te noemen.

Het recente succes van Nvidia lijkt een echo van de Netscape IPO. Waar bij Nvidia de omzet en winst tot enthousiasme bij beleggers leiden, ontstond in 1995 bij Netscape de jubelstemming rondom de koers van het aandeel. De verwachte introductieprijs was $14 maar de vraag was zo groot dat op het laatste moment werd besloten de introductieprijs te verdubbelen naar $28, iets wat zelden of nooit gebeurt omdat de introductieprijs wordt bepaald na maandenlang aftasten bij beleggers wereldwijd.

Netscape sloot de eerste handelsdag af op een koers van $75, wat betekende dat het bedrijf miljarden op tafel had laten liggen met de toch nog te lage introductieprijs en snelle kopers al de eerste dag een recordwinst konden boeken. Van Wall Street tot Main Street, zoals het zo mooi wordt genoemd, iedereen las de volgende dag in de krant over dat wonderbaarlijke onzichtbare fenomeen dat internet heette. (Helaas heb ik geen tijd om aan de lezers onder de 35 uit te leggen wat een krant is, maar zie het als een stapel uitgeprinte homepages met hele grote banners die je gratis leest bij de kapper, excuus, haarstylist.)

Cisco geen disco, wel even de grootste

Het rumoer rond het aandeel Netscape verstomde snel wegens de relatief bescheiden omzet- en winstgroei, vooral door felle concurrentie van Microsoft die uitmondde in een beruchte rechtzaak (waarin overigens tot mijn verbazing een aanbod dat Microsoft mij had gedaan bij mijn eerste bedrijf Planet Internet om van browser te wisselen, als bewijsstuk werd ingebracht door Netscape).

Intussen groeide vrijwel onopgemerkt een ander veel minder sexy bedrijf uit tot de meest waardevolle onderneming ter wereld: Cisco. Producten van deze maker van telecommunicatie-apparatuur en software werden gebruikt door vrijwel elk telecombedrijf ter wereld, die zich haastten om internet als nieuwe dienst aan te bieden naast telefonie, maar ook in bedrijfsnetwerken die massaal op internet werden aangesloten.

In maart 2000 was Cisco het meest waardevolle bedrijf ter wereld met een marktwaarde van meer dan $500 miljard. De koers-winstverhouding bedroeg een duizelingwekkende 196, wat betekent dat een belegger bereid was $196 te betalen voor $1 van de winst van het bedrijf tegen die aandelenkoers. Het feest duurde niet lang en twee decennia later is Cisco een prima bedrijf, maar het is slechts de helft waard van die torenhoge waardering van begin 2000. Ter vergelijking: wie toen voor duizend dollar aandelen Apple had gekocht, zou nu ruim 20.000% rendement hebben gemaakt en ruim $200.000 mogen bijschrijven.

Is Nvidia de Netscape, Cisco of Apple van 2023?

De Netscape browser ontsloot informatie en commercie voor een wereldwijd publiek. De grootste waarde bleek echter niet te liggen in de makers van de infrastructuur (Cisco) of de makers van de applicatielaag (Netscape), maar in de ontwikkelaars van applicaties op die faciliterende technologie: eerst Yahoo en eBay, daarna Amazon en Google.

Op dezelfde wijze profiteerden Facebook, Whatsapp, Instagram en later Tiktok van de doorbraak van de smartphone, vooral na 2010 toen de iPhone 3 verscheen en Android goede licentieversies mogelijk maakte voor Samsung en de Chinese smartphonemakers zoals Huawei. Die technologie, in combinatie met wereldwijd goedkopere abonnementen en bundels voor dataverkeer, leidden tot exploderend social media gebruik.

Uit de marktwaarde van Meta (eigenaar van Facebook, Instagram en Whatsapp) van ruim $700 miljard, maar ook aan de ruim $200 miljard marktwaarde van ByteDance (eigenaar van TikTok en Lemon8) denk je te kunnen afleiden dat de grootste waarde opnieuw in de applicaties ligt. Ware het niet dat Nvidia al liefst $1.1 biljoen waard is, $1100 miljard.

De koersen sinds 1 januari 2023. Het aandeel Nvidia steeg liefst 221%! Dat is niet alleen extreem veel vergeleken met de S&P 500 die tot dusver op zich een uitstekende 15% steeg, maar ook in vergelijking met alle andere dominante technologie-bedrijven.

Analist Stephen Guilfoyle zegt over Nvidia:

“De business is niet zo goed als goud, maar veel beter. De kasstromen groeien in een verbazingwekkend tempo. Kosten en uitgaven zijn onder controle. De balans is prachtig. Terwijl de groei in de datacenter business verder gaat dan ik nog niet zo lang geleden voor mogelijk had gehouden, lijkt ook gaming weer op de rails te staan.”

Diverse analisten en beleggers hebben hun verwachting voor het aandeel Nvidia inmiddels opgeschroefd naar boven de $550 en zelfs $600, wat zou betekenen dat Nvidia meer waard wordt dan Amazon.

Er zijn er maar vijf

Als we de Saudische staatsoliehut Aramco buiten beschouwing laten, is Nvidia op dit moment al één van de slechts vijf bedrijven ter wereld die de mijlpaal van $1 biljoen (duizend miljard) marktwaarde heeft bereikt – samen met Apple, Amazon, Microsoft en Google’s eigenaar Alphabet – en de enige die geen bekende naam is.

Opgericht in 1993 werd Nvidia vooral bekend als maker van grafische kaarten voor high end gamecomputers; iedereen heeft wel zo’n neefje in de familie die als je op bezoek kwam even een zweterig handje kwam geven, voor hij weer snel naar zolder hobbelde om verder te gamen op zijn pc met een grafische GeForce kaart van Nvidia. Dat was ook het beeld dat beleggers jarenlang hadden van het bedrijf.

In alle stilte ontwikkelde Nvidia zich onder leiding van Huang door tot een geduchte concurrent van giganten als Intel. “We zagen al vroeg, ongeveer tien jaar geleden, dat deze manier van software maken alles kon veranderen. En we veranderden het bedrijf van onder naar boven en zijwaarts. Elke chip die we maakten was gericht op kunstmatige intelligentie,” vertelde Huang bij CNBC.

Wie oppervlakkig naar Nvidia kijkt, maakt snel de fout te concluderen dat het bedrijf alleen chips maakt en zeer gevoelig is voor concurrerende chips zoals al aangekondigd door Nvidia’s eigen klanten, waaronder Google, Microsoft en Amazon. Alleen blijkt de voorsprong die Nvidia heeft opgebouwd veel minder eenvoudig in te lopen dan alom werd gedacht. Zoals de New York Times concludeerde: Nvidia heeft een slotgracht ontwikkeld rondom AI chips.

Keith Strier, Nvidia VP Worldwide AI, legde op LinkedIn goed uit dat Nvidia de hele infrastructuur maakt, niet alleen de chips, en dat die componenten zeer schaars zijn.

Daarom wordt er door diverse bedrijven en zelfs door landen voor jaren vooruit besteld; eerder schreef ik al over orders van de Chinese internetgiganten en vanuit de Arabische wereld. Het gerucht is hardnekkig dat er voor miljarden aan orders wordt gedaan voor chips die Nvidia nog niet heeft aangekondigd, laat staan in productie heeft.

In de schaarste aan componenten en productiecapaciteit schuilt wel een achilleshiel voor Nvidia. De productie wordt immers geheel uitbesteed aan TSMC, maar niet geheel toevallig maakt TSMC ook alle chips van Apple dat een voorkeurspositie lijkt te hebben.

Conclusie: Nvidia is voorbeeld van compleet nieuwe bedrijfsvorm

Het is te beargumenteren dat Nvidia een betere concurrentiepositie heeft opgebouwd dan Cisco ooit had en de marges zijn aantoonbaar veel hoger. Nvidia is wel een faciliterende technologie maar veel minder eenvoudig te vervangen dan bijvoorbeeld ooit Netscape. Maar het is ook geen extreem schaalbaar bedrijf zoals Google of zelfs Meta omdat het afhankelijk is van de productie van hardware.

Om Nvidia en de AI-gekte te begrijpen is het interessant om te kijken hoe bijvoorbeeld ChatGPT gebruik maakt van Nvidia. Het bedrijf OpenAI, met als aandeelhouder ondermeer Microsoft, heeft ChatGPT ontwikkeld en samen met de clouddienst van Microsoft, Azure, en Nvidia het cluster gebouwd waarop ChatGPT draait. Grof samengevat: Microsoft’s clouddienst Azure gebruikt de befaamde H100 chips van Nvidia voor deze specifieke toepassing in een datacenter en de applicatie ChatGPT maakt gebruik van de dienst.

OpenAI heeft een licentie voor gebruik van ChatGPT verstrekt aan Microsoft, dat de technologie ondermeer gebruikt in de zoekmachine Bing. Maar Microsoft maakt ook zelf AI chips die op termijn zullen concurreren met Nvidia.

Het is alsof je er langzaam achter komt dat je oom van je vaders kant getrouwd is met de zus van je moeder, alleen wel op huwelijkse voorwaarden en niet in gemeenschap van goederen.

Het is cruciaal om te begrijpen dat de AI-toepassingen die we op dit moment zien, vrijwel allemaal gebaseerd zijn op Large Language Models (LLM’s), een type modellen van kunstmatige intelligentie die zijn ontworpen om mensachtige tekst te begrijpen en te genereren op basis van grote hoeveelheden gegevens waarop het is getraind.

De PT in ChatGPT staan voor Pre-Trained: ChatGPTmaakt gebruik van deep learning om tekst te verwerken en te produceren op een coherente en contextueel relevante manier. Door zijn omvang, die miljarden parameters omvat, kan het verschillende taken aan, van het beantwoorden van vragen en het schrijven van essays tot het genereren van creatieve inhoud. Alleen, en nu komt het, vereist die pre-training, het voeden van het systeem met data, een dermate extreem grote rekenkracht die op dit moment alleen door Nvidia kan worden geleverd.

30.000 GPU’s voor ChatGPT

Dus als Hubspot, de tool waarmee ik deze nieuwsbrief maak, bijvoorbeeld een AI-module aankondigt met als claim ‘Powered by OpenAI’, verdient behalve Hubspot ook OpenAI daaraan, uiteraard Microsoft (doordat OpenAI gebruik maakt van Azure) en bovenal Nvidia. Dit soort waardeketens zullen gemeengoed worden in AI: specifieke toepassingen die worden ontwikkeld op horizontale AI-platformen zoals OpenAI, waaraan uiteindelijk Nvidia altijd verdient.

Om het voorbeeld van OpenAI met ChatGPT af te maken: alleen betrokkenen weten exact hoe het systeem in elkaar zit, maar de claim dat om ChatGPT te maken liefst tienduizend GPU’s van Nvidia zijn gebruikt en er nog twintigduizend nodig zijn om lekker te laten draaien, klinkt niet onaannemelijk. Met een inkoopprijs van $30.000 is dat een order voor een vrolijke $900 miljoen voor Nvidia.

Het unieke aan de AI-technologiestack van Nvidia is dat het geen moederbordjes meer zijn of grafische kaarten die mijn neefje zo uit zijn pc kan trekken, maar dat de softwaretoepassingen specifiek zijn ontwikkeld voor de capaciteiten van bijvoorbeeld het vlaggenschip van Nvidia, de H100. Omdat de afschrijvingen op dit soort systemen over vele jaren worden uitgesmeerd, zal het nog jaren duren voor Nvidia wordt vervangen – als er al nieuwe, betere technologie op de markt komt dan Nvidia aanbiedt, hetgeen op dit moment niet waarschijnlijk lijkt.

Toen Jensen Huang voor het eerst ChatGPT gebruikte, vroeg hij om een gedicht over Nvidia. Ik vroeg daarom om een gedicht over Nvidia, de H100 en het omzetpotentieel. Dit is het resultaat.

In the realm of tech, where ambitions reside,
The H100 emerges, with potential untried.
Nvidia’s beacon, shining so bright,
Promises profits, reaching a new height.
Markets await, their hopes taking flight,
For with this chip, the future’s so right.
Nvidia stands poised, ready to soar,
With the H100, revenue’s lore is in store.

Gedicht van ChatGPT over Nvidia en de H100

Volgende week weer een gewone aflevering van mijn nieuwsbrief. Fijne zondag!

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Bluenote, home of the BNOW token.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *