Categories
AI beleggen technologie

Spotlight 9: Elon Musk is overal, aandeel Tesla daalt verder

Elon Musk was scherp over AI: alleen had Tesla weer een slechte week

Elon Musk levert in z’n eentje elke week genoeg interessant materiaal voor een eigen nieuwsbrief, maar afgelopen week was het bijna met geen pen te beschrijven. Toch doe ik een poging.

Tesla troubles

Het aandeel daalde opnieuw en is nu bijna een derde minder waard dan op 1 januari, terwijl ter vergelijking de S&P 500 dit jaar al tien procent steeg. Ruim achthonderd milieu-activisten protesteerden in Berlijn tegen de uitbreiding van de Tesla-fabriek en het mijnen van lithium in Zuid-Amerika. Het is onduidelijk of de milieu-activisten de ironie zien van het protesteren tegen een fabrikant van elektrische auto’s, tenzij ze de elektrische bakfiets als voertuig van de toekomst zien.

Tesla-concurrent Waymo, eigendom van Google-moeder Alphabet, zegt dat het bedrijf nu vijftigduizend betaalde ritten per week uitvoert als robotaxi in Phoenix, San Francisco en Los Angeles. Als deze ontwikkeling doorzet wordt het een interessante rekensom wanneer het goedkoper wordt om een robotaxi te nemen, in plaats van de eigen auto.

Met name als de Chinese fabrikanten van elektrische auto’s zo succesvol worden als op dit moment het geval lijkt. Zeekr ging succesvol naar de beurs in New York met een stijging van liefst 35% op de eerste dag, Nio komt met een goedkope concurrent van de Tesla Y en BYD levert accu’s voor een nieuw merk genaamd Onvo.

Zodra de Chinese automakers goede zelfrijdende auto’s weten te ontwikkelen gaat het openbaar vervoer wereldwijd een geheel nieuwe fase in, alleen al op basis van lagere kosten dan het traditionele OV. Stel je voor: het betekent het einde van de bushalte, in plaats daarvan stopt altijd een zelfrijdende auto op afroep voor je deur en je stapt lekker achterin.

Musk scherp over AI

Musk was op de Milken-conferentie messcherp over AI. Hij onderstreepte dat generatieve AI, zoals we nu kennen van OpenAI, Google Gemini en Anthropic, erg veel beperkingen kent omdat het altijd vooraf getrainde taalmodellen zijn. Feitelijk zei Musk dat de huidige LLM’s moeten worden gezien als hele slimme deelnemers bij een pubquiz.

Het lollige aan deze observatie van Musk is dat hij vorige week nog miljarden ophaalde voor zijn eigen AI-bedrijf, X.ai, dat inmiddels wordt gewaardeerd op achttien miljard dollar – dat is twee miljard meer dan vorige week en vier miljard meer dan medio april.

Australië versus Musk

“Elon Musk is een arrogante miljardair die denkt dat hij boven de wet staat“, aldusde Australische premier Anthony Albanese. De mannen zijn verwikkeld in een conflict over de bevoegdheid van een land om de verwijdering van inhoud op sociale media te eisen. Musk weigert beelden van X te halen waarop is te zien dat een bisschop wordt neergestoken door een zestienjarige jongen. Musk wil de beelden uitsluitend in Australië verwijderen, maar vindt dat het land niets te zeggen heeft over de vertoning in andere landen. Daar zal hij juridisch gelijk in kunnen hebben, maar smaakvol is het niet.

Starlink heeft last van storm

Je zou bijna vergeten dat Musk ook nog eigenaar is van Starlink, het bedrijf dat zestig procent bezit van de naar schatting vijfenzeventighonderd satellieten die rond de aarde cirkelen. Door een geomagnetische storm, de grootste sinds 2003, ondervindt Starlink technische problemen. Musk maakt zich nog geen zorgen en blikt alweer optimistisch vooruit naar de volgende lancering van SpaceX. Elon Musk heeft nooit een week met alleen goed nieuws of alleen slecht nieuws. Daarvoor doet hij teveel.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.