Categories
AI crypto NFT's technologie

Waarom Mark Zuckerberg cool probeert te lijken

De andere bekende ex van topactrice Amber Heard, Elon Musk, en Meta-topman Mark Zuckerberg daagden elkaar deze week uit voor een MMA-gevecht, door de Guardian treffend omschreven als een megarichweirdo cage fight.

Resultaat van de prompt: ‘drie blanke mannen van middelbare leeftijd in MMA gevecht, in een exploderend nebula.’

Dat gevecht gaat natuurlijk nooit plaatsvinden en het is ronduit zielig dat Airbnb opperkneus Brian Chesky probeerde ook in het nieuws te komen met het voorstel voor een wedstrijdje bankdrukken voor tech CEO’s. Als een brugklasser die op een schoolfeest wil knokken met twee jongens uit de bovenbouw. Laat die man eerst eens reflecteren over hoe hij uit de binnensteden van Barcelona en Amsterdam de ziel heeft weten te slopen op een manier die generalissimo Franco en die korte driftige Oosterbuur niet eens is gelukt.

Meta-topman Mark Zuckerberg probeert cooler te lijken onder aansporing van zijn spin doctor, de Engelse ex-vicepremier Nick Clegg (wiens website overigens identiek is aan die van mij omdat we dezelfde template gebruiken, daar moet één van ons iets aan doen). Zuckerberg verscheen eerder bijna drie uur in de populaire podcast van Joe Rogan en recent legde Lex Fridman, wiens podcast altijd zeer boeiend is, twee uur en 42 minuten de rode loper uit voor Zuckerberg.

Cynici merkten op dat dit waarschijnlijk niet toevallig de podia zijn waar Zuckerberg’s rivaal Elon Musk een graag geziene gast is. Musk ging aan de marijuana met Rogan en ik zie Zuckerberg er voor aan om dat te willen overtoepen door tijdens de uitzending in een Kambo-ritueel het gif uit een levende Amazone-kikker te zuigen. In plaats daarvan wisselden de rivalen wat slappe teksten uit, Zuckerberg op Instagram en Musk op Twitter.

Hierin zit precies de kern van het probleem. Zuckerberg kocht namelijk ooit Instagram maar is niet de oprichter, dat waren Kevin Systrom en Mike Krieger, die momenteel furore maken met hun nieuwe bedrijf Artifact. Musk kocht op zijn beurt Twitter voor $44 miljard. Terwijl de hele wereld bezig is met AI, proberen de heren angstvallig in het nieuws te blijven met hun producten van een vorige generatie.

Musk visionair, Zuckerberg bestuurder

Musk is op z’n zachtst gezegd een aparteling, maar onomstreden als visionair en ondernemer. Hij was weliswaar niet de oprichter van Tesla, maar wel één van de eerste investeerders. Musk is wereldwijd de drijvende kracht achter de ontwikkeling van elektrische auto’s. Zonder Tesla had bijvoorbeeld Mercedes nooit de EQS gebouwd of Hyundai de goedkopere modellen. Ik heb geen idee of SpaceX nuttig is of een nodeloos bijeffect van teveel testosteron, maar het is een fenomenale prestatie om als software-maker uit Zuid-Afrika in Amerika succesvol een raketbouwer op te zetten die zichzelf op liefst $150 miljard waardeert, zo meldde Bloomberg vrijdag.

Zuckerberg krijgt dit respect nooit omdat het enige bedrijf dat hij heeft opgebouwd, mede door de film The Social Network, altijd zal worden herinnerd als door anderen bedacht. Het succes van Facebook zat in het door Zuckerberg gemaakte briljante product ‘timeline’, het op een verslavende wijze ordenen van de berichten van vrienden op één plek.

Maar voor Facebook waren er sociale netwerken als Friendster en MySpace, of in Nederland Hyves. Facebook is feitelijk een uit z’n krachten gegroeid Habbo Hotel. Zuckerberg kocht Instagram ($1 miljard) en Whatsapp ($19 miljard) en dat toont zijn gave als bestuurder, niet als visionaire ontwikkelaar.

Tip: Andreessen bij Fridman

Daarom was het des te pijnlijker voor Zuckerberg dat Marc Andreessen deze week te gast was bij Lex Fridman. Andreessen was de voornaamste ontwikkelaar van de eerste grafische web-browser Mosaic, mede-oprichter van het eerste grote dotcom-bedrijf Netscape en met zijn investeringsmaatschappij Andreessen Horowitz financier van ruim 300 bedrijven, waaronder niet alleen hits als Airbnb, Coinbase en Pinterest, maar ook… Instagram, Facebook en SpaceX.

Andreessen is 51 jaar oud en al dertig jaar daarvan gerespecteerd als ondernemer, visionair en investeerder. Wie de optredens van Andreessen en Zuckerberg bij Fridman vergelijkt zal worden getroffen door de veel bredere kijk die Andreessen heeft op de rol van technologie in de samenleving, dan Zuckerberg die de wereld uitsluitend lijkt te kunnen bezien door een heel smal Facebook-brilletje.

Het is dan ook geen toeval dat Andreessen fors heeft geinvesteerd in OpenAI, op dit moment wereldwijd de onbetwiste koploper op AI-gebied. Musk noch Zuckerberg speelt enige rol in de AI-ontwikkelingen. Ik wijs ook nogmaals op het uitstekende, doorwrochte stuk dat Andreessen begin deze maand schreef over AI, getiteld ‘Waarom AI de wereld zal redden.’

Wat deelde Zuckerberg deze maand met de wereld? Die postte  een Instagram-video van zichzelf in training met een wereldkampioen jiu jitsu. Dat is de nieuwe nerdversie van het kopen van een Porsche 911 cabrio in een midlifecrisis.

McKinsey scherp over AI

De laatste weken schreef ik al meer dan genoeg over AI, maar er gebeurt zoveel dat ik nog een aantal tips wil delen. Allereerst een nieuw McKinsey rapport over de economische potentie van AI. Ik beken direct dat ik niet even nauwgezet alle vijftig pagina’s heb bestudeerd, maar de samenvatting op pagina drie is al een aanrader.

Omslagfoto ademt die kenmerkende McKinsey warmte, maar het rapport is boeiend

Het rapport concludeert dat GenAI “jaarlijks 2,6 biljoen tot 4,4 biljoen dollar” zou kunnen toevoegen aan de wereldeconomie, bijna het economische equivalent van het toevoegen van een heel nieuw land ter grootte en qua productiviteit van het Verenigd Koninkrijk aan de aarde (3,1 biljoen dollar BNP in 2021). Om het rapport op te stellen, onderzochten de analisten van McKinsey 850 beroepen en 2100 gedetailleerde werkactiviteiten in 47 landen, die meer dan 80% van de wereldwijde beroepsbevolking vertegenwoordigen.

(Ik herhaal het bijna wekelijks als het gaat over de bizarre getallen in de AI-industrie: een Nederlandse biljoen is duizend keer een miljard, in het Engels is een biljoen een ‘trillion’ en een miljard een ‘billion.’ Die benamingen zijn net zo handig als de uitvinding van de mijl, de inch en de el.)  

Een voorbeeld uit het McKinsey rapport dat de razendsnelle ontwikkeling in AI toont:

‘Claude, de generatieve AI van Anthropic, was in mei 2023 in staat om 100.000 tokens tekst te verwerken, wat gelijk staat aan ongeveer 75.000 woorden in een minuut – de lengte van een gemiddelde roman – vergeleken met ongeveer 9.000 tokens toen het werd geïntroduceerd in maart 2023.’


Dus de verwerkingscapaciteit van Claude is binnen twee maanden gestegen van 9.000 woorden per minuut naar 75.000 woorden! 

De Mistral.ai-presentatie van €105 miljoen 

Vorige week schreef ik over Mistral.ai, het Franse bedrijf dat de hoogste financiering ooit van een Europees bedrijf in een eerste ronde ophaalde, met €105 miljoen. Dat maakt nieuwsgierig naar de gebruikte presentatie voor investeerders en die staat inmiddels hier.

Opvallend is de vorm, een Google Doc, en het totaal ontbreken van illustraties of foto’s. Het leest meer als een zeven pagina’s tellend whitepaper uit de academische wereld en de crypto-industrie. (Overigens is het memo van Mistral.ai met zeven pagina’s precies één pagina korter dan de Bitcoin whitepaper, hetgeen me deed denken aan de befaamde ‘7 minuten buikspier-training’ uit Something About Mary. Het wachten is op de eerste ondernemers die met zes pagina’s meer dan 200 miljoen ophalen.)

Motiveer jezelf met jezelf, ging mis

Over buikspiertraining gesproken; ik stuitte op deze tweet die uitlegt hoe je met MyShell een chatbot kunt maken met je eigen stem. Het nut van praten met jezelf is me volslagen onduidelijk, maar ik nam uiteraard gelijk conform instructie een minuut op van mijn eigen gewauwel met de Voice Memo app op de iPhone, uploadde die naar MyShell en gaf wat karakteromschrijvingen mee aan mijn robot-tweeling als ‘eeuwig positief, motiverend en niet cynisch.’

Kortom, mijn chatbot moest vooral niet op mij lijken maar desondanks had ik al na de eerste vraag een bloedhekel aan mijn eigen AI-chatbot.

Mijn AI-chatbot-tweeling is bijzonder irritant en dan heb je de stem nog niet gehoord

Helaas, of juist gelukkig, kan ik het stemgeluid van mijn chatbot niet opnemen in deze nieuwsbrief, maar laat ik het zo samenvatten: de door AI gegenereerde robot-Michiel combineerde het bloedirritante sportschool-positivisme van Arie Boomsma, maar dan zonder het heerlijke lijf, met mijn zwakke schuurpapierstem, maar dan zonder mijn kenmerkende bescheidenheid.

Kort AI-nieuws

  • Don’t call us an AI startup: deze AI-startup voorziet een overdaad aan AI-startups en wil daarom geen AI-startup genoemd worden. En uiteraard mag je jezelf anno 2023 als startup identificeren zoals je zelf wil.
  • De staat van wetgeving over AI in Europa en de VS: Europa ligt voor qua snelheid op het gebied van wetgeving over AI. De vraag is alleen: is het handig om voorop te lopen met beperkende wetgeving?
  • Prins Constantijn bij Humberto Tan: Als we beginnen met verbieden in plaats van gedogen, wordt Europa dan geen afzetmarkt voor Amerikaanse bedrijven in plaats van een speler en producent? Dat is samengevat de vraag die Constantijn van Oranje opwierp bij Radio 1, ondermeer als reactie op het voortdurende gewauwel over meer wetgeving van staatssecretaris Van Huffelen. Constantijn merkte ook terecht op dat niet de fout moet worden gemaakt om AI, zelflerende systemen, te verwarren met oudewetsche Hollandsche automatisering, ofwel ‘dubbelcheck iedereen met een kleurtje die geen Van Huffelen of Van Puffelen heet.’ (Voorbeelden hier, hier en hier.)

Waarom echte NFT’s de toekomst hebben

In al het nieuws over AI dreigen andere boeiende ontwikkelingen onderbelicht te blijven. Daarom hulde voor Het Parool, dat een uitstekend stuk had over NFT’s als nieuw verdienmodel voor kunstenaars met de kop ‘Met één druk op de knop stuur je een werk naar een koper aan de andere kant van de wereld’.

Door de vloedgolf van AI-toepassingen zijn echte foto’s niet meer te onderscheiden van nep, kijk bijvoorbeeld naar de verbazingwekkende nieuwe ‘generative fill’ van Photoshop. Ik schreef al eerder over Unveil, het Nederlandse platform dat een tegenwicht biedt tegen alle door AI-gegeneerde fotografie-bagger en ook in het Parool-artikel wordt genoemd als voorbeeld in de NFT-wereld.

Unveil, dat in de komende weken voor het publiek toegankelijk wordt, werkt samen met topfotografen en garandeert juist de echtheid van elk werk, waarbij zowel de fotograaf als de verzamelaar profiteert van de transparantie die vastlegging van elk werk in de blockchain biedt.

De transparantie van blockchain toont ook dat de prijzen van de beroemde Bored Ape NFT’s deze week instortten en dit artikel legt uit waarom.

Andere interessante links

Spotlight 9: Het begin van een crypto-zomer?

Bitcoin en Ethereum profiteren nog steeds van BlackRock

De crypto’s BTC en ETH zijn de winnaars van de week. Het herstel zette vorige week in na het onverwachte nieuws dat ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, een aanvraag heeft ingediend bij de SEC voor een Bitcoin spot Exchange-Traded Fund (ETF). Ik schreef daarover vorige week maar had toen niet verwacht dat Bitcoin over de $30.000 zou gaan en daarboven zou blijven. Eens te meer blijkt dat ik weinig voorspellende gaven heb als het gaat over beleggen.

Wat ook duidelijk is geworden, is dat de cryptomarkt, geleid door Bitcoin,  op dit moment onafhankelijk beweegt van de reguliere markten die vrijdag sloten in mineur. Van de 149 crypto assets die zijn opgenomen in de CoinDesk Markets Indices (CMI), zijn er daarentegen afgelopen week 144 gestegen. Als deze ontwikkeling doorzet in de zomer, of alleen al stabiliseert rond deze koersen waarbij Bitcoin boven de $30.000 blijft en ETH rond de $2.000, lijkt de herfst het moment voor een nieuwe crypto-rally waarbij de markten ook weer opengaan voor nieuwe crypto-projecten. En dat had zelfs de grootste crypto-optimist begin dit jaar niet durven dromen.

Tot volgende week!

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.