Categorieën
AI technologie

TikTok verliest zes miljard dollar en volgens ChatGPT ben ik een Pussycat Doll

Vertrouw nooit op informatie uit AI-platformen, want al is het mijn droom: ik sta wel op deze foto, maar ik ben ondanks de treffende gelijkenis (nog) geen Pussycat Doll.

TikTok loopt zes miljard omzet mis door Indonesisch webshop verbod

Het meest opvallende nieuws van deze week was niet de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried, want dat die krullenbol zoveel mogelijk geld van zijn klanten heeft gestolen lijkt helder, maar het verbod dat de Indonesische regering afkondigde tegen de webshop van TikTok. En volgens ChatGPT ben ik eindelijk lid van de meidengroep The Pussycat Dolls.

Zuidoost-Azië, een internationaal nog altijd onderschatte markt met ruim 675 miljoen inwoners, ongeveer de helft meer dan de EU, is één van de grootste markten voor TikTok met meer dan 325 miljoen gebruikers per maand.

Indonesië telt onder de 278 miljoen inwoners liefst 125 miljoen TikTok gebruikers. Daaronder vallen zes miljoen verkopers en nog eens miljoenen creators die geld verdienen door TikTok Shop te gebruiken om producten te promoten. TikTok is in Azië veel meer dan een social media platform, het is een economische macht.

Online retail in Indonesië is de afgelopen jaren sterk gestegen. De waarde van e-commerce verkopen is volgens de centrale bank verzesvoudigd sinds 2018 en zal volgend jaar naar schatting 44 miljard dollar bedragen.

Terwijl de e-commerce markt van Indonesië wordt gedomineerd door Shopee, Tokopedia en het door Alibaba ondersteunde Lazada, heeft TikTok Shop sinds de lancering in april 2021 een duizelingwekkende groei doorgemaakt: het was naar verluidt op weg om dit jaar liefst zes miljard dollar aan transacties in Indonesië af te handelen, waarop TikTok 5% commissie verdient, een vrolijke driehonderd miljoen dollar.

Tot afgelopen donderdagmiddag, toen TikTok de webshop moest sluiten omdat de Indonesische overheid dat vorige week als ultimatum had gesteld. President Joko Widodo had al eerder aangegeven dat de invloed van TikTok op de Indonesische economie uit de hand was gelopen en de lokale retailers simpelweg niet tegen TikTok konden concurreren.

Waar het verschijnen van de CEO van TikTok in het Amerikaanse congres nog wereldwijd leidde tot berichten in de media, ging deze vorm van overheidsingrijpen ongemerkt aan het grootste deel van de wereld voorbij.

Anthropic wil nog $2 miljard ophalen, nu weer van Google

Waar de één miljarden verliest in een week, haalt een ander ze op. Vorige week schreef ik nog over de vier miljard dollar die Amazon steekt in Anthropic, de grote concurrent van OpenAI (maker van ChatGPT, waarover later meer) en deze week blijkt dat Anthropic nog meer geld nodig heeft: liefst twee miljard dollar.

Het opvallende is dat Anthropic dit geld mede wil ophalen bij Google, dat eerder al driehonderd miljoen dollar investeerde in het bedrijf voor een belang van tien procent. Nu zou Google voor hetzelfde percentage ongeveer het tienvoudige moeten betalen. En dat is vooral pijnlijk door wat uitlekte over de problemen die Google operationeel heeft om Anthropic, maker van Claude, in de lucht te houden.

Amazon het zoet, Google het zuur

Afgelopen maand werkte een team van 50 mensen bij Google Cloud volgens dit artikel weekenden door om een instabiel NVIDIA-cluster te repareren dat Anthropic daar heeft draaien:

“Om het defecte deel van zijn dienst te herstellen – een onderpresterend en instabiel NVIDIA H100 cluster – heeft het leiderschap van Google Cloud een sprint van zeven dagen per week voor de komende maand geïnitieerd. Het nadeel van het niet laten werken ervan, zei de senior ingenieur, was “te groot, vooral voor Anthropic, voor Google Cloud en voor Google”.

Vervolgens kreeg dit team te horen dat al veel eerder was bekokstoofd dat Amazon vier miljard in Anthropic zou investeren en dat Amazon’s cloud service AWS de “primary cloud provider for mission-critical workloads” zou worden. Oftewel: Amazon zou het serieuze werk gaan doen voor Anthropic, alleen de extra slingers en confetti mochten blijven hangen bij Google.

Als klap op de vuurpijl kwam daaroverheen deze week het bericht dat Google kandidaat is om nog eens twee miljard dollar te investeren in Anthropic. Niemand hoeft zich af te vragen wat die zeven dagen per week sprintende Google engineers hiervan vinden.

Anthropic helpt FTX crediteuren

Wie met veel plezier kijken naar de immense waarderingen van de nieuwe generatie AI-bedrijven, zijn de crediteuren van FTX dat eerder 500 miljoen dollar investeerde in Anthropic. Hun hoop is dat het belang dat FTX houdt in Anthropic uiteindelijk een groot deel van de verliezen zal compenseren die ze tot dusver hebben geleden door alle ellende en diefstal bij FTX.

Kwalijke toepassingen van technologie

Er was meer zeer kwalijk nieuws op technologiegebied. Allereerst blijkt een chatbot van Replika een gestoorde man te hebben aangemoedigd om koningin Elizabeth te vermoorden. Het blijft verbazingwekkend dat ontwikkelaars niet inzien hoe hun goed bedoelde technologie door misdadige of wilsonbekwame figuren kan worden gebruikt.

Een verwarde geest in de UK voelde zich gesterkt door dit soort berichten van een chatbot

Dan 23andMe, het Amerikaans biotechnologie- en genomica-bedrijf dat genetische testdiensten aanbiedt aan klanten die een speekselmonster naar hun laboratoria sturen en een afkomst- en genetisch rapport terugkrijgen. Het bedrijf bevestigde deze week dat de profielen van klanten die op internet werden aangeboden voor 1 tot 10 dollar per profiel, daadwerkelijk afkomstig waren van hun site.

Waarschijnlijk is er gebruik gemaakt van eerder gebruikte wachtwoorden en is 23andMe niet gehacked, maar feitelijk is dat irrelevant. Ars Technica vat het treffend samen:

‘Op vrijdag meldden The Record en Bleeping Computer dat één gelekte database informatie bevatte voor 1 miljoen gebruikers van Ashkenazische afkomst, die allemaal hadden gekozen voor de DNA-verwantschapsdienst. The Record zei dat een tweede database 300.000 gebruikers van Chinese afkomst bevatte die ook hadden gekozen.

Hoewel er voordelen zijn aan het online opslaan van genetische informatie zodat mensen hun afkomst kunnen traceren en verwanten kunnen opsporen, zijn er duidelijke privacyrisico’s. Zelfs als een gebruiker een sterk wachtwoord kiest en gebruik maakt van tweefactorauthenticatie, zoals 23andMe al lang heeft aangeraden, kunnen hun gegevens nog steeds worden verzameld in scraping-incidenten zoals het onlangs bevestigde. De enige zekere manier om het te beschermen tegen online diefstal is om het daar in de eerste plaats niet op te slaan.”

De hackers hadden dus een specifieke voorkeur voor het verkopen van data van Joodse en Chinese mensen. Maar dit soort data hoort simpelweg helemaal niet online te worden opgeslagen. Punt.

Spotlight 9: focus op Canva

Tesla is de winnaar van de week, Ethereum de verliezer.

Het was een positieve week op de beurzen waarin Tesla in marktwaarde Meta (Facebook) voorbij ging, maar ik wil het hebben over een bedrijf dat grote kans maakt op een succesvolle beursgang of een enorme klapper bij een verkoop: Canva.

Forbes Australië heeft een uitstekend profiel over dit door Melanie Perkins geleide van oorsprong Australische bedrijf, dat deze week het door AI-aangedreven Magic Studio lanceerde.

Niet lang geleden was InDesign het softwarepakket waarmee alleen professionals dingen konden maken, die elke simpele ziel nu kan creëren met Canva. Het bewijs? Bovenstaande grafiek, mooi van lelijkheid maar wel functioneel, maak ik vanaf het begin van deze nieuwsbrief met Canva.

Er zit zelfs een spreadsheet achter dat Canva maakt, waarin ik alleen de slotkoersen van vrijdag hoef in te vullen. En zojuist heb ik wat gerommeld met de nieuwe feature waarmee je simpel video’s kunt genereren op basis van tekst en beeld. Wat ik maak ziet er nog niet uit, maar ik denk dat dit een hele populaire toepassing wordt.

Hier is een korte blik op de recente prestaties van het bedrijf:

  • waardering: Canva wordt nu door investeerders gewaardeerd op bijna 40 miljard dollar.
  • omzet: Het bedrijf is op weg om een jaaromzet van 1.7 miljard dollar te behalen.
  • gebruikers: Canva heeft 150 miljoen maandelijkse gebruikers, waarvan 16 miljoen betalende abonnees.
  • winstgevend: Canva is dit jaar voor het zevende achtereenvolgende jaar winstgevend.

Canva zit zo slim in elkaar, creatief, technisch en financieel, dat Adobe of Microsoft het gaat kopen voor een bedrag van minimaal 50 miljard dollar. Adobe moet wel opschieten, anders kan het Canva al helemaal niet meer betalen en wordt het door Canva overvleugeld.

Microsoft is de meest natuurlijke koper, want Canva is de meest passende, web gebaseerde versie van de Office suite. En Microsoft CEO Satya Nadella koopt bedrijven zoals een Fransman croissantjes.

Kort ander nieuws

David Perell sprak twee uur met Marc Andreessen

De link gaat naar een tweet waarin Perell de negentien kernpunten uit het gesprek samenvat en de volledige video van 78 minuten staat hier. Ik ben al bijna 30 jaar fan van Andreessen (maker van de eerste webbrowser en topinvesteerder) omdat hij een enorme schat aan kennis en ervaring nog altijd koppelt aan nieuwsgierigheid en enthousiasme.

Nieuwe General Motors CTO vertrekt na een maand

Dit hoor je zelden: iemand die al jaren bij een bedrijf werkt, krijgt er een nieuwe functie, geeft een interview en de week erna is hij weg. Ex-CTO Gil Golan wilde zelf accu’s gaan bouwen en dat bleek voor hem een doodlopende weg, excuses voor de woordspeling.

Nvidia concurreert met eigen klanten

Nvidia heeft een eigen cloudservice, DGX Cloud, met servers die zich bevinden in de datacenters van Microsoft, Oracle en Google. The Information meldde deze week dat Nvidia onderzoekt om geheel eigen datacenters te bouwen en daarmee zou het direct gaan concurreren met zijn grootste klanten, die op hun beurt weer naarstig proberen om eigen AI-chips te ontwikkelen, de core business van Nvidia. Ik probeer al weken met Canva een grafiek te maken van het AI-speelveld, maar als iedereen aan elkaars business gaat zitten morrelen wordt het lastig.

Gerucht: Apple wil de uitzendrechten van de Formule 1 kopen

Door het succes dat Apple boekt met de uitzendrechten van de MLS sinds Lionel Messi er speelt, zou Apple liefst 2 miljard dollar per jaar willen betalen voor de wereldwijde uitzendrechten van de Formule 1. Het zou gaan om een geleidelijke overgang, omdat er nog veel langlopende contracten zijn met diverse uitzendgerechtigden in de wereld.

Business Insider testte de nieuwe features van ChatGPT

Een prima overzicht van de nieuwe mogelijkheden van ChatGPT, maar ik was vooral geinteresseerd in de optie dat je een foto kunt uploaden en er vragen over kunt stellen. Om het ChatGPT moeilijk te maken koos ik een foto uit de zomer van 2007 toen ik probeerde een midlife crisis voor te zijn, door met een bevriende bloemenkweker vermomd als Mexicaanse rappers een nazomerhit te scoren die was geschreven door Arjen Lubach.

Ik had van alles verwacht, maar niet dat ik volgens ChatGPT onderdeel zou uitmaken van een Amerikaanse meidengroep. Kortom, zelfs als OpenAI door ChatGPT richting de 100 miljard dollar waard zou zijn; er is nog steeds een hoop aan te verbeteren.

Michiel Frackers
Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at <a href="http://bluecity.solutions">Blue City Solutions</a> and <a href="https://jointracer.io">Tracer</a>.

Door Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.