Categories
AI technologie

Investeren in AI: doordachte belegging of blinde gok?

Reflecties in water, natuurlijke bewegingen van mensen: baanbrekend!

“Een stijlvolle vrouw loopt door een drukke straat in Tokio, omgeven door warme neonlichten en bewegende lichtreclames. Ze draagt een zwart leren jack, een lange rode jurk en zwarte laarzen, en ze heeft een zwarte handtas bij zich. Ze draagt een zonnebril en rode lippenstift en loopt zelfverzekerd en nonchalant. De straat is nat en weerspiegelt de kleurrijke lichten, waardoor een sprankelend effect ontstaat. Veel voetgangers wandelen rond.”

Dit was de tekst op basis waarvan Sora de video genereerde waaruit bovenstaand beeld komt. Ik heb meerdere keren ‘s avonds door Tokio gewandeld en kan verzekeren dat deze video onvoorstelbaar realistisch is. Het beeld is zo levensecht, dat ik mezelf erop betrapte dat ik zat peinzen op welke wijk deze video was gebaseerd.

De ontwikkelingen op het gebied van AI voltrekken zich in een ongekend tempo. Afgelopen week werden een aantal bijzondere nieuwe producten geïntroduceerd, waarbij vooral deze ‘tekst naar video’-dienst Sora van OpenAI indruk maakte. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet had verwacht dat er na de spectaculaire introductie van ChatGPT eind 2022, zo snel zoveel vooruitgang zou worden geboekt in de ontwikkeling van AI-toepassingen. AI-kenner Michiel Schoonhoven voorspelde vorig jaar wel correct dat in 2024 de groei van AI zou versnellen.

OpenAI verbaast opnieuw

OpenAI werd in een week wereldberoemd met de introductie van ChatGPT, nog altijd de populairste AI-toepassing voor het grote publiek. Sora is even revolutionair, het kan complexe opdrachten aan en video’s genereren met verschillende omgevingen, personages, acties en emoties. Of je nu een drukke straat, een bos of een actiescène beschrijft, Sora kan het visualiseren. De gegenereerde video’s hebben een indrukwekkende resolutie en beeldkwaliteit, waardoor ze bijna op echte beelden lijken.

Nog geen concurrentie voor Spielberg

Sora is nog in ontwikkeling en niet openbaar beschikbaar. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat komend jaar complete series of films zullen worden gegenereerd met Sora, maar voor het visualiseren van projecten, creatie van storyboards en onderwijs en trainingen lijkt het direct inzetbaar.

Concurrenten als Runway, Google Lumiere en Stability AI lieten direct van zich horen met dappere teksten als ‘game on’, waardoor de consument de grote winnaar lijkt te worden van deze nieuwe wedloop.

Google is er wel, maar valt minder op

Het lijkt erop dat OpenAI precies weet wanneer Google een nieuwe dienst gaat introduceren, om vervolgens in dezelfde week zelf iets te lanceren wat alle aandacht trekt. Ook deze week kreeg Sora weer alle publiciteit terwijl de lancering van Gemini 1.5 van Google onderbelicht bleef. Niet dat Gemini 1.5 niet goed is, maar The Verge omschrijft het probleem van Google als volgt:  

“Google en OpenAI voeren een halsbrekende race om nu de beste AI-tool te bouwen, terwijl bedrijven wereldwijd hun eigen AI-strategie proberen te bepalen en beslissen of ze hun ontwikkelaarscontracten zullen ondertekenen met OpenAI, Google of iemand anders. Pas deze week kondigde OpenAI “geheugen” aan voor ChatGPT, en het lijkt zich voor te bereiden op een product in web-zoekopdrachten. Tot nu toe lijkt Gemini indrukwekkend, vooral voor diegenen die al binnen het Google-ecosysteem zitten, maar er is nog veel werk aan de winkel.”

Na zoekmachines nu de AI-agent

Het uitstekende The Information had deze week de primeur dat OpenAI, waarschijnlijk in samenwerking met Microsoft’s nog altijd weinig populaire zoekmachine Bing, met een directe concurrent komt van Google’s zoekmachine (artikel helaas achter dure paywall).

Zowel Google als OpenAI lijken in te zetten op het ontwikkelen van AI-agents voor de consumentenmarkt. Dus waar je via Google, of zodirect OpenAI, normaal gesproken zoekt naar een leuk restaurant als je ergens op vakantie bent, kun je met een AI-agent direct reserveren of in de taal van het land bestellen, afrekenen en de maaltijd laten bezorgen. Zoiets als Siri van Apple, maar dan nuttig.

Techindustrie belooft wederom beterschap

Met dit soort ontwikkelingen zal AI snel het leven van mensen op een intense manier binnendringen. De vraag blijft of de techindustrie er in zal slagen de mogelijke negatieve gevolgen van AI beter te beheersen dan bij de opkomst van sociale media.

Temidden van al het gejubel over AI, en ik ben zo’n cheerleader, blijft opvallend hoe eenvoudig veiligheidsmaatregelen kunnen worden omzeild: “Onderzoekers van Brown University hebben een manier ontdekt om de veiligheidsmaatregelen van OpenAI’s krachtige GPT-4 systeem te omzeilen. De truc? Schadelijke aanwijzingen vertalen naar minder gangbare talen zoals Schots Gaelic (of Zoeloe) voordat ze de AI om een antwoord vragen.

De bevindingen tonen aan dat GPT-4 gemakkelijk gevaarlijke inhoud zal genereren, zoals instructies voor explosieven of samenzweringstheorieën, wanneer aanwijzingen eerst vanuit het Engels worden vertaald. Van de 520 geteste schadelijke aanwijzingen was het bij vertaling naar talen als Schots Gaelic in bijna 80% van de gevallen mogelijk om problematische inhoud te creëren, tegenover slechts 1% in het Engels.”

Gelukkig zijn Zoeloes en Gaelic Schotten vreedzame volkeren. De techindustrie beloofde afgelopen week beterschap tijdens een bijeenkomst in München, zonder duidelijk te maken hoe de beloftes zullen worden nagekomen. Eerste doel is om ervoor te zorgen dat AI geen negatieve rol zal spelen tijdens verkiezingen, want liefst de halve wereldbevolking, vier miljard mensen, kan dit jaar naar de stembus.

AI levert welvaart – allereerst voor de ondernemers

Sinds een jaar volg ik de grootste zeven techbedrijven, de twee grootste crypto’s en als benchmark de S&P 500, in een rubriek genaamd Spotlight 9. (Kijk mij aub niet aan op die naam, die is verzonnen door ChatGPT.)

Het idee erachter was om te zien in hoeverre de techwereld en de cryptomarkt als belegging presteren in vergelijking met de rest van het bedrijfsleven. Vorig jaar was crypto de afgetekende winnaar, maar bij wat dieper spitten viel iets op.

Allereerst meldde Bloomberg dat vrijwel alle in het laatste jaar gecreëerde welvaart gegenereerd werd door AI-gerelateerde bedrijven. Waarbij de vlag uit kan bij de familie Huang, waar niet alleen Nvidia-topman Jensen Huang er een paar miljard mocht bijtellen, maar ook zijn verre nicht Lisa Su als CEO van chipmaker AMD $1.2 miljard waard werd.

Bloomberg verzucht: “Twee chipmaker-miljardairs in één familie illustreren de omvang van de rage rondom kunstmatige intelligentie, die de aandelenmarkt is gaan domineren en verantwoordelijk is voor het grootste deel van de vermogensgroei van ‘s werelds rijkste mensen dit jaar.”

Ik vind het ook opvallend dat beiden in Taiwan werden geboren en in de VS technische studies hebben gedaan op topuniversiteiten; Su heeft een PhD van MIT en Huang studeerde op Stanford. Ze hebben hun baan niet te danken aan lidmaatschap van de juiste studentenvereniging, of aan een vrindje van pa. De tijd dat Chinese en Taiwanese immigranten begonnen met een afhaalrestaurant of een wasserette ligt ver achter ons. Niks afhaal-Chinees, het is het tijdperk van de AI-Chinees.

De Amerikaanse overheid vindt AI en de chipindustrie die daaraan ten grondslag ligt dermate belangrijk, dat president Biden overweegt liefst $10 miljard subsidie te verstrekken aan Intel. Uitgerekend de chipmaker die als een kapotte tractor achteraan meehobbelt in de AI-race vergeleken met Nvidia en AMD van de families Huang en Su. Misschien moet Intel kijken of er nog een slim neefje of nichtje in de familie Huang-Su beschikbaar is.

Wanneer we de prestaties van de ‘traditionele’ Spotlight 9 vergelijken met de voorlopers in de AI-industrie, valt pas goed op hoe extreem veel waarde door Wall Street wordt toegekend aan AI-bedrijven.

6.5% stijging voor Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft en Tesla is op zich prima

Als we de crypto’s en AI-leider Nvidia weglaten uit de Spotlight 9, stegen dit jaar Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook), Microsoft en Tesla samen gemiddeld 6.5%, ondanks de 20% daling van Tesla die het gemiddelde flink omlaag trekt. Dat is nog steeds niet slecht, ook niet vergeleken met de 5.5% stijging van de S&P 500.

Nieuw verzonnen: AI Spotlight 9

Nieuw verzonnen: AI Spotlight 9. Geen beleggingsadvies!

De totale AI-gekte in de markt wordt pas duidelijk als we die 6.5% stijging vergelijken met wat er dit jaar gebeurt bij bedrijven die ik volledig subjectief heb samengevoegd in deze ‘AI Spotlight 9’.

Deze bedrijven zijn ofwel een motor van de AI-ontwikkelingen zoals Nvidia en Super Micro, ofwel een grote ‘profiteur’ van AI-technologie, denk bijvoorbeeld aan Palantir en Snowflake. AMD, Broadcom, Crowdstrike, Gigabyte, Microsoft, Nvidia, Palantir, Snowflake en Super Micro stegen dit jaar gemiddeld al 48%!

Let op: ik geef geen beleggingsadvies, ik probeer alleen de ontwikkelingen te volgen en als ik een heldere bui heb op zondagochtend, deze ook nog te duiden. Het betreft nadrukkelijk geen koopadviezen. Tot zover de dienstmededelingen.

Ook nieuw: de kleine belegger kan profiteren

Bij de doorbraak van achtereenvolgens de personal computer, internet, de smartphone en sociale media waren de grote venture capitalists de winnaars. Zij kochten aandelen toen de bedrijven nog weinig waard waren, zoals Peter Thiel in 2004 ruim 10% kocht van Facebook voor een half miljoen dollar, ofwel op een bedrijfswaardering van $5 miljoen.

Facebook ging in 2013 naar de beurs op een waardering van $104 miljard. De exacte bedragen zijn onbekend maar aangenomen mag worden dat de investering van een half miljoen dollar, Thiel ruim een miljard dollar winst heeft opgeleverd.

Apple uitzonderlijk, van $300 naar $157.000

De kleine belegger, de consument, kon pas aandelen Apple, Amazon, Google of Facebook kopen nadat die op de beurs waren en de grootste klap al was gemaakt. De revolutie vond plaats, de waarde van het bedrijf steeg en dan volgde de beursgang.

Waarbij Apple een unieke uitzondering vormt: Apple ging al in 1984 naar de beurs maar wie op 18 februari 2004, exact twintig jaar geleden, voor de prijs van een iPod (driehonderd dollar) in plaats daarvan aandelen Apple had gekocht, zou vandaag ruim $157.000 winst hebben gemaakt.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Nvidia hetzelfde rendement zal opleveren als Apple, maar het is wel opvallend dat Nvidia en Super Micro allebei allebei ruim 30 jaar oud zijn. Alle bedrijven in mijn compleet arbitraire AI Spotlight 9 zijn al jaren beursgenoteerd, maar de grote stijgingen vinden op dit moment plaats.

Sinds de eerste keer dat ik over Super Micro schreef en vandaag, is het aandeel gestegen van $573 naar $803. En wanneer schreef ik voor het eerst over Super Micro? Twee weken geleden, op 4 februari. Het gaat snel in de AI-sector!

AI-washing, het woord van 2024?

Gezien deze extreme beursprestaties is het waarschijnlijk verstandig dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC waarschuwde voor ‘AI-washing’: het door bedrijven veelvuldig gebruiken van het woord AI in combinatie met hun producten, terwijl er geen eigen AI aan te pas komt. De meeste bedrijven gebruiken als kern de technologie van bijvoorbeeld OpenAI, Anthropic of Google, steken die in een eigen jasje en brengen vervolgens ronkende persberichten uit.

Het is alsof je op vrijdag een auto koopt bij de dealer, die in het weekend met je zwager overspuit in een ander kleurtje en vervolgens op maandag een persbericht uitbrengt dat je een nieuwe autofabrikant bent. De SEC maakte duidelijk dat het bedrijven die zich aan AI-washing schuldig maken, scherp in de gaten houdt en waar nodig zelfs zal vervolgen.

Super Micro is having a super 2024.

Een bedrijf dat zeker niet doet aan AI-washing en speciale aandacht verdient, is het eerder genoemde Super Micro. Het bedrijf werkt met zowel AMD, Intel als Nvidia en heeft de kennis om met die verschillende chipsets complete moederboarden te bouwen voor allerlei toepassingen, waaronder AI. Die kennisvoorsprong zal niet snel worden ingelopen, al blijft de afhankelijkheid van andermans chips uiteraard een heikel punt. Overigens is de oprichter en CEO van Super Micro de heer Charles Liang en het is geen verrassing dat ook hij geen lid was van Vindicat, maar geboren werd in Taiwan.

Yahoo Finance kon zichzelf niet bedwingen en kopte: Super Micro is having a super 2024. Als je iets verder kijkt blijkt de snelle stijging al langer geleden ingezet, want de laatste 365 dagen steeg het aandeel liefst 773%. Dit jaar steeg SMCI al 181% en ik vermoed dat dit niet het hoogste punt zal blijken.

En we zijn nog geen twee maanden onderweg. Of, gezien de grote Chinese bijdrage aan deze ontwikkeling, moet ik misschien beter zeggen: we zijn pas een week onderweg in het jaar van de draak.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.