Categories
AI crypto technologie

Ayatollah aan de knoppen, cryptomarkt keldert

Welkom bij de vijftigste editie van deze nieuwsbrief, waarin ik geheel indachtig de Koot en Bie-klassieker ‘maar genoeg over mezelf, wat vind jij van mijn haar?’ uitgebreid wilde terugblikken, navelstaren en vooruitblikken. Toen drukte er een ayatollah op een paar knoppen, waardoor zelfs de aankondiging van mijn nieuwe podcast moet wijken voor de gevolgen van wereldnieuws. Want als er iets is waar ik in uitblink, dan is het wel bescheidenheid.

Oorspronkelijk wilde ik het deze vijftigste editie vooral hebben over de definitieve doorbraak van crypto, hetgeen licht ironisch is omdat na de Iraanse aanval op Israël juist Bitcoin en Ethereum de grootste daling in een jaar beleven.

Iron Dome redt de markten

Cryptohandel stopt nooit dus terwijl Wall Street weekend viert, kelderen BTC en ETH

In bovenstaande koersgrafiek van de laatste vijf dagen valt de daling van de cryptos vooral op, omdat het aandeel Microsoft en de S&P 500, die ik er ter vergelijking in heb opgenomen, sinds vrijdag stilstaan. De kans is groot dat wanneer Wall Street morgen opent, de markt over de eerste schrik heen is en de aandelenmarkten minder zullen dalen dan de cryptomarkt dit weekend. Ook omdat Israëls Iron Dome goed stand houdt, zoals Wired uitlegt.

Als de Iraanse leiders het verfoeide westen harder wilden raken, dan hadden ze moeten aanvallen op een dag dat Wall Street open was. Nu krijgen vooral Bitcoin en Ethereum ervan langs, met in hun kielzog alle altcoins.

Voor wie de cryptomarkt in een oogopslag wil volgen is de top 100 grootste stijgers en dalers altijd handig. Daarin valt onderscheid te maken tussen de ‘hitlijst’ binnen de top 100 grootste cryptos gemeten naar marktwaarde; of voor de echte waaghalzen het overzicht van alle munten. Het is niet ongebruikelijk om daarin, zoals vandaag, een stijger te zien van 32951% (dit is geen tikfout) zoals Polis of een daling van 98% zoals NTD doormaakt.

Alleen hebben dat soort muntjes niets te maken met investeren of innovatie, dus verwacht hier geen aandacht voor de nieuwste memecoins of andere gekkigheid. Dat zijn de cryptovarianten van roulette of gokmachines, alleen met nog slechtere kansen. Blockchaintechnologie biedt bijzondere mogelijkheden, vooral wanneer gecombineerd met een decentrale structuur zoals Bitcoin, helaas blijven die aspecten meestal onderbelicht door alle ongein in crypto.

Nieuw: Crypto Spotlight 9

De beste cryptos in de laatste maand verslaan techaandelen, maar let op de enorme koersverschillen in de beste negen cryptos!

Origineel idee: een podcast

Er zijn schijnbaar tussen de drie en vijf miljoen podcasts in de wereld, dus hoog tijd om er eentje aan toe te voegen. Geen angst voor het herkauwen van mijn gewauwel in audiovorm: ik doe dit niet alleen. Ik ga de podcast samen maken met een succesvolle ondernemer die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in online media en e-commerce.

Het aardige is dat hij zijn startup begon terwijl hij nog studeerde, maar na de verkoop van zijn bedrijf juist besloot om eerst bij een scale up (zo noemen alleen Nederlanders grotere startups) en later in de corporate wereld te gaan werken om zijn ervaring te verbreden. Deze unieke combinatie biedt een bijzonder perspectief op de technologie van vandaag en morgen.

Mijn mede-presentator is ook nog eens expert op het gebied van cryptovaluta en auteur van een toonaangevend werk over dit onderwerp. Zijn expertise stelt hem in staat om analyses te maken en voorspellingen te doen, waaraan we hem ook gaan houden.

We willen wekelijks een poging wagen om het technieuws te analyseren en iets verder te kijken dan de waan van de dag. Verwacht geen beschouwingen over het aantal megapixels op de nieuwe iPhone of de kloksnelheid van een Nvidia GPU. Wat wij willen bespreken is: hoe reageren Microsoft en Google als Amazon zijn AWS nog aantrekkelijker maakt voor AI-startups? En wat betekent dat voor je als je werkt bij een startup, of juist bij een grote corporate, die al deze technologie op zich af ziet komen?

Weescht gewaarschuwd

Het feit dat we een nieuwsbrief en een podcast maken over technologie en innovatie, toont al aan dat we de pretentie hebben om er iets zinvols over te kunnen verkondigen. Maar het is leuker om die pretentie meetbaar te maken.

Daarom gaan we ieder een beleggingsportefeuille aanleggen, die zal bestaan uit een mix van techaandelen en cryptomunten. (Hoewel één van ons zo laf is, of verstandig, om er ook een indexfonds in op te nemen.) In elk geval gaan we wekelijks de score bijhouden.

We gaan proberen samen slimmer te worden. Heel graag krijgen we van lezers en luisteraars suggesties, opmerkingen en vragen om op te reageren. Maar wat we in elk geval niet gaan doen is tips of adviezen geven. Onthoud dit motto: ‘lees de nieuwsbrief en beluister de podcast, maar luister nooit naar ons.’

De pijlsnelle reactie van de markten op de ontwikkelingen in het Midden-Oosten dit weekend onderstreept wel dat we ook een soort alert-functie moeten aanbieden. Denk aan een bericht als één van ons zijn beleggingsportefeuille aanpast omdat hij een koerswijziging van meer dan tien procent verwacht. Maar nogmaals; dat is dan geen beleggingsadvies.

Heb je tips, adviezen of waarschuwingen? Ik hoor het graag via mail of in een reactie op LinkedIn, waar deze nieuwsbrief in het Engels verschijnt.

Ik eisch wel make up voor elke podcast, zoals hier in Singapore tijdens de ATX Summit 2023.

Bijzondere links

Een aantal opmerkelijke zaken van afgelopen week:

AI-onderzoeker dr. Andrew Ng wordt lid van de RvC van Amazon en vervangt daar ex-MTV CEO Judy McGrath. Het onderstreept dat de AI-oorlog vooral een slag om toptalent is geworden, nadat Microsoft onlangs voormalig Google DeepMind oprichter Mustafa Suleyman binnenhaalde. Daarmee is Google gelijk de verliezer van de week, want het is opvallend dat beide ex-Googlers nu bij AI-concurrenten Amazon en Microsoft zitten.

Daarnaast toont het aan dat Amazon weinig waarde hecht aan iemand met een media en marketing-cv zoals McGrath, maar liever een technisch toptalent binnenhaalt. De nerds winnen de oorlog van de hippe mediamensjes.

Ng was eerder mede-oprichter van het Google Brain project en oppertechneut bij de Chinese internetgigant Baidu. Zijn nieuwsbrief The Batch is een aanrader en ook zijn presentaties bij TED en Stanford zijn boeiend voor iedereen met interesse in de mogelijke invloed van AI op de samenleving.

Ng heeft de gave om complexe onderwerpen zoals AI op een heldere en zelfs aanstekelijke wijze uit te leggen. Bij zijn presentatie vorig jaar in Singapore heb ik foto’s gemaakt van bijna elke slide, hoe lelijk die ook waren en in veel te klein lettertype, omdat Ng op een heldere manier veel informatie weet te visualiseren.

‘Voor $699 en $24 per maand belooft deze draagbare computer je te bevrijden van je smartphone. Er is alleen één probleem: hij werkt gewoon niet.’

The Verge schreef een oprechte, maar vernietigende recensie over de de AI-speld waarover ik in november schreef:

‘De hele presentatievideo is interessant om te bekijken, maar misschien niet om de redenen die de oprichters hopen. Allereerst snap ik niet waarom je een apparaat van $699 zou kopen dat weinig meer kan dan een smartphone, die iedereen altijd al bij zich heeft en niet gaat vervangen met een AI-speld. Om mee te livestreamen dan, vanaf je borstkas? Dat is vooral leuk voor zelf kickende mountain bikers en Hamas-leden.’

En nu blijkt dat ding het niet eens te doen, voor zevenhonderd dollar plus maandabonnement. Ik geloof ook nog steeds niet in de slimme bril, zoals die van Meta. Ik heb al een bril en zou er het liefst van af zijn! Maak liever mijn horloge slimmer, als mogelijke vervanger van de smartphone.

Ken Kantzer is CTO van startup Truss en deelde interessante ervaringen van het op grote schaal werken met ChatGPT. Eén conclusie sprong eruit, bij het testen van allerlei soorten prompts: ‘Nou, het is gek dat de kwaliteit en generalisatie van GPT kunnen verbeteren als je vager bent.’ Vaag is goed in AI.

“Mensen zijn er allemaal voor bedoeld om met elkaar te kunnen opschieten. Online media met alleen tekst hebben ons de waanidee gegeven dat mensen niet met elkaar kunnen opschieten, maar eigenlijk kan iedereen wel met elkaar overweg.”

Aldus Naval Ravikant, oprichter van Angellist, die Airchat begon samen met Tinder’s Brian Norgard.

Ik heb het nog niet kunnen uitproberen, maar hoor graag reacties van mensen die wel al zitten te Airchatten. Ik ben geen fan van de naam, maar alles beter dan Air X of X Air.

In 1991 wilde ik als student tijdens mijn stage een sportweekblad beginnen genaamd Sportweek. Er was slechts één uitgever matig geinteresseerd: Maarten van den Biggelaar, eerder oprichter van discotheek Dansen bij Jansen en het zakenblad Quote. Na een rondgang van maanden langs mediaplanners en reclamebureaus was duidelijk: er was nul belangstelling.

Gedesillusioneerd vertrok ik voor een uitwisseling naar San Francisco, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met internet. Vergeet Philips, IBM, TNO: terug in Nederland was Van den Biggelaar de enige die inzag dat internet een massamedium zou worden en hij werd onze eerste investeerder in Planet Internet.

Hoge snelheidstreinen zijn een uitstekend alternatief voor korte vliegreizen; sneller, goedkoper en duurzamer. Ik zou niet tegen hem wedden en denk dat Van den Biggelaar met dit treinenplan op het goede spoor zit – excuus, ik kon het niet laten. Oh, en Sportweek, daarmee begonnen een aantal journalisten een paar jaar later, blijkbaar zonder eerst de reclamewereld te hebben gevraagd naar interesse. Het ging snel ter ziele.

Conan O’Brien kwam naar Hot Ones met zijn eigen arts, of was het zijn dealer?

Binnen twee dagen is deze video al bijna vijf miljoen keer bekeken: komiek Conan O’Brien was te gast in de populaire YouTube serie Hot Ones, waarin gastheer Sean Evans en een gast kippenvleugels eten met steeds hetere saus.

De truc ligt in de combinatie van de verbluffend goede voorbereiding van Evans, met de totale ontzetting van zijn gasten die hun PR-praat lastig kunnen volhouden onder de zweet- en pijnaanvallen. Het is een soort gespiegelde versie van waterboarden.

Tenminste, tot O’Brien vrijdag te gast was en zelfs besloot uit de heetste sausflessen te drinken. Gevraagd naar zijn bekendheid met gekruid eten, antwoorde O’Brien vooraf:

“Ik ben opgegroeid in een Iers-katholiek gezin in Boston. Ik heb nog nooit kruiden gezien totdat ik ongeveer 52 jaar oud was.”

Conan O’Brien

Dit zijn de negentien beste afleveringen van Hot Ones: met onder anderen Shaquille O’Neal, Margot Robbie, Gordon Ramsay en Billie Eilish.

Tot slot

Muziekfestival Coachella streamt live van vele podia vanuit de Californische woestijn. Vandaag is de laatste dag met onder andere Doja Cat.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.