Categories
AI crypto technologie

Slimme tips, trucs en hacks voor een beter leven

Niet wat wordt bedoeld met de Eisenhower Matrix, maar ik vind hem leuk.

Het is verleidelijk om meegesleurd te worden in nieuws over gadgets, trucs en foefjes die de technologiesector dagelijks over ons uitstort. Daarom richten we onze blik dit keer voorbij de waan van de dag, op zoek naar inzichten die ons leven kunnen verbeteren. Met minder links, maar wel verwijzingen naar langere artikelen, video’s en podcasts: kortom, minder naar meer. Te beginnen met het belangrijkste probleem: hoe besteden we meer tijd aan de belangrijke zaken en spenderen we minder tijd aan onzin?

Op een typische werkdag kan het voelen alsof alles onmiddellijk gedaan moet worden. De Eisenhower-matrix helpt de stortvloed aan taken te categoriseren door deze te organiseren op basis van belangrijkheid en urgentie. President Eisenhower schijnt het nooit letterlijk zo gezegd te hebben, maar deze naar hem genoemde denkwijze leidt tot een zeer effectieve productiviteitsverhoging. Een heuse productivity hack, in turbotaal.

Lachen en leren over tech

De mainstream media, zelfs de comedy shows, hebben technologie ontdekt als onderwerp waarover veel valt te berichten en, niet onbelangrijk in het tijdperk waarin Google en Meta wereldwijd honderden miljarden reclamegeld opslokken die voorheen voor mediabedrijven was; het klikt als een malle. The Daily Show (Comedy Central) en Last Week Tonight (HBO) besteedden deze week uitgebreid zendtijd aan de invloed van technologie op ons leven. Met relevante waarschuwingen en tips.

Jon Stewart is terug op maandagavond bij de Daily Show en fileerde de AI-revolutie. Niet zozeer de technologie, als wel de vervelende gewoonte van de tech-leiders om iedereen een betere toekomst beloven, terwijl ze tegelijkertijd technologie bouwen die op een ondoorzichtige wijze een grote rol in ons leven speelt.

Kijkend naar het item vraag je je af of de heren aan de top van de techbedrijven de buurman-test zouden doorstaan: zou je ervan opknappen als deze knakker naast je komt wonen?

John Oliver omschrijft maaltijdbezorg-diensten als ‘de milennial lifestyle subsidie’. Hij concludeert terecht dat veel restaurants en bezorgers lijden onder de bezorgdiensten, die desondanks nauwelijks winst maken. Wie wint er dan wel? De consument, maar er kleven rauwe randjes aan die overwinning. Iets om over na te denken als de volgende verregende bezorger voor de deur staat. Oliver roept op standaard een vijf sterren beoordeling te geven, inclusief een mooie fooi.

Elad Gil is misschien geen bekende naam in voetbalkantines en op verjaardagen, maar hij investeerde in en gaf adviezen aan ruim veertig unicorns, bedrijven met een marktwaarde van meer dan een miljard dollar, waaronder Airbnb, Coinbase, Pinterest en Stripe. Gil geeft in deze video inzicht in zijn manier van analyseren waarvan we allemaal iets kunnen leren.

Schrijven is beter dan praten

Stewart, Oliver en Gil beschikken duidelijk over de gave om hun mening over complexe onderwerpen simpel en helder over te brengen naar het publiek. De makers van Basecamp-software deelden in een blogpost hoe ze ‘iedereen in het bedrijf op de hoogte houden, zonder zich met iedereen te bemoeien.’

Het is een lang stuk, maar de moeite waard om te lezen, vooral als je samenwerkt met mensen op verschillende locaties. Dingen die ik meeneem: schrijven gaat boven praten en asynchrone communicatie (niet live) is effectiever dan live.

Wie de adviezen opvolgt en meer schrijft tijdens werk dan praat, heeft veel aan deze strakke tips om jezelf te redigeren. Iedereen heeft wel een collega, vooral een manager, die deze tips zou moeten volgen.

GaryVee verdient alle aandacht

Deze nieuwsbrief verschijnt ook in het Engels op LinkedIn en de begaafde spraakwaterval Gary Vaynerchuk legt in zijn podcast uit waarom LinkedIn cruciaal is voor je organisatie in 2024. Vaynerchuk maakte met moeite de middelbare school af en werkte daarna in de slijterij van zijn vader, waar hij begon met het maken van video’s over wijn die hij plaatste op  een toen nog onbekende site: YouTube.

Die ervaring vormde de basis voor een bliksemcarriere als marketing-guru, waarna Vaynerchuk zichzelf ontpopte als succesvolle investeerder (ondermeer Facebook, Twitter en Uber) en een soort lifecoach avant la lettre. De teksten van ‘GaryVee‘ lijken soms clichématig maar zijn juist doordenkers, op elk medium. Vooral in de VS is een kreet als ‘hoe je je geld verdient is belangrijker dan hoeveel je verdient’ een bijzondere gedachte, vooral als zoon van arme immigranten uit Belarus.

Leren van falen

Soms leer je meer van een flater dan van een succes, daarom is dit artikel over hoe Hertz blunderde met de overgang naar elektrische auto’s ronduit fascinerend. Klanten laadden auto’s nauwelijks op na gebruik, waardoor er te weinig beschikbaar waren en daarnaast bleken Tesla’s liefst vier keer zo vaak betrokken bij ongelukken als de traditionele auto’s op dinosaurusbloed.

Als alles mis gaat is dit het artikel om paraat te hebben. Handig in tijden met meer extreem weer en voor mij, woonachtig in een gebied in Azië met diverse mogelijke natuurrampen, zijn het nuttige adviezen om de go bag beter in te pakken met praktische tech gadgets.

Spotlight 9: garantie tot de hoek!

Tot mijn niet geringe schrik meldde een lezer gisteren dat ze teleurgesteld was “in mijn tip om het aandeel Snowflake te kopen, want dat was flink gedaald.” Daarom wil ik opnieuw benadrukken dat ik geen beleggingsadviezen geef.

Wat is het geval? Lezeres in kwestie bleek mijn gehele AI Spotlight 9 te hebben aangeschaft. Toen ik die compleet arbitraire AI-index verzon, schreef ik het volgende:

“Deze bedrijven zijn ofwel een motor van de AI-ontwikkelingen zoals Nvidia en Super Micro, ofwel een grote ‘profiteur’ van AI-technologie, denk bijvoorbeeld aan Palantir en Snowflake. AMD, Broadcom, Crowdstrike, Gigabyte, Microsoft, Nvidia, Palantir, Snowflake en Super Micro stegen dit jaar gemiddeld al 48%!

Let op: ik geef geen beleggingsadvies, ik probeer alleen de ontwikkelingen te volgen en als ik een heldere bui heb op zondagochtend, deze ook nog te duiden. Het betreft nadrukkelijk geen koopadviezen. Tot zover de dienstmededelingen.”

Overigens bleek de rest van deze aandelen het beter te hebben gedaan dan de Nasdaq Composite en de S&P 500, maar nogmaals: zie het als een wedstrijdanalyse van een voetbalwedstrijd. Als ik zou schrijven dat een bepaalde rechtsbuiten opvallend makkelijk scoort, is dat geen aansporing voor een club om die speler te kopen. Beleg alsjeblieft alleen met geld dat je niet nodig hebt om van te leven en besef dat je op beleggingen kunt verliezen. En luister nooit naar mij.

Opvallend: Ethereum was een betere belegging dan Nvidia

Dagelijks word ik bestookt met vragen over crypto en techaandelen, of Solana beter is dan Ethereum en welke memecoins ik zelf houd. Juist omdat mensen de neiging hebben het je kwalijk te nemen als iets daalt, en zichzelf te feliciteren bij elke stijging, ga ik hier nooit op in.

Ik ben wel bezig om met een vriend een soort beleggingsrubriekje te maken waarin mensen onze beleggingsportefeuilles kunnen volgen, maar dat zullen we dan net als deze nieuwsbrief ook doen ‘ter leering ende vermaeck’ en niet als beleggingsadvies. (Ik ben overigens benieuwd hoe Weglot, de vertaalmodule die ik gebruik, de laatste zin gaat vertalen.)

Dat gezegd hebbende, wil opa Frackers vooral de jonge lezertjes zoals mijn slimme neefjes wijzen op de prestaties van de grootste crypto’s versus de grootste techaandelen ter wereld gedurende de laatste vijf jaar.

Zelfs het aandeel Nvidia, de absolute kneiter onder de techbedrijven, heeft minder goed gepresteerd dan Ethereum. Ik ken niemand die in 2019 voorspelde dat Ethereum en Nvidia dit lijstje zouden domineren, dus wat valt hier voor les uit te trekken? In elk geval niet dat ETH en NVDA de komende jaren dezelfde stijging zullen doormaken.

De fout die veel wordt gemaakt, is dat wordt geprobeerd de toekomst te voorspellen op basis van het verleden. Ik heb in de jaren tachtig als watersportverslaggever (water zowel in vloeibare als bevroren vorm) altijd de opmerking gekregen: ‘wie doet er nou aan snowboarden? Niemand kent dat, mensen houden van skiën.’

In de jaren negentig begon ik als internetondernemer en hoorde ik vijf jaar lang: ‘wie heeft er nou een computer en wat mot je nou met dat internet? Je kan al faxen.’ Dezelfde riedel van mindere geesten moest ik aanhoren over mobiele telefoons (‘alleen drugsdealers gebruiken mobiele telefoons’) en de laatste tien jaar over crypto: ‘wat kun je nou kopen met crypto?’

Dus voor eens en voor altijd: de gemiddelde persoon hoeft niets met crypto te kopen. Net zoals de gemiddelde persoon op zaterdagmiddag bij de Lidl geen Nvidia Hopper GPU in zijn mandje gooit.

Maar wie bestand is tegen de waan van de dag en een iets langere beleggingshorizon heeft dan de volgende zomervakantie, schrikt niet van een dalinkje meer of minder zoals afgelopen week.

Ik ben ervan overtuigd dat op lange termijn, en dan bedoel ik jaren en geen weken of maanden, zowel Bitcoin, Ethereum als Solana lucratieve beleggingen zijn. Net zoals ik verwacht dat Microsoft, Apple en Nvidia solide beleggingen blijven. De vraag is vooral welke andere crypto’s en techbedrijven de volgende vijf jaar zullen doorbreken. Daarvoor raad ik aan om voor je investeert met je portemonnee, eerst te investeren in veel lezen en luisteren. En niet je beleggingen te baseren op gevraagd of ongevraagd advies van anderen.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.