Categorieën
beleggen crypto technologie

Token2049 Singapore bewijst: Web3 springlevend

Ik stuur deze nieuwsbrief vanuit Singapore, waar het gebied rondom Marina Bay de afgelopen week werd gedomineerd door de ruim twintigduizend bezoekers van Token2049, het grootste Web3-evenement ter wereld. Hoewel de conferentie officieel op donderdag eindigde gaan de meer dan 800(!) side-events nog steeds door. Solana hield aansluitend op vrijdag en zaterdag zelfs het eigen evenement Solana Breakpoint, notabene op het moment dat het Formule 1-weekend al in volle gang was.

‘Hate the game, don’t hate the players.’ Sommige vooroorlogse marketingtactieken zijn nog steeds actueel in de Web3-wereld

Vitalik Buterin ster van Token2049 

Temidden van de gebruikelijke zelfpromotionele praatjes en non-discussies, viel er één spreker op: Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum. Buterin benadrukte dat Ethereum, ooit geplaagd door trage en dure transacties die massale adoptie in de weg stonden, inmiddels grote aantallen transacties snel en goedkoop kan uitvoeren.

Buterin overschaduwde de inhoud van zijn eigen betoog vervolgens door een liedjeaan te heffen. Chantal Janzen zou over zijn zangkwaliteiten opmerken: ‘wat kan die knaap goed programmeren hè?’ Toch was het een innemend en zeldzaam menselijk moment op een verder door marketingteksten gedomineerd evenement.

Zo blijft het pijnlijk om topsporters als Lando Norris en Max Verstappen te zien aanschuiven in panels met hun crypto-sponsoren. McLaren wordt gesponsord door crypto-beurs OKX terwijl de concurrerende beurs Bybit een grote bijdrage levert aan het immense budget van Red Bull Racing.

Verstappen en Norris kopten infantiele vragen als ‘is teamwerk in Formule 1 net zo belangrijk als in het bedrijfsleven’ met groot gemak in. Het zou aardig zijn als Verstappen eens zou antwoorden: ‘wat fijn dat je het vraagt, die andere 900 medewerkers van het team klooien maar wat aan en ik doe eigenlijk alles zelf; ik plak de avond voor een race zelf de stickers op de wagen, pomp ’s ochtends de banden op en tank de wagen na de race ook weer netjes af‘.

Het blijft onduidelijk of er behalve het ego van de apetrots naast ‘zijn’ coureur op het podium paraderende sponsor, iemand wijzer wordt van zo’n soort verplichte kür. Andere crypto-sponsoren in de Formule 1 als Stake (Alfa Romeo), Tezos (Red Bull), Kraken (Williams) en Fantom (Alpine) waren minder zichtbaar. 

De presentatie van Buterin maakte nieuwsgierig naar de film die over hem is verschenen. Investeerder Fred Wilson zegt hierover:

“Deze film gaat over de Ethereum-blockchain en het ontwikkelaars-ecosysteem. Maar in werkelijkheid is het een kans om iets minder dan negentig minuten door te brengen met Vitalik, waarbij je meer over hem leert, hoe hij leeft, denkt en hoe hij is geworden wie hij nu is.
Ik zit al bijna vijftien jaar in de blockchainsector. Ik ben een fan en houder van Bitcoin. Ik ben een fan en houder van Solana. Ik ben een fan en houder van Ethereum. Ik ben een fan en houder van vele andere protocollen, tokens en gemeenschappen. Ik zit volledig in dit alles.
Maar ik moet zeggen dat Vitalik een speciale plek in mijn hoofd en hart heeft. Hij praat niet alleen mooie woorden; hij leeft naar zijn overtuigingen en leidt vanuit die principes. Hij is een heel bijzonder mens. En deze film weet dat op een geweldige manier te laten zien.”

Hopelijk is de film binnenkort voor het grote publiek te zien, want op dit moment kan dat alleen nog via een ingewikkelde streaming-service – die onchain is, uiteraard.

Solana met eigen telefoon

Token2049 besloeg vier verdiepingen aan stands en podia in het immense congrescentrum Marina Bay Sands, maar het voornaamste netwerken vond plaats tijdens de side-events. Het was dagenlang vrijwel onmogelijk om in de tientallen restaurants rond Marina Bay iets te eten of te drinken, omdat alle horeca-gelegenheden door bedrijven waren afgehuurd voor privé-evenementen.

Hoewel Token2049 officieel op donderdag eindigde, nam Solana het stokje over met de Solana Breakpoint-conferentie op vrijdag en zaterdag. Hier werd de Seeker geïntroduceerd, een mobiele telefoon die is geïntegreerd met het Solana-ecosysteem. Het koppelen van een eigen hardware-apparaat als een telefoon aan een crypto-ecosysteem biedt een nieuwe dimensie aan de groeiende diversiteit van Web3-toepassingen en in een door Apple, Samsung en Chinese telefoonmakers gedomineerde markt, is het een zeer dappere actie. Of het succesvol wordt, is een tweede.

Een ander thema dat tijdens Token2049 terugkwam, was de toenemende integratie van de Web3-industrie met de traditionele financiële sector, oftewel TradFi. Toch blijft de toekomst van het vanaf de zijde van TradFi gedwongen huwelijk vooralsnog onduidelijk, in elk geval tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Web3-wereld staat niet tussen koopman en dominee en hoopt vrijwel openlijk op een overwinning van Trump, die crypto-vriendelijker is dan Harris. Of zoals een Web3-insider uit India zei: ‘”Ik ben bruin en ik weet dat Trump niet van bruine mensen houdt; maar hij is pro-business en pro-crypto. Dus als hij wint en onze business helpt groeien, zorg ik dat ik mezelf help. Dan hebben we Kamala niet nodig.” Dit nogal cynische sentiment werd meerdere keren uitgesproken.

Spotlight 9: Nvidia blijft aan de leiding

Na de door de FED aangekondigde renteverlaging sloot de beurs op recordhoogte en de Amerikaanse banenmarkt deed het ook uitstekend. Het is interessant om het derde kwartaal af te sluiten door terug te blikken op de prestaties van de tech-aandelen in dit kalenderjaar tot nu toe.

Op driekwart van 2024 luidt de conclusie: Nvidia is geen eendagsvlieg

De duidelijke winnaar van dit jaar is zonder enige twijfel Nvidia, met ruim 140% stijging. Als we nog iets verder terugkijken wat het aankopen van aandelen Nvidia exact een jaar geleden zou hebben opgeleverd, is het succes van de chipmaker nog eclatanter. Want een investering van $4.351 in 100 aandelen Nvidia een jaar geleden zou vandaag $11.338 waard zijn, een winst van $6.987.

Nogmaals, ik herhaal het vrijwel iedere week, ik geef geen financieel advies, maar ik wil ook niet weglopen voor een m.i. onontkoombare conclusie: Nvidia kan de komende jaren vrijwel niet kapot doordat de vraag naar hun producten hoog zal blijven zolang de AI-hype onder de grote spelers als Microsoft, Google, Meta, Amazon en Oracle aanhoudt.

Pas als de grootste techbedrijven in de wereld gaan twijfelen aan het rendement van hun investeringen in AI, zal Nvidia lastiger kunnen groeien qua omzet en winst. Tot die tijd is het een marktleider zonder directe concurrent.

Overigens mag de ruim 60% stijging van Meta dit jaar niet onvermeld blijven. Hoewel dat deels is te verklaren door de forse correctie vorig jaar, blijven de marges van het door advertenties aangedreven netwerk onverminderd hoog.

TON snelste stijger in crypto

Ondanks de arrestatie van Telegram-oprichter Pavel Durov is de aan Telegram gelieerde TON dit jaar een fenomeen, met 144% stijging

Bitcoin (BTC) heeft beter gepresteerd dan aandelen na de beslissing van de Federal Reserve om de rente op woensdag met 50 basispunten te verlagen, maar de echte winnaars in de cryptowereld zijn de altcoins.

Total3, een index die de marktkapitalisatie van de top 125 cryptocurrencies volgt, exclusief Bitcoin en ether (ETH), stond 5,68% hoger sinds de aankondiging van de renteverlaging. De marktkapitalisatie van Bitcoin steeg daarentegen slechts met 4,4%.

Het succes van TON, wat tegenwoordig staat voor The Open Network maar is voortgekomen uit Telegram Open Network, blijft gekoppeld aan de groei van Telegram. Er ontstaat inmiddels een heel ecosysteem van ‘Telegram Mini Apps’(TMA) rond Telegram die allerlei toepassingen mogelijk maken, van gaming tot fund raising, waarvan de TONcoin profiteert.

Vandaag wordt de enerverende week in Singapore afgesloten met de altijd spectaculaire Formule 1 Grand Prix op het Marina Bay circuit. Als voorprogramma van Lando Norris en Max Verstappen treden 30 Seconds to Mars (met multitalent Jared Leto) en Kylie Minogue op, terwijl na de race Lenny Kravitz gaat demonstreren hoe je cool blijft in een leren broek bij 30 graden en 80% luchtvochtigheid.

Dank voor de belangstelling en tot volgende week!

Door Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.