Categories
AI technologie

Nvidia is de maker van gouden scheppen en houwelen

Nvidia domineerde afgelopen week het nieuws in de technologiewereld op een manier die deed denken aan de beursgang van Netscape in 1995. Die legendarische IPO luidde de start in van het internet-tijdperk, zoals de lancering van de iPhone in 2007 de doorbraak van de smartphone markeerde. Op dezelfde manier zal worden teruggekeken op de verbluffende kwartaalcijfers van Nvidia, waarmee de wereld het AI-tijdperk heeft betreden. Dit was de big bang van kunstmatige intelligentie.

Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar verdubbelde de omzet van $6.7 miljard naar $13.5 miljard, terwijl de winst 843% steeg (geen tikfout), van $656 miljoen naar bijna $6.2 miljard. De vooruitzichten voor komend jaar zijn nog rooskleuriger. Wat gaat er schuil achter deze verbluffende getallen en waarom verdient de ‘schep- en houwelenmaker’ Nvidia meer dan de digitale goudzoekers, de AI-applicatiemakers?

Hij was in 1993 de oprichter en is in 2023 nog altijd CEO: Jensen Huang van Nvidia. Beeld gemaakt met Midjourney.

“Een nieuw computertijdperk is begonnen. Wereldwijd stappen bedrijven over van general-purpose naar accelerated computing en generative AI”

Jensen Huang, CEO Nvidia

“Een nieuw computertijdperk is begonnen. Wereldwijd stappen bedrijven over van general-purpose naar accelerated computing en generative AI”, zei Jensen Huang, oprichter en CEO van NVIDIA bij de publicatie van zijn cijfers. Meestal geloven CEO’s teveel in zichzelf en de maakbaarheid van hun succes, maar Huang heeft volledig gelijk.

Daarom besteed ik in de nieuwsbrief van deze week geen aandacht aan andere nieuwswaardige gebeurtenissen, zoals de aankondiging van de beursgang van chipmaker Arm die een voorloper kan zijn van een definitieve opleving in de technologiesector na een jaar van massaontslagen, maar probeer ik de ontwikkeling van Nvidia te duiden in de opeens snel veranderende technologiewereld.

Ghost valley

“Iedereen leek nogal somber, keek elkaar aan en vroeg zich af waarom er niets spannends meer leek te gebeuren in de Valley.” Het zou een citaat kunnen zijn van het sentiment in de technologiesector voordat Open AI eind vorig jaar Chat GPT lanceerde, maar het is een uitspraak van Netscape-oprichter Marc Andreessen over de sfeer die hij aantrof in Silicon Valley in 1994.

De personal computer was wereldwijd doorgebroken in de jaren tachtig, Microsoft domineerde die markt op softwaregebied en er waren een paar grote spelers in de traditionele wereld van mainframe computers en netwerken. Maar niemands hart ging sneller kloppen van bedrijven als HP, Novell of mijn favoriete bedrijfsnaam, Digital. (Wat zal het een fijne brainstormsessie zijn geweest waarbij ze op die naam uitkwamen.)  

Het succes van de gratis Netscape browser en de daaropvolgende beursgang veranderden dat sentiment compleet. Opeens ontwikkelden grote bedrijven toepassingen voor internet en werden startups op internetgebied serieus gefinancierd. eBay werd nog geen maand na de Netscape IPO opgericht, Amazon ging twee jaar later naar de beurs en dat was nog geen jaar voor de start van Google, om een paar voorbeelden te noemen.

Het recente succes van Nvidia lijkt een echo van de Netscape IPO. Waar bij Nvidia de omzet en winst tot enthousiasme bij beleggers leiden, ontstond in 1995 bij Netscape de jubelstemming rondom de koers van het aandeel. De verwachte introductieprijs was $14 maar de vraag was zo groot dat op het laatste moment werd besloten de introductieprijs te verdubbelen naar $28, iets wat zelden of nooit gebeurt omdat de introductieprijs wordt bepaald na maandenlang aftasten bij beleggers wereldwijd.

Netscape sloot de eerste handelsdag af op een koers van $75, wat betekende dat het bedrijf miljarden op tafel had laten liggen met de toch nog te lage introductieprijs en snelle kopers al de eerste dag een recordwinst konden boeken. Van Wall Street tot Main Street, zoals het zo mooi wordt genoemd, iedereen las de volgende dag in de krant over dat wonderbaarlijke onzichtbare fenomeen dat internet heette. (Helaas heb ik geen tijd om aan de lezers onder de 35 uit te leggen wat een krant is, maar zie het als een stapel uitgeprinte homepages met hele grote banners die je gratis leest bij de kapper, excuus, haarstylist.)

Cisco geen disco, wel even de grootste

Het rumoer rond het aandeel Netscape verstomde snel wegens de relatief bescheiden omzet- en winstgroei, vooral door felle concurrentie van Microsoft die uitmondde in een beruchte rechtzaak (waarin overigens tot mijn verbazing een aanbod dat Microsoft mij had gedaan bij mijn eerste bedrijf Planet Internet om van browser te wisselen, als bewijsstuk werd ingebracht door Netscape).

Intussen groeide vrijwel onopgemerkt een ander veel minder sexy bedrijf uit tot de meest waardevolle onderneming ter wereld: Cisco. Producten van deze maker van telecommunicatie-apparatuur en software werden gebruikt door vrijwel elk telecombedrijf ter wereld, die zich haastten om internet als nieuwe dienst aan te bieden naast telefonie, maar ook in bedrijfsnetwerken die massaal op internet werden aangesloten.

In maart 2000 was Cisco het meest waardevolle bedrijf ter wereld met een marktwaarde van meer dan $500 miljard. De koers-winstverhouding bedroeg een duizelingwekkende 196, wat betekent dat een belegger bereid was $196 te betalen voor $1 van de winst van het bedrijf tegen die aandelenkoers. Het feest duurde niet lang en twee decennia later is Cisco een prima bedrijf, maar het is slechts de helft waard van die torenhoge waardering van begin 2000. Ter vergelijking: wie toen voor duizend dollar aandelen Apple had gekocht, zou nu ruim 20.000% rendement hebben gemaakt en ruim $200.000 mogen bijschrijven.

Is Nvidia de Netscape, Cisco of Apple van 2023?

De Netscape browser ontsloot informatie en commercie voor een wereldwijd publiek. De grootste waarde bleek echter niet te liggen in de makers van de infrastructuur (Cisco) of de makers van de applicatielaag (Netscape), maar in de ontwikkelaars van applicaties op die faciliterende technologie: eerst Yahoo en eBay, daarna Amazon en Google.

Op dezelfde wijze profiteerden Facebook, Whatsapp, Instagram en later Tiktok van de doorbraak van de smartphone, vooral na 2010 toen de iPhone 3 verscheen en Android goede licentieversies mogelijk maakte voor Samsung en de Chinese smartphonemakers zoals Huawei. Die technologie, in combinatie met wereldwijd goedkopere abonnementen en bundels voor dataverkeer, leidden tot exploderend social media gebruik.

Uit de marktwaarde van Meta (eigenaar van Facebook, Instagram en Whatsapp) van ruim $700 miljard, maar ook aan de ruim $200 miljard marktwaarde van ByteDance (eigenaar van TikTok en Lemon8) denk je te kunnen afleiden dat de grootste waarde opnieuw in de applicaties ligt. Ware het niet dat Nvidia al liefst $1.1 biljoen waard is, $1100 miljard.

De koersen sinds 1 januari 2023. Het aandeel Nvidia steeg liefst 221%! Dat is niet alleen extreem veel vergeleken met de S&P 500 die tot dusver op zich een uitstekende 15% steeg, maar ook in vergelijking met alle andere dominante technologie-bedrijven.

Analist Stephen Guilfoyle zegt over Nvidia:

“De business is niet zo goed als goud, maar veel beter. De kasstromen groeien in een verbazingwekkend tempo. Kosten en uitgaven zijn onder controle. De balans is prachtig. Terwijl de groei in de datacenter business verder gaat dan ik nog niet zo lang geleden voor mogelijk had gehouden, lijkt ook gaming weer op de rails te staan.”

Diverse analisten en beleggers hebben hun verwachting voor het aandeel Nvidia inmiddels opgeschroefd naar boven de $550 en zelfs $600, wat zou betekenen dat Nvidia meer waard wordt dan Amazon.

Er zijn er maar vijf

Als we de Saudische staatsoliehut Aramco buiten beschouwing laten, is Nvidia op dit moment al één van de slechts vijf bedrijven ter wereld die de mijlpaal van $1 biljoen (duizend miljard) marktwaarde heeft bereikt – samen met Apple, Amazon, Microsoft en Google’s eigenaar Alphabet – en de enige die geen bekende naam is.

Opgericht in 1993 werd Nvidia vooral bekend als maker van grafische kaarten voor high end gamecomputers; iedereen heeft wel zo’n neefje in de familie die als je op bezoek kwam even een zweterig handje kwam geven, voor hij weer snel naar zolder hobbelde om verder te gamen op zijn pc met een grafische GeForce kaart van Nvidia. Dat was ook het beeld dat beleggers jarenlang hadden van het bedrijf.

In alle stilte ontwikkelde Nvidia zich onder leiding van Huang door tot een geduchte concurrent van giganten als Intel. “We zagen al vroeg, ongeveer tien jaar geleden, dat deze manier van software maken alles kon veranderen. En we veranderden het bedrijf van onder naar boven en zijwaarts. Elke chip die we maakten was gericht op kunstmatige intelligentie,” vertelde Huang bij CNBC.

Wie oppervlakkig naar Nvidia kijkt, maakt snel de fout te concluderen dat het bedrijf alleen chips maakt en zeer gevoelig is voor concurrerende chips zoals al aangekondigd door Nvidia’s eigen klanten, waaronder Google, Microsoft en Amazon. Alleen blijkt de voorsprong die Nvidia heeft opgebouwd veel minder eenvoudig in te lopen dan alom werd gedacht. Zoals de New York Times concludeerde: Nvidia heeft een slotgracht ontwikkeld rondom AI chips.

Keith Strier, Nvidia VP Worldwide AI, legde op LinkedIn goed uit dat Nvidia de hele infrastructuur maakt, niet alleen de chips, en dat die componenten zeer schaars zijn.

Daarom wordt er door diverse bedrijven en zelfs door landen voor jaren vooruit besteld; eerder schreef ik al over orders van de Chinese internetgiganten en vanuit de Arabische wereld. Het gerucht is hardnekkig dat er voor miljarden aan orders wordt gedaan voor chips die Nvidia nog niet heeft aangekondigd, laat staan in productie heeft.

In de schaarste aan componenten en productiecapaciteit schuilt wel een achilleshiel voor Nvidia. De productie wordt immers geheel uitbesteed aan TSMC, maar niet geheel toevallig maakt TSMC ook alle chips van Apple dat een voorkeurspositie lijkt te hebben.

Conclusie: Nvidia is voorbeeld van compleet nieuwe bedrijfsvorm

Het is te beargumenteren dat Nvidia een betere concurrentiepositie heeft opgebouwd dan Cisco ooit had en de marges zijn aantoonbaar veel hoger. Nvidia is wel een faciliterende technologie maar veel minder eenvoudig te vervangen dan bijvoorbeeld ooit Netscape. Maar het is ook geen extreem schaalbaar bedrijf zoals Google of zelfs Meta omdat het afhankelijk is van de productie van hardware.

Om Nvidia en de AI-gekte te begrijpen is het interessant om te kijken hoe bijvoorbeeld ChatGPT gebruik maakt van Nvidia. Het bedrijf OpenAI, met als aandeelhouder ondermeer Microsoft, heeft ChatGPT ontwikkeld en samen met de clouddienst van Microsoft, Azure, en Nvidia het cluster gebouwd waarop ChatGPT draait. Grof samengevat: Microsoft’s clouddienst Azure gebruikt de befaamde H100 chips van Nvidia voor deze specifieke toepassing in een datacenter en de applicatie ChatGPT maakt gebruik van de dienst.

OpenAI heeft een licentie voor gebruik van ChatGPT verstrekt aan Microsoft, dat de technologie ondermeer gebruikt in de zoekmachine Bing. Maar Microsoft maakt ook zelf AI chips die op termijn zullen concurreren met Nvidia.

Het is alsof je er langzaam achter komt dat je oom van je vaders kant getrouwd is met de zus van je moeder, alleen wel op huwelijkse voorwaarden en niet in gemeenschap van goederen.

Het is cruciaal om te begrijpen dat de AI-toepassingen die we op dit moment zien, vrijwel allemaal gebaseerd zijn op Large Language Models (LLM’s), een type modellen van kunstmatige intelligentie die zijn ontworpen om mensachtige tekst te begrijpen en te genereren op basis van grote hoeveelheden gegevens waarop het is getraind.

De PT in ChatGPT staan voor Pre-Trained: ChatGPTmaakt gebruik van deep learning om tekst te verwerken en te produceren op een coherente en contextueel relevante manier. Door zijn omvang, die miljarden parameters omvat, kan het verschillende taken aan, van het beantwoorden van vragen en het schrijven van essays tot het genereren van creatieve inhoud. Alleen, en nu komt het, vereist die pre-training, het voeden van het systeem met data, een dermate extreem grote rekenkracht die op dit moment alleen door Nvidia kan worden geleverd.

30.000 GPU’s voor ChatGPT

Dus als Hubspot, de tool waarmee ik deze nieuwsbrief maak, bijvoorbeeld een AI-module aankondigt met als claim ‘Powered by OpenAI’, verdient behalve Hubspot ook OpenAI daaraan, uiteraard Microsoft (doordat OpenAI gebruik maakt van Azure) en bovenal Nvidia. Dit soort waardeketens zullen gemeengoed worden in AI: specifieke toepassingen die worden ontwikkeld op horizontale AI-platformen zoals OpenAI, waaraan uiteindelijk Nvidia altijd verdient.

Om het voorbeeld van OpenAI met ChatGPT af te maken: alleen betrokkenen weten exact hoe het systeem in elkaar zit, maar de claim dat om ChatGPT te maken liefst tienduizend GPU’s van Nvidia zijn gebruikt en er nog twintigduizend nodig zijn om lekker te laten draaien, klinkt niet onaannemelijk. Met een inkoopprijs van $30.000 is dat een order voor een vrolijke $900 miljoen voor Nvidia.

Het unieke aan de AI-technologiestack van Nvidia is dat het geen moederbordjes meer zijn of grafische kaarten die mijn neefje zo uit zijn pc kan trekken, maar dat de softwaretoepassingen specifiek zijn ontwikkeld voor de capaciteiten van bijvoorbeeld het vlaggenschip van Nvidia, de H100. Omdat de afschrijvingen op dit soort systemen over vele jaren worden uitgesmeerd, zal het nog jaren duren voor Nvidia wordt vervangen – als er al nieuwe, betere technologie op de markt komt dan Nvidia aanbiedt, hetgeen op dit moment niet waarschijnlijk lijkt.

Toen Jensen Huang voor het eerst ChatGPT gebruikte, vroeg hij om een gedicht over Nvidia. Ik vroeg daarom om een gedicht over Nvidia, de H100 en het omzetpotentieel. Dit is het resultaat.

In the realm of tech, where ambitions reside,
The H100 emerges, with potential untried.
Nvidia’s beacon, shining so bright,
Promises profits, reaching a new height.
Markets await, their hopes taking flight,
For with this chip, the future’s so right.
Nvidia stands poised, ready to soar,
With the H100, revenue’s lore is in store.

Gedicht van ChatGPT over Nvidia en de H100

Volgende week weer een gewone aflevering van mijn nieuwsbrief. Fijne zondag!

Categories
AI crypto NFT's technologie

Ex-Google CEO Eric Schmidt is de man achter de grootste AI-bedrijven

Het leek een rustige week op technologiegebied, tot er de laatste paar dagen van alles gebeurde. Voormalig Google CEO Eric Schmidt kondigde een nieuwe non-profit organisatie aan die de grootste wetenschappelijke problemen met AI hoopt op te lossen, de koers van Europa’s fintech lieveling Adyen stortte in elkaar, ook crypto kreeg klappen met een forse daling van Bitcoin en XRP, er werd een rechtzaak gestart van teleurgestelde Bored Ape NFT kopers tegen veilinghuis Sotheby’s en het fonds met Arabische oliemiljardairs maakt $8 miljard winst op… computerchips. Op de valreep verbrak een auto uit Kroatië de records van Tesla.

De prijzen van Bored Apes zijn gedaald naar $50.000, maar lezers van mijn nieuwsbrief mogen deze met Midjourney gemaakte droevige aap gratis hebben.

Met AI de wereld redden?

Voormalig Google CEO Eric Schmidt bouwt aan een ambitieuze nieuwe non-profit organisatie om grote wetenschappelijke uitdagingen aan te gaan met behulp van kunstmatige intelligentie. Schmidt wil dat de nieuwe organisatie wetenschappelijk toptalent op AI-gebied aantrekt om doorbraken te creëren op zoveel mogelijk complexe terreinen, van het ontdekken van medicijnen tot materiaalwetenschappen.

Schmidt ontvouwde zijn visie vorige maand in een artikel in MIT Technology Review getiteld This is how AI will transform the way science gets done.

“Met de komst van AI staat de wetenschap op het punt veel spannender te worden – en in sommige opzichten onherkenbaar. De weerklank van deze verschuiving zal ver buiten het lab worden gevoeld; het zal ons allemaal beïnvloeden,” schreef Schmidt.

Eerder investeerde Schmidt in DeepMind (gekocht door Google), OpenAI, CloudMinds, Vicarious, Cogitai en Elemental Cognition. Tenminste, dat zegt de chatbot Pi van Inflection.ai, een ander AI bedrijf waar Schmidt in investeerde. Inflection AI is een startup uit San Francisco die conversationele AI-chatbots ontwikkelt. Twee maanden geleden haalde het bedrijf liefst $1,3 miljard op in een financieringsronde onder leiding van Schmidt, Bill Gates en Nvidia.

Waslijst AI-investeringen van Schmidt

Pi vergat nog Anthropic, SandboxAQ, Upstart, Rebellion Defense, Urban Engines en Mistral te noemen, waarover ik eerder schreef, dus het ouderwetse overzicht op Crunchbase lijkt completer. De verschillende AI-technologieën die deze bedrijven ontwikkelen omvatten chatbots, kwantumcomputing, cloudgebaseerde systemen en AI die leert zoals mensen leren. De toepassingen van deze technologieën zijn divers en verstrekkend. Ze variëren van het ontdekken van medicijnen en robotica tot vertalingen en persoonlijke assistenten.

Schmidt is wereldwijd de belangrijkste investeerder in AI geworden, die er niet voor schroomt om in bedrijven te investeren die elkaars directe concurrenten zijn. Dit kan nog weleens tot problematische situaties leiden in de toekomst, maar voorlopig lijkt geen bedrijf erom te malen en is zijn geld, kennis en netwerk overal welkom.

Niemand heeft alleen maar geluk en ook Schmidt had deze week te kampen met persoonlijke tegenslag in de buitencategorie ‘first world problems’, toen bleek dat het superjacht Alfa Nero dat hij in juni op de kop dacht te hebben getikt, nog steeds aan de ketting ligt. Gelukkig dat Schmidt nog een bootje heeft om de zomer op door te komen, de bijna een halve eeuw oude omgebouwde ijsbreker Legend. Ik ken Schmidt niet persoonlijk, maar heb een zwak voor iemand die een ijsbreker uit 1954 ombouwt.

Spotlight 9: Adyen, Bitcoin en XRP onderuit, Nvidia stijgt opnieuw

Meestal sluit ik mijn nieuwsbrief af met een snelle blik op de belangrijkste publieke tech-investeringen die naar mijn mening de techwereld het sterkst beïnvloeden, in een rubriek waarvoor ChatGPT de naam Spotlight 9 bedacht. De koersval die Adyen en de cryptowereld de laatste dagen beleefden verdient deze keer meer aandacht. Nvidia, maker van de chips die nodig zijn om AI-toepassingen optimaal te laten draaien, beleeft daarentegen hoogtijdagen met weer een nieuwe miljardenorder, dit keer uit de Arabische wereld.

Het aandeel Nvidia lijkt meestal precies de andere kant op te bewegen dan de meeste tech-aandelen, die leden onder een algehele marktcorrectie.

Adyen keldert door afnemende omzetgroei

Wat is er gebeurd? De aandelenprijs van Adyen heeft deze week een enorme dreun gekregen, met een daling van ongeveer 39%. Het Amsterdamse bedrijf presenteerde kwartaalcijfers met een onverwachte vertraging van de omzetgroei en een daling van de winst,  die leidden tot een verkoopgolf van het aandeel door beleggers.

Adyen-aandelen noteerden vrijdag een daling voor de zesde opeenvolgende sessie, wat de langste neerwaartse trend betekende sinds 1 september 2022, aldus Dow Jones Market Data. In deze zes dagen is de koers met meer dan 45% gekelderd, de grootste zesdaagse daling ooit van het aandeel Adyen.

Adyen verdient alle lof dat het niet meedeed aan alle ontslagrondes in de techwereld en zelfs ruim 500 nieuwe werknemers aantrok, die het waarschijnlijk normaliter minder makkelijk aan boord had kunnen halen in een competitievere arbeidsmarkt. Het management verkoos de lange termijn boven de korte termijn en dat is te prijzen.

Maar met name de afname van de groei in de grootste markt ter wereld, de Verenigde Staten, is een slecht teken. De concurrentie in de VS (waaronder Stripe, Braintree, Fiserv en PayPal) biedt volgens Adyen CEO Pieter van der Does een vergelijkbare dienst tegen een lagere prijs, hetgeen impliceert dat Adyen structureel ofwel marktaandeel ofwel een deel van de winstmarge zal inleveren.

Adyen is genoemd naar het Surinaamse woord voor ‘opnieuw’, nadat de oprichters eerder succesvol waren met het payment bedrijf Bibit. Hopelijk slaagt het management erin om opnieuw, feitelijk voor een derde keer, een payment bedrijf nieuw leven in te blazen. Adyen, adyen!

Nvidia scoort na China ook in de Arabische wereld

Vorige week schreef ik nog over de miljardenorder die de Chinese internetgiganten plaatsten bij Nvidia, deze week meldde de Financial Times dat de Saoedische regering, via de zeer gerespecteerde King Abdullah University of Science and Technology (Kaust), minstens 3000 Nvidia H100-chips heeft aangeschaft, die volgens de Financial Times elk ongeveer $40.000 waard zijn. Kortom, een order van $1.2 miljard.

De ordergrootte van de bestelling van de Verenigde Arabische Emiraten is niet exact bekend, wel dat het gaat om ‘duizenden’ Nvidia GPU’s voor het eigen open-source large language model, Falcon, dat is ontwikkeld in het staatsinstituut voor technologische innovatie in Masdar City in Abu Dhabi. Samen betekenen deze orders weer enkele miljarden omzet voor Nvidia.

De vraag blijft welke marge Nvidia maakt op de peperdure H100-chips en juist daarover verscheen vrijdag een fascinerend bericht, waaruit blijkt dat Nvidia bijna 1000% bruto marge maakt op de H100. Het is opvallend dat in dit artikel wordt gesproken over een verkoopprijs per H100 van $25.000 tot $30.000 terwijl het FT rekent met de in de markt gangbare $40.000.

In elk geval lijkt deze conclusie over Nvidia gerechtvaardigd: ‘with expectations of the AI accelerator market being worth around $150 billion by 2027, there’s seemingly nothing else in the future but green.’ Het is simpel, elke AI-speler kan niet zonder de chips van Nvidia.

Bitcoin gevoelig voor iets ouderwets: stijgende rente

De Bitcoin-prijzen daalden donderdag laat plotseling na berichten over honderden miljoenen aan verkopen, wat een bloedbad teweegbracht op de futures- en spotmarkten.

Bitcoin daalde 11%, maar blijft ongeveer 60% boven waar het dit jaar begon en verslaat andere goed presterende activa zoals technologieaandelen. Maar een groot aantal tegenwinden – van stijgende obligatierendementen tot druk van de regelgeving en economische zwakte in China – ondermijnen de aantrekkingskracht van cryptocurrencies.

Zo daalde XRP vrijdag voor de vijfde dag, met 12%, omdat de Securities and Exchange Commission in de VS aan een federale rechter toestemming vroeg om in beroep te gaan tegen de uitspraak dat de XRP token van Ripple Labs niet onder de effectenwetgeving valt als het wordt verkocht aan het grote publiek. Ondanks de daling van liefst 20% deze week noteert XRP dit kalenderjaar nog steeds bijna 53% winst.

Opvallende links

Ik sluit deze week af met links naar een aantal zaken die me opvielen, in willekeurige volgorde.

Sotheby’s aangeklaagd door apenkopers

Dat is een kop die niemand pakweg drie jaar geleden had kunnen bedenken. Kopers van Bored Ape NFT’s klagen Sotheby’s aan want, zo luidt de redenering, Sotheby’s verkoop voor $24 miljoen van Bored Apes aan FTX gaf Bored Ape NFT’s “een air van legitimiteit“.

Sotheby’s zou hebben gezegd dat de koper een traditionele verzamelaar was in plaats van een naar later bleek malafide cryptobeurs, waardoor andere kopers een te rooskleurig beeld kregen van de vraag naar Bored Apes. Toch lijken kopers van Bored Apes die nu klagen over de waarde, op mensen die een kaartje voor de film Titanic kochten en zich achteraf beklaagden dat ze het eind al kenden.

#PrayforJustin

Het is niet te verwachten dat Justin Bieber zich schaart onder de klagers, maar erg veel plezier heeft de zanger nog niet gehad aan zijn Bored Ape #3001. Bieber betaalde naar verluidt $1.3 miljoen in ETH, maar de aap is op dit moment nog slechts $39.000 waard. De apen van Madonna en Steph Curry doen het niet veel beter. Gelukkig kunnen ze het lijden.

Arm leidt de weg naar de beurs voor Instacart en anderen

De Financial Times meldt dat een aantal van Silicon Valley’s grootste private techbedrijven lang uitgestelde plannen afstoft om hun aandelen naar de beurs te brengen, waarbij de aanstaande beursgang van chipontwerper Arm een nieuwe graadmeter voor het marktsentiment zal zijn. De verwachting is dat Arm morgen, maandag 21 augustus, de beursgang aankondigt.

Instacart, softwarebedrijf Databricks en Socure, een start-up op het gebied van identiteitsverificatie, behoren volgens FT tot de andere bedrijven die worden beschouwd als kandidaten voor een beursgang. De verwachting is dat de waardering van Instacart nog maar een kwart zal bedragen van de waardering in de laatste private financiering in 2021, die rond de $40 miljard lag.

Gisteren werd bekend dat Softbank 25% van de aandelen Arm heeft gekocht van Vision Fund 1 op een waardering van $64 miljard, ongeveer in de verwachte price range van de IPO. Het is apart dat er vlak voor de beursgang zo’n grote verkoop plaatsvindt, maar Reuters meldt de reden: de deal elimineert een mogelijke dump van aandelen Arm na de beursgang, omdat Vision Fund van plan was om zijn belang snel na de beursgang te gelde te maken, terwijl SoftBank heeft aangegeven een strategische investeerder voor de lange termijn te blijven.

$8 miljard winst

Softbank koopt de aandelen eigenlijk terug, want het verkocht in 2017 deze 25% aandelen Arm voor $8 miljard aan Vision Fund, wiens grootaandeelhouders, de staatsfondsen van Saudi-Arabië en Abu Dhabi, bij een waardering van $64 miljard dus een winst van liefst 100% boeken: 25% van de aandelen voor $16 miljard minus de aanschafprijs van $8 miljard is nog altijd een prettige $8 miljard winst. De verkopende partijen zijn dezelfde landen die net de miljardenorder bij Nvidia hebben geplaatst, ongetwijfeld geruggesteund door hun recente succes met technologie-investeringen.

Niemand verwacht echter dat deze IPO’s zullen leiden tot een hernieuwde bullmarkt, maar het geeft wel aan dat het beursklimaat in elk geval niet verder verslechtert. Tot nu toe is er dit jaar slechts $ 14 miljard opgehaald in IPO’s op Amerikaanse beurzen, vergeleken met $ 241 miljard op dit moment in het recordjaar 2021 voor IPO’s, volgens gegevens verzameld door Bloomberg.

Voedselbank werd toeristische trekpleister

Wanneer een voedselbank als derde toeristische trekpleister van een stad wordt aangeprezen, wordt AI snel aangewezen als de schuldige. Maar juist het ‘menselijk toezicht’ dat algoritmische inhoud op MSN samenstelt, had op de een of andere manier een lijst met toeristische hotspots over het hoofd gezien waarin de voedselbank op nummer drie stond. Het is onduidelijk hoeveel toeristen zich daadwerkelijk bij de voedselbank hebben gemeld voor een rondleiding.

You Should Kill Your Startup

De podcast “More or Less” van de echtparen Morin en Lessin bespreekt het grootste taboe in de startupwereld: wanneer je het moet opgeven en het bedrijf sluiten. Het is een onpopulair onderwerp en verdient daarom applaus. Het is geen podcast die ze opnamen met de gedachte ‘deze gaat lekker scoren.’

Kun je de dialogen op Netflix niet verstaan? Je bent niet de enige.

Veel mensen streamen programma’s en films met de ondertitels altijd aan – en niet omdat het cool is, meldt de New York Times. ‘In grote filmproducties kalibreren professionele geluidsmixers de geluidsniveaus voor traditionele theaters met luidsprekersystemen die een breed geluidsbereik kunnen leveren, van gesproken woorden tot luide geweerschoten. Maar wanneer je die inhoud streamt via een app op een tv, smartphone of tablet, is de audio “downgemixt” of gecomprimeerd om het geluid door kleine, relatief zwakke luidsprekers te sturen.’

De oplossing: externe speakers kopen. Voor kijkers op laptops of tablets is dit nog steeds de beste test van verschillende koptelefoons waaruit blijkt dat de duurste modellen niet altijd het beste geluid bieden.

De Rimac Nevera kan binnen 24 seconden van 0 naar 400 kilometer per uur en terug naar stilstand. Waarom weet niemand, maar het is wel leuk.

Marques Brownlee reed de snelste elektrische auto ter wereld

De snelste elektrische auto ter wereld komt uit Zagreb, Kroatië en heet de Rimac Nevera. De Nevera verbrak een bijzonder wereldrecord, namelijk het wereldrecord voor het breken van wereldrecords op één dag (23). YouTuber Marques Brownlee reed de Nevera en dit gebeurde er toen hij vanuit stilstand vol gas gaf.

Eergisteren werd bekend dat de Rimac Nevera het ronderecord  voor elektrische auto’s van de Tesla Model S Plaid Track Pack op de legendarische Nürburgring met liefst 20 seconden heeft verbroken. De prestaties van de Nevera zijn ronduit absurd. De motoren genereren 1,4 megawatt vermogen, oftewel 1914 paardenkrachten en liefst 2360 Newtonmeter koppel. De Nederlander in mij denkt nu: wat zou daar een grote caravan achter kunnen! De Nevera accelereert van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 1,74 seconden en heeft een topsnelheid van 412 km/u. Kan niet sneller, zou je denken…

Auto op dinosaurusbloed toch sneller

Hoe kan een ‘gewone’ hybride auto met bijna 900 PK minder, die behalve een elektromotor ook een ouderwetse verbrandingsmotor herbergt die draait op dinosaurusbloed, de Mercedes-AMG ONE, toch nog 25 seconden sneller zijn dan de Rimac Nevera? Het antwoord is simpel: bochten.

Elke bezitter van een elektrische auto doet wat Brownlee deed in de video, dat is het gaspedaal intrappen op een rechte weg. Maar de Nordschleife telt 73 bochten en de Nevera weegt 2150 kilo, terwijl de Mercedes-AMG ONE ‘slechts’ 1695 kilo weegt. Gecombineerd met de bijzonder efficiënte downforce (neerwaartse aerodynamische druk) van de AMG ONE, ironisch genoeg een kwaliteit die de Formule 1 wagen van Mercedes al twee jaar ontbeert, is de Nevera simpelweg te traag in de bochten. Hoewel traag een relatief begrip is in dit segment.

Als expert op dit gebied, want ik ben immers voormalig leerling-redacteur bij het autoprogramma De Heilige Koe en maker van de tv-reportage over het Open Nederlands Kampioenschap autowassen 1987, raad ik aan eerst te kijken naar de video van de Rimac Nevera op de Nordschleife en daarna te zien hoe de Mercedes-AMG ONE het ronderecord neerzette.

Categories
AI crypto technologie

Apple scoort met Messi

Deze week was er geen nieuws dat overal bovenuit sprong, dus heb ik een top 10 gemaakt van zaken die me opvielen. De grote kleine tovenaar uit Argentinië staat uiteraard op nummer 1.

Als Lionel Messi vanuit huis zou werken.
Beeld: Midjourney

1. Apple scoort met Messi

Het zal niemand zijn ontgaan dat Lionel Messi sinds een paar weken speelt voor Inter Miami, de club van de man van Posh Spice. Maar er is nog een andere eigenaar, Jorge Mas, en die werd deze week geretweet (of gerex-ed, hoe heet dat eigenlijk sinds Twitter is omgedoopt in X?) door Apple CEO Tim Cook. Aanleiding was de verdubbeling van het aantal abonnees op MLS League Pass, het betaalabonnement dat Apple wereldwijd aanbiedt aan mensen die de Amerikaanse voetbalcompetitie willen zien.

Apple noch de MLS maken bekend hoeveel abonnees de dienst heeft, hoewel nog vorige maand werd gesuggereerd dat het aantal bijna 1 miljoen bedroeg, voor de komst van Messi. In ieder geval is Apple duidelijk blij met de impact van Messi op MLS Season Pass, want zo vaak retweet/rex-ed Tim Cook geen berichten van mensen buiten Apple.

Je hoeft alleen Messi te kopen om te worden geretweet door Tim Cook

CNET analyseerde de strategie van Apple op het gebied van streaming sport en is één van de eerste media die schijnt te begrijpen dat het abonnement op de MLS een extra upsell is; de wedstrijden van de MLS en dus van Messi zijn niet gratis voor abonnees van Apple TV+. Een maandabonnement op de MLS kost $12,99 of $49 voor de rest van het seizoen. Het is bijzonder om nu terug te lezen dat er nog in april lacherig werd gedaan over de deal van Apple en de MLS.

Uiteraard is het apart dat Messi als enige speler in een teamsport profiteert van de groei van abonnees op het MLS-abonnement van Apple TV+. De vraag is of dit in andere sporten navolging zal vinden. Een andere vraag is uiteraard hoeveel Messi verdient aan elke MLS-abonnee en voor hoe lang; is het een deel van de lifetime value van een abonnee of een vast bedrag per aanmelding?

Er wordt volop gespeculeerd of de Saudische league, die momenteel elke speler aantrekt die houdt van geld, zand en winkelcentra, dezelfde strategie zal volgen als de MLS. Dat is uiteraard onzinnig: de MLS en haar franchisenemers hebben geld nodig. De Saudi’s willen respect, uitstraling en bereik kopen en zullen nog eerder betalen voor wereldwijde uitzending van hun wedstrijden, dan er geld voor vragen.

Je leest mijn gratis wekelijkse nieuwsbrief over de technologische, economische en sociale gebeurtenissen die ons leven veranderen. Abonneer je hier gratis en ontvang het volledige verhaal elke zondag in je mailbox.

2. In Silicon Valley werd iedereen heel even Merlijn de tovenaar

Vergeet AI. Even was Silicon Valley geobsedeerd door zwevende stenen.‘ Dat kopte de Washington Post in een prima artikel over de gekte die de laatste weken ontstond rondom LK-99, het materiaal waarvan werd gehoopt dat de halfgeleider bij kamertemperatuur zou zijn die de hele wereld zou veranderen.

Het artikel stelt terecht dat de technologiewereld naarstig op zoek is naar fundamentele doorbraken, zoals AI, nadat er een decennium weinig spectaculaire nieuwe toepassingen zichtbaar werden. Hopelijk blijven de investeringen in bedrijven die werken aan CO2 reductie en decarbonisering toenemen.

Helaas slaat de journalist halverwege even op hol: ‘Cryptocurrencies en blockchaintechnologie hebben al meerdere hypecycli achter de rug, maar hebben nog geen enkele sector fundamenteel veranderd, behalve misdaad en het witwassen van geld. Technologie die is bedoeld om klimaatverandering tegen te gaan, zoals het afvangen en opslaan van koolstof, heeft al jaren geen grote vooruitgang geboekt.’

Er is geen enkel bewijs dat de misdaad en geld witwassen zijn veranderd door blockchaintechnologie en cryptocurrencies. Nul. Integendeel: elke transactie is weliswaar anoniem maar altijd zichtbaar op de blockchain, dus het hele spoor van transacties vanuit een wallet is voor altijd traceerbaar voor iedereen op internet. Probeer dat maar eens met de ouderwetse bankrekeningen via belastingparadijzen (Panama-papers, weet u nog wel) of met de stapels contant geld van Pablo Escobar en consorten.

3. Californië is paradijs en proeftuin voor zelfrijdende auto’s

Na een uitspraak van de regelgevende instantie van de staat zal San Francisco 24/7 robotauto’s op zijn straten hebben. Een goede analyse die toelicht dat dit een cruciaal moment is voor de auto-industrie. Opnieuw van de Washington Post, dat uitstekende berichtgeving heeft over technologie terwijl je eerder verwacht dat die krant focust op politiek.

Ook in dit artikel slaat er weer iemand volledig de plank mis, dit keer een burgemeester. “Wat gebeurt er met onze beroepsbevolking als AI en bestuurderloze voertuigen allebei tegelijk online komen?”, zegt ze. Een groter probleem is uiteraard dat er vrijwel geen weldenkend mens meer in de politiek wil in 2023, zodat we zitten opgescheept met burgemeesters die praten over zelfrijdende auto’s zoals zwakbegaafden over postkoetsen in 1910.

De nepvraag van een populistische politicus is al honderden jaren hetzelfde als ze worden geconfronteerd met innovaties: ‘Maar wat gebeurt er dan met de werkgelegenheid van de (kies zelf naar voorkeur een beroep dat niet meer bestaat) schoorsteenveger/mijnwerker/videotheek-medewerker?’

Het antwoord is simpel en al eeuwenlang hetzelfde: er ontstaan nieuwe beroepen maar hopelijk wordt door voortschrijdende mechanisering zwaar fysiek werk overbodig en kan de arbeidsweek worden verder verkort naar meer tijd voor leuke dingen of zelfontplooiing. Er zijn mensen die zo tijd kregen om een nieuwsbrief te schrijven. Niemand is gebaat bij verdere verspreiding van de Chinese 9-9-6 cultuur: van 9 tot 9, 6 dagen per week.

De hoop bij zelfrijdende auto’s is uiteraard niet dat iedereen een eigen zelfrijdende auto heeft, maar dat er transport op afroep gaat plaatsvinden; het is waanzin dat de gemiddelde auto 95% van de tijd stilstaat. Minder auto’s betekent minder CO2 uitstoot voor autoproductie en oh mijn hemel, dit betekent werkloosheid voor alle vaklui in fabrieken die nu nog de antennes in het dak van auto’s schroeven om FM radio te ontvangen.

4. Miljardairs verwikkeld in een wedloop voor en tegen AI

Terwijl technologie-experts de noodklok luiden over het tempo waarin kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt, hebben filantropen – waaronder gevestigde stichtingen en technologiemiljardairs – gereageerd met een toename in donaties.

In het kamp van de gelovigen ondermeer voormalig Google topman Eric Schmidt en oprichter van LinkedIn Reid Hoffman. In de andere hoek van de ring zit bijvoorbeeld Pierre Omidyar, oprichter van eBay, samen met de Ford, MacArthur en Rockefeller Foundations. Voor wie twijfelt over dit onderwerp – en die twijfel is zeer begrijpelijk en ook terecht – raad ik opnieuw dit stuk aan van Marc Andreessen. Maar AI en crypto zijn niet eng, net zoals het niet eng was dat mensen leerden lezen

In de de eerste helft van deze uitstekende podcast van collega’s van bovengenoemde Marc Andreessen gaat het over hoe AI zou kunnen profiteren van crypto, en de tweede helft over hoe crypto zou kunnen profiteren van AI – maar de rode draad is de spanning tussen centralisatie versus decentralisatie.

Dit raakt ook weer het punt over of cash of crypto erger erger is voor de criminaliteit: de argumenten die tegenstanders gebruiken eindigen altijd bij een gecentraliseerd systeem, zonder daadwerkelijk het probleem te analyseren.

De podcast bespreekt ook waar het kruispunt van crypto en AI dingen teweeg kan brengen die niet mogelijk zijn door een van beide alleen. Samen hebben de gebieden van AI en crypto grote implicaties voor hoe we ons leven elke dag leiden; dus deze aflevering is voor iedereen die nieuwsgierig is, of al aan het bouwen in deze sector.

5. PayPal met eigen stablecoin

PayPal kwam met een eigen cryptomunt die qua waarde is gekoppeld aan de dollar. Vanuit financieel oogpunt is het gebruik van stablecoins niet veel anders dan het gebruik van een cadeaubon: je kunt je dollars gebruiken om stablecoins te kopen en vervolgens die stablecoins gebruiken om verschillende cryptocurrencies te kopen of andere online aankopen te doen.

Ronduit grappig was om de reacties te zien. De een vindt de PayPal stablecoin belangrijker dan een Bitcoin ETF met als argument dat PayPal zich in een unieke positie bevindt om de enorme kans op fiat onboarding op te lossen – ze hebben de bankrelaties, het regelgevende kader en de infrastructuur om miljoenen dollars aan te melden bij miljoenen portemonnees. Thestreet.com roept PayPal zelfs uit tot leider op cryptogebied voor het komend decennium omdat het 400 miljoen klanten koppelt aan crypto. De vraag is uiteraard hoeveel van die 400 miljoen ooit crypto gebruiken. Die 400 miljoen klanten hebben ook toegang tot postzegels en hoevaak bevochtigt iemand nog de achterkant van zo’n plakplaatje?

De stablecoin van PayPal is totaal onbelangrijk, zegt Bank of America maar die heeft alleen qua naam al niet het aura van totale neutraliteit op dit onderwerp. Hij wordt vaker geciteerd in deze nieuwsbrief en ook deze keer heeft Michael Casey van Coindesk de meest doorwrochte analyse: waarom de timing juist voelt.

Ik verwacht dat er vanuit Washington grote weerstand zal ontstaan tegen de PayPal stablecoin, want alles wat is gekoppeld aan de dollar is in de ogen van de gemiddelde bureaucraat geen eigendom van de burger, maar van de staat.

6. Worldcoin onder steeds grotere druk

Over eigendom van de burger gesproken, van wie is identiteit? Ik schreef al vaker over Worldcoin omdat ik het idee van een geanonimiseerde bevestiging van een menselijke identiteit belangrijk vind en volledig onderschrijf. Er is zoveel onnodige fraude en bedrog op internet, dat een geanonimiseerde digitale identiteit en reputatie cruciaal kan zijn. Stel je koopt op eBay iets van iemand die daar weinig transacties heeft gedaan maar bijvoorbeeld op Etsy, Uber of op Airbnb wel een smetteloze reputatie heeft; dan zou de bevestiging van zo’n goede ‘portable’ reputatie bijzonder waardevol zijn voor koper en verkoper.

Wat Worldcoin nu doet, is het koppelen van een menselijke identiteit aan een iris-scan in ruil voor het verkrijgen van gratis Worldcoin muntjes. Er is geen enkele sprake van een nuttige toepassing zoals ik hierboven beschrijf. Het leidt tot schrijnende taferelen wereldwijd, zoals in Kenia: ‘Sommige mensen in de rij vertelden lokale media dat ze kilometers hadden gereisd nadat vrienden hadden gezegd dat er “gratis geld” werd uitgedeeld. Ze gaven toe dat ze niet wisten waarom ze hun irissen moesten scannen en waar die informatie naartoe zou gaan, maar ze wilden gewoon het geld.’

Iemand met de intelligentie van Sam Altman, de voormalig topman van bedrijvenfabriek Y Combinator en oprichter van Open AI, moet die intelligentie toch kunnen paren met het gezonde verstand om dit niet te willen doen met Worldcoin?

7. Nvidia krijgt $5 miljard aan orders uit China

In juni schreef ik dat Nvidia’s Keith Strier tijdens de ATX Summit in Singapore vertelde dat Nvidia meer bestellingen heeft dan het kan leveren en dat bedrijven en zelfs landen al jaren vooruit bestellingen plaatsen, om zeker te zijn van leveringen op langere termijn. Strier schreef er zelf over:

‘Dit gaat over compute, niet alleen over chips. AI vereist een zeer gespecialiseerde rekeninfrastructuur, een combinatie van hardware en software. Het belangrijkste is dat het aanbod eindig is. […] NVIDIA GPU’s (de chips, MF) zijn meer dan goud, het zijn de “zeldzame aarde-elementen” van AI. Daarom trekken ‘s werelds meest geavanceerde AI-ondernemingen kapitaal aan om de levering van versneld computergebruik veilig te stellen. Of het nu gaat om een onderneming of zelfs een land, het is belangrijk om te plannen en te budgetteren voor de rekencapaciteit die nodig zal zijn om leiderschap op het gebied van AI te bereiken en te behouden.’

Strier doelde ondermeer op deze order, want Baidu, Tencent, Alibaba en ByteDance (eigenaar van TikTok en Lemon8) bestelden voor $5 miljard, waarvan $1 miljard dit jaar en $4 miljard in 2024. Er zijn landen en bedrijven die al proberen om bij Nvidia bestellingen te plaatsen voor 2025 tot en met 2028.

De Chinese bedrijven zijn bezig met een inhaalslag en zetten alles op alles om hun ‘ouderwetse’ groei door te zetten. ByteDance probeert TikTok te koppelen aan Lemon8 in een poging het gebruik van die app op te krikken en Alibaba, dat samen met Tencent Holdings en Baidu verantwoordelijk is voor het ontstaan van de Chinese internetindustrie, probeert beleggers over te halen het beleid te steunen om het bedrijf in liefst zes delen op te splitsen.

8. WeWork werkt niet, Zoom juist wel

De interesse in WeWork is altijd volledig aan me voorbij gegaan, het leek me altijd overprijsde kantoorruimte met matig comfortabele meubels. De absurde waardering om een vastgoedtent te waarderen als een technologiebedrijf kwam met een klap tot stilstand rond de mislukte beursgang en nu meldt het bestuur, mede door de verhoogde rente, dat een faillissement van WeWork niet wordt uitgesloten.

Intusssen vraagt Zoom het personeel dat binnen 80 kilometer van kantoor woont om minimaal twee dagen per week naar naar kantoor te komen. Een beargumenteerd verzoek, dat door de media wordt geinterpreteerd als het einde van thuis werken. Het lijkt wel alsof sommige journalisten geen mensen spreken; ik ken vrijwel niemand die in een organisatie werkt waar thuiswerken mogelijk is, waar de pre-pandemie werkcultuur is hersteld. Het zal niet alle dagen zijn, maar thuiswerk is onderdeel geworden van werken.

9. De belegger is op vakantie

De belegger zit op het strand.

Ondanks de miljardenorder uit China was Nvidia de daler van de week, maar dat is ook niet zo gek na alle stijging van dit jaar tot nu toe. Voor de rest was het kommer en kwel voor de techbedrijven, dus leek het me aardig te kijken naar wat er gebeurt bij bedrijven in de fase voor de beursgang. Dit artikel over crowdfunding in Europa illustreert de toegenomen interesse in climate tech, in technologie die klimaatverandering tegengaat.

Nu het beursklimaat ook de komende maanden weinig grote beursintroducties zal toelaten, is het extra interessant om te volgen welke bedrijven worden overgenomen in plaats van naar de beurs te gaan. Bij elk bedrijf waarbij wordt aangeklopt door een koper ontstaat lichte paniek. Daarom is dit een uitstekend artikel, dat uitlegt welke stappen je moet doorlopen op het moment dat een koper zich meldt.

10. Een Steph Curry zomer

Over vakantie gesproken; de zomerhit van 2023 is uiteraard Roxy met ‘Anne-Fleur Vakantie’, maar degene met de meest bijzondere zomer is ontegenzeggelijk de basketballer Steph Curry. Eerst sloeg hij tijdens een liefdadigheidstoernooi een hole in one en afgelopen week stond hij op het podium van zijn eigen Chase Center in San Francisco met de band Paramore. En de conclusie was: wat kan die man basketballen.

Ik wens alle lezers nog een Steph Curry zomer, tot volgende week!

Categories
crypto technologie

De nieuwe internethype is… LK-99, een supergeleidend materiaal?

Als de vijf van de zes grootste bedrijven ter wereld hun kwartaalcijfers publiceren is dat een belangrijke economische indicator en zou het nieuws kunnen zijn. Helaas publiceerden zelfs de Financial Times en de Washington Post in plaats van gedegen analyses, liever ongeïnspireerde opiniestukken over hoe saai de CEO’s zijn van Google, Microsoft en Apple en hoe olijk en mal het is dat Apple CEO Tim Cook op foto’s altijd het v-teken maakt. Wat maakt het uit, zolang hij maar niet op elke foto met gestrekte rechterarm staat?

Daarom was het nieuws van deze week de mogelijke doorbraak van een supergeleidend materiaal, LK-99. Op Twitter, sorry, op X, zijn de mensen die eerder dit jaar nog experts waren op het gebied van AI en mini-onderzeëers sinds deze week ware alchemisten. Elke kneus was opeens Merlijn de tovenaar.

LK-99 was afgelopen week het onderwerp van gesprek in de technologiewereld  
Beeld gemaakt met Midjourney

Wat is er precies gebeurd? Drie Koreanen publiceerden op 22 juli een artikel onder de titel ‘De eerste supergeleider bij kamertemperatuur en omgevingsdruk’. Als hun onderzoeksresultaten worden bevestigd, zou dit minimaal een revolutie teweeg brengen in het ontwerp van computers en consumentenelektronica, denk aan iPhones met de rekenkracht van een quantumcomputer, maar ook ruimtevaart-technologie, medische technologie en de manier waarop fabrieken worden ontworpen in de industrie zouden voorgoed veranderen.

Na een jaar waarin Meta, met $40 miljard op de bank en 80.000 medewerkers, met de lancering van de app Threads, een slap aftreksel van Twitter, het ideeënvacuüm van de technologiewereld onderstreepte, sloegen veel gelovigen in de cult van technologie volledig op hol over LK-99. Zoals Wired het omschreef:

‘Een terugkeer naar een tijd van baanbrekende ontdekkingen – de gloeilamp, het Manhattan Project, het internet – waar de impact van wetenschappelijke ontdekkingen tastbaar is binnen de tijdspanne van de aardse aanwezigheid van een mens. “We’re back,” zoals een X-gebruiker het uitdrukte.’

-Wired

Die supergeleider bij kamertemperatuur zou in theorie mogelijk moeten zijn, er wordt al decennia over gedebatteerd en geschreven, maar de wereld heeft het nooit zien gebeuren. Kortom, het zou een ontdekking zijn op het niveau van tijdreizen, interplanetair leven en een film waarin Tom Cruise ouder oogt dan 35.

De UFO’s van de wetenschap?

Helaas komen valse beweringen in dit onderzoeksgebied zo vaak voor, dat natuurkundigen grappen maken over USO’s-“unidentified superconducting objects” – een woordspeling op UFO’s. Nature kwam met een koude douche:

‘Vooruitgang op het gebied van supergeleiding wordt vaak aangeprezen vanwege de mogelijke praktische gevolgen voor technologieën zoals computerchips en magneettreinen, maar Inna Vishik van de Universiteit van Californië in Davis wijst erop dat deze opwinding misplaatst zou kunnen zijn. ‘Historisch gezien heeft de vooruitgang in supergeleiding enorme voordelen gehad voor de basiswetenschap, maar weinig voor alledaagse toepassingen. Er is geen garantie dat een materiaal dat bij kamertemperatuur supergeleidend is, praktisch bruikbaar is, zegt Vishik.

Op dit moment lijkt LK-99 een fata morgana. Toch kan ook ik het niet laten om naar dit soort filmpjes te kijken waarin wordt gevolgd hoe afgelopen week wetenschappers wereldwijd proberen het Koreaanse experiment te repliceren, al snap ik even weinig van het produceren van LK-99 als van het maken van de cruffin, de wonderbaarlijke combinatie van een croissant en een muffin.

Cleantech is hot

Indien blijkt dat de heren achter LK-99 daadwerkelijk een wetenschappelijke doorbraak hebben geboekt, dan ligt er (behalve een Nobelprijs) in elk geval voldoende geld van investeerders klaar:

bron: Crunchbase

Veel van de drukste investeerders in cleantech zijn ook actiever geworden in 2023, aldus Crunchbase. Dat is opvallend, aangezien de totale durfkapitaalfinanciering is gedaald, wat erop wijst dat deze op de sector gerichte investeerders veel kansen zien, met name in ‘climate tech’, technologie waarmee klimaatverandering wordt tegengegaan.

KPMG komt met gedurfd rapport over Bitcoin en ESG

KPMG en gedurfd, tot dusver kon je die twee woorden alleen tegenkomen in artikelen over hun doorgeslagen skireisjes. Toch verdient KPMG complimenten met het publiceren van onderzoek naar de ESG-aspecten van Bitcoin, omdat het eigenlijk alleen maar kritiek kan krijgen. Enerzijds van de crypto fans die zullen verzuchten dat KPMG modern wil doen en meeliften op de cryptohype; anderzijds van veel traditionele KPMG klanten die zich afvragen  ‘wat is er met KPMG aan de hand, waarom schrijven die over Bitcoin?’

De meest opvallende passage betreft het deel over het ecologisch aspect: ‘ Bitcoin-miners kunnen een nuttige bondgenoot zijn in de overgang naar meer hernieuwbare energiebronnen en de uitstoot verminderen, ondanks het aanzienlijke energieverbruik.’ Dat hoor je toch zelden, vond ook Decrypt. Het wachten is op ‘gecertificeerde groen geminede’ Bitcoins. Een aanrader: het rapport is slechts elf pagina’s, biedt een uitstekend overzicht van de stand van zaken op het gebied van Bitcoin en ESG en is hier te downloaden.

Spotlight 9: Apple, Amazon, Meta en Alphabet worden allemaal anders beoordeeld

Winnaar van de week was het bedrijf met de botste bijl: Amazon

Ik wilde een lange verhandeling houden over het verschil in hoe analisten en beleggers bedrijven beoordelen, versus de realiteit van marktpositie, concurrentievoordeel en structureel winstpotentieel. Mijn betoog komt er samengevat op neer dat er zoveel pure speculanten zijn op de beurs die de markt beïnvloeden, dat de koers op korte termijn nauwelijks nog in relatie staat tot de lange termijn bedrijfswaarde. Het werkt beter als ik een paar concrete voorbeelden neem. Allereerst Uber: het bedrijf maakte voor het eerst in het bestaan winst, maar de koers daalde omdat de omzet lager dan verwacht uitviel. Misschien is het gewoon een kleiner, maar winstgevender, bedrijf dan analisten verwachtten. Een paar andere voorbeelden na de publicatie van de kwartaalcijfers van afgelopen week.

Meta is niet mega

Neem Meta, de maker achter Whatsapp, Instagram en Facebook. Stortte vorig jaar compleet in toen de omzet voor beleggers blijkbaar onverwacht daalde. Dit leidde tot doemdenken dat het bedrijf zijn top had bereikt en op lange termijn zou dalen, voldoende om de extreme korting van het aandeel ten opzichte van de rest van markt te rechtvaardigen. We zijn acht maanden verder en beleggers lijken in de tegenovergestelde richting te overreageren en het aandeel op te drijven in reactie op de winstverbetering van vorige maand, waarbij de inkomsten stegen en de bedrijfskosten daalden door het streven van het bedrijf naar efficiëntie (lees: massaontslagen), wat leidde tot een stijging van de winst. Is dat nou visie?

Amazon scoort in elk geval op korte termijn

Een ander goed voorbeeld is Amazon: CEO Andy Jassy krijgt complimenten voor het terugdringen van de kosten terwijl de omzet steeg. Onder zijn bewind werden liefst 27.000 arbeidsplaatsen geschrapt en weinig maakt belegggers zo blij, als andere mensen die hun baan verliezen. De resultaten zorgden ervoor dat het aandeel vrijdag aan het eind van de dag met 8,3% steeg tot $139,57, de beste prestatie op één dag sinds november en de hoogste prijs voor het aandeel Amazon in bijna een jaar.

In een tussenzin wordt vermeld: ‘Amazon’s cloud business, die normaal gesproken het grootste deel van de operationele winst van het bedrijf levert, overtrof de verwachtingen en vertoonde tekenen van stabilisatie.’ En hierin ligt mijn bezwaar tegen dit soort korte termijn jubelberichten. Want ik kan me nog de jaren herinneren dat analisten hun beklag deden over alle investeringen die oprichter en voormalig CEO Jeff Bezos deed in alle cloud-diensten van Amazon. ‘Geen core business voor een e-commerce bedrijf’, roepen de analisten in koor.

De realiteit is dat AWS niet alleen de grootste winstmaker is van Amazon, maar ook zorgt voor een onoverbrugbaar concurrentievoordeel van de e-commercetak, tegenover alle andere partijen zonder een dergelijk cloud-platform voor afhandeling van alle transacties. Daarover lees je niets, het gaat vooral over de $12 miljard die Jeff Bezos rijker is geworden op vrijdag. Er is vrijwel geen aandacht voor de wijze waarop Bezos juist succesvol werd: door consequent het belang op lange termijn te laten prevaleren boven winst op korte termijn. (Voor de liefhebbers van serieuze analyses van clouddiensten, dit is een uitmuntend artikel van meerdere pagina’s waarin de clouddiensten van Amazon, Microsoft en Alphabet worden vergeleken.)

Telt bij Apple winst ook boven groei?

Het is altijd aardig om te kijken wat Warren Buffett, het orakel uit Omaha, als strategie hanteert. Buffett heeft liefst $151 miljard geinvesteerd in Apple, hetgeen nog altijd minder dan 6% van het bedrijf is overigens. Hij kijkt over jaren in plaats van maanden en weken en dat lijkt toch aardig te hebben gewerkt voor de man. Apple publiceerde voor het derde kwartaal op rij dalende omzetten maar een hogere winst, hetgeen resulteerde in 2% koersdaling.

Ik doe nooit voorspellingen, maar bij deze maak ik een uitzondering, puur kijkend naar de producten van Apple: vergeet de Apple Vision Pro, dat is een product met een hele lange horizon, maar kijk naar de Mac-bezitters die overstappen naar laptops met de nieuwe Apple chips, de verwachtingen over de nieuwe iPhone 15, de services (iCloud, Apple TV etc) en de wearables, met name de Apple watches, en ik denk dat Apple in eht eerste en tweede kwartaal in elk geval significant hogere winsten gaat boeken, plus dat de omzet weer gaat stijgen. Ik noteer het alvast in de agenda voor de kwartaalcijfers van Apple in 2024. Benieuwd hoe ver ik ernaast zit.