Categories
AI crypto technologie

Web Summit in Rio en bejaarden over Bitcoin, AI en ESG-doelen

Het was een week die werd gedomineerd door bejaarde heren: de god van het beleggen Warren Buffett (92) en zijn apostel Charlie Munger (99), president Joe Biden (80) en het jonkie Geoffrey Hinton (75, nu ex-Google). Ze waren allemaal relevant, in goede of slechte zin, op gebieden waar ik met interesse naar kijk: AI, crypto en ESG-doelen. En lezer Maurits Stuyver was op de Web Summit in Rio de Janeiro, met een heel ander publiek.

Gemaakt met DALL-E: vier bejaarde mannen met wit haar wandelen langs brandende kerncentrales, als olieverfschilderij

Bitcoin-belasting is onzinnig

Deze week maakte president Biden bekend dat zijn regering overweegt een belasting in te voeren voor Bitcoin-miners, ter hoogte van 30% van hun energiekosten. Zelf heb ik vanwege het energiegebruik geen Bitcoin, maar dit is een voorbeeld van het soort ondoordachte wetgeving waardoor maatregelen tegen klimaatwetgeving onnodige weerstand opwekken. Er moet een algemene herziening komen van het belastingstelsel, waardoor bedrijven en burgers niet alleen belasting betalen op basis van omzet, winst, vermogen en inkomen, maar ook op basis van vervuiling en verbruik van grondstoffen.

Mijn voormalig aandeelhouder en mentor Eckart Wintzen pleitte al in de jaren negentig voor een belasting op ‘onttrokken waarde van de planeet.’ Dat zou veel meer nut hebben dan alleen een belasting op Bitcoin-mining, diesel-auto’s of stikstofuitstoot. Er wordt te klein en te geïsoleerd gedacht, maar dat las ik vrijwel nergens terug in de reacties op dit populistische voorstel van Biden.

Toen ik in maart vorig jaar weer wilde gaan schrijven over technologie en innovatie, zoals ik 20 jaar geleden ook deed op mijn weblog, liep ik tegen het probleem aan, reden waardoor ook traditionele media zelden zinnig berichten over crypto, dat er wereldwijd onvoldoende onafhankelijke journalistiek is over crypto. Dus tenzij je zelf ergens diep induikt en bronnen onderzoekt, kun je vrijwel geen andere media aanhalen.

Een populaire cryptonieuws-site is Cointelegraph, dat doodleuk een licentie verkocht voor het Midden-Oosten aan PR-bedrijf Luna, dat vooral crypto-projecten als klant heeft. De beste bron in crypto is Coindesk, maar nu FTX probeert bijna $4 miljard terug te krijgen van het inmiddels failliete Genesis Global, is het pijnlijk dat Coindesk continu moet benadrukken dat het een zusterbedrijf is van Genesis. Stel je voor dat de NRC zou berichten over het faillissement van Imtech en in een tussenzin meldt: ‘NRC is een zusterbedrijf van Imtech, beide bedrijven zijn eigendom van ZBM, Zielloos Belgisch Mediabedrijf’.

Zelfs Coinmarketcap, de meest gebruikte bron van cryptokoersen, is eigendom van cryptobeurs Binance, hoewel er acht alinea’s nodig zijn om uit te leggen dat Coinmarketcap onafhankelijk opereert. De lijst van dit soort vreemde verhoudingen is eindeloos in crypto.

Ik kom hierop omdat ik nog steeds een analyse wil geven over de nieuwe Europese cryptowetgeving en de aanstaande crypto-regelgeving in de VS. En wat is het gemis dan groot aan serieuze, professionele analyses waarbij de beoogde wetgeving wordt getoetst aan de realiteit.

Cryptowetgeving kan eenvoudig zijn

Eigenlijk is het eenvoudig: als een partij geld beheert van klanten, crypto of niet, moet deze aan dezelfde strenge eisen voldoen als de reguliere banken. Dus een site waar je crypto kunt kopen en die deze tokens vervolgens voor je in beheer houdt, of het Bitcoin is of een stable token, moet ervoor zorgen dat er niet met je tegoeden wordt gerommeld. De custodian functie moet heilig zijn. Hetzelfde geldt voor security tokens, muntjes die feitelijk een crypto-versie zijn van een type bezit (bijvoorbeeld aandelen, vastgoed, obligaties etc) en die zouden moeten worden behandeld als andere beleggingsproducten.

Maar alle andere soort tokens, van utility tokens (muntjes waarmee je één soort dienst of product kunt kopen, vergelijkbaar met een digitale boekenbon) tot payment tokens (zoals Ripple), vormen een hele nieuwe klasse en kunnen niet over één kam worden geschoren met andere tokens, alleen omdat het allemaal crypto-tokens zijn. Ontwikkelaars van DeFi platformen, waarbij gebruikers zelf via een smart contract protocol in een pool zorgen voor de markt en daarin zelfstandig aan- en verkopen, kunnen nooit bijhouden wie wat koopt en verkoopt; omdat ze slechts de schrijvers zijn van een smart contract dat de handel mogelijk maakt, meer niet.

In de kern vrees ik dat de wetgevers de fout maken te kijken naar de verschijningsvorm en vervolgens alle crypto gelijk behandelen. Dat zou net zo dom zijn als het wettelijk gelijk behandelen van een liefdesbrief en een valse bommelding, als ze allebei per e-mail worden verzonden.  

De eerste Web Summit in Rio de Janeiro trok ruim vijftienduizend bezoekers, grotendeels uit Sao Paolo

Web Summit in Rio groot succes, voor Warren Buffett is het afwachten

Lezer van deze nieuwsbrief Maurits Stuyver was afgelopen week één van de weinige Nederlanders tussen de vijftienduizend deelnemers aan de eerste Web Summit in Rio de Janeiro. Stuyver, die serieus business development doet voor interessante bedrijven, schreef een lezenswaardig verslag van zijn bevindingen in deze markt, die in Europa vaak over het hoofd wordt gezien. Een opvallende conclusie vond ik de nieuwe toevlucht naar crypto die Stuyver ontwaarde, aangewakkerd door de nieuwe bankencrisis in Amerika waarover ik vorige maand schreef. Voor mij was het ook nieuws dat Brazilie een grote focus heeft op fintech-bedrijven.

Maurits Stuyver slaat zich ook in Rio door het leven heen

Naar schatting dertigduizend bezoekers zijn dit weekend neergestreken in de tegenpool van Rio de Janeiro, want Warren Buffett houdt de jaarlijkse aandeelhoudersbijeenkomst van zijn Berkshire Hathaway weer in Omaha, Nebraska. Vrij naar Susan Sarandon in Thelma & Louise: ‘it may not be the middle of nowhere, but you can see it from here.’

Doorgaans zijn de aandeelhouders net zo kritisch op Buffett als het publiek in de Arena op de Toppers, maar dit keer broeit er iets. Grote aandeelhouders als Blackrock willen dat Berkshire Hathaway een grotere bijdrage gaat leveren aan het behalen van ESG-doelen. Ik betwijfel of Buffett en zijn compagnon Charlie Munger (99) zich hier druk over maken. Samen zijn ze 193 jaar oud, het lijkt me dat je dan blij bent als je ‘s ochtends de wekker nog hoort afgaan. In de coulissen staat het piepkuiken Greg Abel (60) klaar om het over te nemen van de senioren.

Mooie quote van Warren Buffett gisteren over Apple, waarvan Berkshire Hathaway 6% van de aandelen bezit:

“Apple has a position with consumers where they’re paying 1,500 bucks or whatever it may be for a phone. And the same people pay $35,000 for having a second car, and [if] they had to give up a second car or give up their iPhone, they give up their second car. I mean, it’s an extraordinary product. We don’t have anything like that that we owned 100% of, but we’re very, very happy to have 5.6 or whatever-it-may-be percent, and we’re delighted every 10th of a percent that goes up.”

Warren Buffet op 6 mei 2023, op de jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway aandeelhouders in Omaha, Nebraska
Gemaakt met DALL-E: enge robot neemt de wereld over, in sci-fi stijl.

Niet de week van AI

Het was niet te missen: ‘the Godfather of AI’, Geoffrey Hinton, vertrok bij Google omdat hij zich zorgen maakt over de gevaren die AI heeft voor de wereld. Of zoals CNN het gezellig samenvatte: ‘AI may figure out how to kill people.’ En daar trokken ze dan 4 minuut en 11 seconden voor uit bij de 24-uurs nieuwszender. PBS deed het beter met deze reportage. Het vervelende van het doemscenario dat Hinton schetst, is dat als ooit zou blijken dat hij gelijk heeft, het te laat zal zijn voor de mensheid om er iets tegen te doen. Wie dacht er deze week niet aan Skynet en The Terminator?

De US Federal Trade Commission (FTC) gaf deze week een waarschuwing dat AI mensen zodanig kan manipuleren dat ze slechte beslissingen nemen. Dat liet de Republikeinse Partij zich geen twee keer zeggen en produceerde deze anti-Bidencommercial, geheel gemaakt met AI.

Opvallende links:

  • Bijna de helft van de kijktijd op YouTube in Amerika vindt plaats op tv. Waar YouTube ooit begon met warrige amateurvideo’s in een resolutie van 3 bij 4 pixels, kijkt het publiek nu op 4K televisies. De reclamewereld volgt de kijkers, met gevolgen voor de traditionele tv-wereld. Toch daalde de omzet van YouTube opnieuw. Goed voor de adverteerders, slecht voor de media-exploitanten.
  • Wereldwijd dalen de investeringen in startups enorm snel. Wat blijkt onverwacht de populairste sector om in te investeren? Het is niet AI of crypto, maar de goeie ouwe gezondheidszorg.
  • Een interessante trend in venture capital zijn de investeringsfondsen die door actieve CEO’s en ondernemers worden geleid. Dus niet door voormalige ondernemers, maar CEOs die blijkbaar tijd hebben om er nog een lucratief bijbaantje naast te doen. Uiteraard hebben Amerikanen daar weer een prachtige term voor bedacht: dual threat CEO’s.
  • Eén van die CEOs met een investeringsfonds is Auren Hoffman van Safegraph, zelf auteur van een uitstekende maandelijkse nieuwsbrief en één van de weinige tech-CEO’s die openlijk Republikein is.
Bitcoin en Ethereum stijgen opnieuw en Apple scoort, ondanks dalende omzet

Spotlight 9: crypto stijgt fors, Apple volgt

Apple publiceerde deze week de kwartaalcijfers en maakte vrijwel terloops bekend dat de omzet dit jaar zal dalen. Gevolg: het aandeel spoot omhoog. Een nadere blik op de koers toont dat het aandeel Apple dit jaar al 39% is gestegen. Toegegeven, het is nog geen stijging van het niveau Bitcoin (+77%) of Ethereum (+61%) dit jaar, maar voor de belegger met een minder sterke maag blijft Apple aantrekkelijk. Want wie op verjaardagen weer mensen hoort jubelen over crypto, moet wel beseffen dat Bitcoin vergeleken met een jaar geleden -19% staat en Ethereum liefst -28%. En Apple? Tien procent in de plus.

Apple is sinds mijn vergelijking met Philips van twee weken geleden zelfs $400 miljard in waarde gestegen, bijna het bruto nationaal product van een land als Oostenrijk, om nogmaals appels met aardappels te vergelijken. Analisten hadden slechtere cijfers verwacht en de iPhone verkoopt beter, met name in India.

Het blijft lastig voor Apple om te balanceren op het slappe koord tussen meerdere werelden en met name meerdere werelddelen. Zo publiceerde de Financial Times dit stuk waarin wordt betoogd dat Apple intussen een Chinees bedrijf is. Onzin natuurlijk, makkelijk roepen vanaf de zijlijn. Apple is de bedrijfsmatige variant van een wereldburger die probeert zichzelf te ontwikkelen binnen de normen en waarden van de landen waar hij woont en werkt.

By Michiel

I try to develop solutions that are good for the bottom-line, the community and the planet at Blue City Solutions and Tracer.