Door al het geruzie bij OpenAI zou je het bijna vergeten, maar ChatGPT vierde deze week pas zijn eerste verjaardag. Ruim honderd miljoen mensen gebruiken maandelijks een dienst van OpenAI en op jaarbasis gemeten bedraagt de omzet ruim $1.3 miljard, een eerste stap op weg naar mogelijke marktdominantie.
ChatGPT4 fijner dan Google
Als abonnee van ChatGPT stel ik vrijwel elke vraag tegenwoordig eerst aan ChatGPT4, in plaats van te zoeken op Google. ‘De beste dag om te vliegen tussen Europa en Azië, welke schoenmaat heeft Shaquille O’Neal en onder welke drie namen werd die film met Tom Cruise en Emily Blunt uitgebracht?’ Zomaar drie vragen die ik vandaag aan ChatGPT stelde. Maar ook: ‘vertel over de investeerders Vinod Khosla en Reid Hoffman’, waarover zodirect meer.
Vergeleken met Google lijken de antwoorden van ChatGPT beter en ik vind het fijn dat ik niet hoef door te klikken naar andere websites. Ongetwijfeld heeft Google de verandering van zoekgedrag gevolgd via Google Chrome en de andere foefjes waarmee Google het gedrag van mensen vastlegt. Daarom is het des te pijnlijker dat Google, aldus The Information, dit weekend heeft besloten de lancering van OpenAI concurrent Gemini uit te stellen tot begin volgend jaar.
Zoek en koop via ChatGPT?
Een bedrijf dat ook serieus door OpenAI wordt bedreigd is Amazon en dat wordt zelden opgemerkt. Vooral in de VS is Amazon uitgegroeid tot ‘het Google van het kopen’: zodra Amerikanen eraan denken om iets te kopen, zoeken ze direct op Amazon. Andere websites spelen hierbij geen rol meer.
Het lijkt eerder maanden dan jaren te gaan duren, voordat ChatGPT wordt gevoed met de verkoopinformatie van ’s werelds grootste webshops. Alle partijen die nu via Amazon Marketplace verkopen kunnen dan direct hun klanten bedienen buiten Amazon om. Uiteraard blijft fulfillment dan een probleem en daarin is Amazon bijna niet te verslaan, maar het bedrijf is geen $1.5 biljoen waard omdat het zo goed is in het efficiënt verzenden van pakketjes.
Amazon is zo waardevol omdat het de plek is waar kopers hun producten vinden en waar de transacties plaatsvinden. OpenAI heeft met ChatGPT een geweldig instrument in handen om die functie over te nemen, want met de plus-abonnees heeft het al een betaalrelatie die eenvoudig kan worden uitgebreid. Amazon is ongetwijfeld al bezig een antwoord te formuleren op deze bedreiging.
iPhone gebruikers stappen over van Siri
Apple volgt met argusogen hoeveel mensen de nieuwe ‘action’-knop op de iPhone 15 programmeren met ChatGPT. De bedoeling was dat mensen zo sneller hun email of camera-app konden opstarten maar het ene na het andere artikel verschijnt waarin mensen wordt aangespoord om van Siri af te komen, als van herpes na een skiweekend met het studentencorps.
Een kop als ‘Gooi Siri van je telefoon en gebruik ChatGPT voor hulp‘ moet bij Apple intens pijn doen. Siri is nooit geworden wat Apple ervan had gehoopt en als veel mensen ChatGPT als eerste zoekfunctie op de iPhone gebruiken, zullen er koppen rollen bij Apple. De vraag is allang niet meer of ChatGPT deze potentie heeft, maar of het bestuur van OpenAI snel genoeg stabiel wordt om dit soort producten succesvol te introduceren.
Hoffman en Khosla, miljardairs met een mening
In dit licht bezien was het aardig dat er donderdag een uitstekende podcast verscheen waarin de legendarische ondernemers en investeerders Reid Hoffman (PayPal, LinkedIn, Greylock) en Vinod Khosla (Sun Microsystems, Khosla Ventures), beiden investeerder in OpenAI, te gast waren.
Let trouwens op de bijna spottende titel waarmee Khosla zichzelf omschrijft op LinkedIn: ‘venture assistant.’ Dat is alsof Lionel Messi een LinkedIn-profiel aanmaakt met de functie ‘ballenjongen.’
Hoffman was vanuit één van zijn privé-stichtingen de eerste donateur aan OpenAI, toen dat nog slechts een goedwillend clubje academici was. Je doet als miljardair immers pas lekker mee als je minimaal een stichting naar jezelf hebt vernoemd, al vond ik deze website van één pagina voor Hoffman’s andere stichting, de Aphorism Foundation, wel geinig.
Khosla stopte in OpenAI het dubbele van wat hij tot dan toe in een startup had geïnvesteerd: $50 miljoen. Kortom, de heren Hoffman en Khosla zijn niet geheel neutraal (kuch).
Geen concurrentiebeperking, China een risico
Hoffman focuste in het gesprek op marktwerking. “Startups worden op dit moment niet belemmerd,” verklaarde hij, ondanks de schijnbare dominantie van OpenAI en de mega-cap techbedrijven zoals Microsoft. Hoffman zit in het bestuur van Microsoft sinds hij LinkedIn aan Microsoft verkocht en vindt niet dat zijn ‘eigen bedrijven’ teveel macht hebben. “Ik denk niet dat het de concurrentie op enig niveau beperkt.”
Khosla noemde de focus op existentiële risico’s van AI ‘onzinnig gepraat van academici.’ Maar hij ziet China als een groot risico en vindt dat de VS ‘in een techno-economische’ oorlog met China verkeert en zich harder moet opstellen. “Ik zou TikTok in een nanoseconde verbieden,” zei Khosla, in tegenstelling tot Hoffman, die vlak voor de opname van de podcast nog met president Biden had gesproken. Als iemand de waarde kent van een goed netwerk, is het immers wel de oprichter van LinkedIn.
Khosla is ook sterk tegen open-source AI-modellen vanwege het risico dat China daarmee de huidige achterstand op het gebied van AI inloopt. “Bio-risico en cyber-risico zijn ook serieuze zorgen,” merkte hij op. Maar mits China of virussen ons niet doden, denkt Khosla dat de nabije toekomst zeer rooskleurig is: “Ik denk dat we over 10 jaar gratis dokters, gratis bijles-docenten en gratis advocaten zullen hebben” – allemaal aangedreven door AI.
Elon Musk had een zware maand
Op de valreep publiceerde Tesla dit geinige filmpje waarin de nieuwe Tesla Cybertruck gehakt maakt van een Porsche 911 in een sprint. Let vooral op de uitsmijter, want de Cybertruck heeft wat aan de trekhaak hangen en het is geen caravan. Marques Brownlee maakte een puike recensievideo van liefst 40 minuten.
Niet iedereen is fan van de Cybertruck, zo schrijft Engadget bijvoorbeeld: “Tesla’s Cybertruck is een dystopische, masturbatoire fantasie. In Elon’s toekomst zouden de rijken toegestaan moeten worden om te domineren – en waarschijnlijk over de armen heen te rijden – zonder gevolgen.” (Overigens kostte het me drie pogingen voordat ChatGPT bij de vertaling de term ‘masturbatoire fantasie’ in de puriteins geprogrammeerde kunstmond wilde nemen.)
Hartstikke leuk dat zo’n Cybertruck binnen 2.6 seconden op de honderd zit, maar ik ben vooral benieuwd hoe dat verfloze zilveren hondenhok van ruim drieduizend kilo zich gedraagt op een bergpas vol haarspeldbochten. Of hoe je zo’n apparaat achteruit inparkeert op het parkeerterrein van de Jumbo.
Musk beledigt weglopende adverteerders
Reuters zegt het prachtig: “Elon Musk is erop gebrand om te bereiken wat geen enkele CEO voor hem heeft gedaan, van het in massa produceren van elektrische auto’s tot het ontwikkelen van herbruikbare ruimteraketten. Nu baant hij opnieuw een pad dat de meeste CEO’s hebben vermeden: de grove belediging.” Niet alleen dat: grove belediging van klanten.
Musk zei het tot twee keer toe tegen adverteerders die zijn sociale mediaplatform X hebben verlaten vanwege het complimenteren van een tekst met antisemitische inhoud: ‘go fuck yourself.’ Nu heeft de schrijver van deze nieuwsbrief weleens een soortgelijke tekst gebezigd vanwege een akkefietje met adverteerders op zijn eerste website, maar dan uiteraard professioneel, onder het genot van een biba en een esma tijdens de vrijmibo en zoals het hoort; achter hun rug.
Musk vond het nodig ongevraagd zo’n vertrekkende adverteerder, Disney CEO Bob Iger, bij naam te noemen. Bedenk wat voor weken Musk achter de rug heeft: op 18 november stuurde SpaceX de Starship de ruimte in, maar helaas ging deze raket met de grootte van een volwassen watertoren dankzij een fikse explosie direct naar de eeuwige jachtvelden.
In hetzelfde weekend voltrok zich het fiasco van OpenAI, waarbij de ontslagen Sam Altman en de andere hoofdrolspelers vrijwel uitsluitend via Musk’s platform X communiceerden met de buitenwereld. Dat was juist weer een overwinning voor Musk, die zich eerder dit jaar moest laten aanmeten dat Mark Zuckerberg’s Threads uitgroeide tot het snelst groeiende social media-platform – dat even snel uitsterft als het opkwam, maar dat is voor een andere keer.
Door de ongekend stomme actie van Musk (zijn eigen woorden) om antisemitische rioolteksten te voorzien van complimenten, trokken veel adverteerders zich terug van X en de gevolgen hiervan zijn nog niet te overzien. Dus toog Musk naar Israel en dat is de laatste tijd een weinig populaire midweek.
De ironie van fuck en de vrijheid van meningsuiting
Kijk naar het hele item bij Fox. Musk ziet eruit als Herman Brood op een slechte dag. Hij oogt, waarschijnlijk net terug uit Israel en stijf van de jetlag, nog bleker dan de gemiddelde Fox-kijker en ondanks de poging mannelijk te lijken in zijn leren jas met smoetzige teddy kraag over een te heet gewassen t-shirt, maakt hij een kwetsbare en gefrustreerde indruk. Hier zit iemand die heel hard zijn best doet om te lijken op iemand die niet zijn best doet.
Het hele segment bij Fox is een bewieroking van Musk als verdediger van de vrijheid van meningsuiting, die zo gemist zou zijn toen X nog gewoon Twitter heette. Het aardige vind ik dat alle vijf panelleden, met die gereformeerde dansleraar in het midden omringd door vier EO-nimfen, niet beseffen dat het hilarisch is dat ze minutenlang praten over de vrijheid van meningsuiting, maar de door Musk gebruikte term ‘fuck’ tot twee keer toe door Fox wordt weggepiept.
Geen kijker weet dus wat Musk feitelijk heeft gezegd. Niemand herhaalt het of komt erop terug. Dat ongemak vind ik heerlijk. Het lijkt op zo’n moment dat een notoire vleeseter erachter komt dat de shoarma die hij voor de tweede keer ruim opschept, afkomstig is van de Vegetarische Slager.
Musk toont, gewild of ongewild, met al zijn absurde pogingen om X enerzijds te reguleren en dan weer vrij te geven, de totale waanzin aan van de Amerikaanse moraal waar hij zelf als Zuid-Afrikaan mee worstelt. Antisemitisme? Slecht voor de zaken. Fuck zeggen op tv? Mag niet, maar je mag hem vervolgens wel aanbidden als voorvechter van de door Fox zogenaamd zo gewenste vrijheid van meningsuiting.
Ontbijt-tv (h)eerlijk
Het deed me denken aan de keer dat ik tijdens Web Forum in Dublin een interview gaf over virtual reality voor een ontbijtprogramma van de BBC. Ik maakte de onvergeeflijke fout om te zeggen dat in de toekomst VR allerlei mooie toepassingen zou hebben, van nieuws tot film, muziek en seks. Hee ho ho nee jeetje, stop, paniek bij de BBC-crew: ik had seks gezegd.
Dat mocht niet in een ontbijtprogramma. Want vroeg op de dag, blozende kindjes net aan de havermout, nou ik begreep het vast wel. ‘Mag ik wel machinegeweer zeggen of massavernietigingswapen?’ vroeg ik. Dat mocht zeker. ‘Bloederige massamoord?’ Geen enkel probleem. ‘Hoe grafisch mag ik het wangedrag van de katholieke kerk met jonge jongens omschrijven?‘ Eh, daar waren geen specifieke regels voor, dus uiteindelijk had ik een topochtend. Dat het item ooit is uitgezonden toont de montagevaardigheid van de BBC-eindredacteuren.
Techbro’s hebben hulp nodig
Musk is niet de enige tech-CEO die worstelt met de vrijheid van meningsuiting en de regulering van zijn social medianetwerk. Onlangs schreef ik over mijn eigen worsteling met de vrijheid van meningsuiting, toen abonnees van mijn eerste bedrijf Planet Internet kinderporno bleken te verspreiden. De beslissing om bepaalde berichten niet door te geven was eenvoudig, maar om te bepalen waar die grens lag was complex, nog los van de technische complexiteit.
Mark Zuckerberg zit diep in de problemen nu de Meta platformen (met name Facebook en Instagram) populaire platformen onder pedofielen lijken te zijn geworden. Volgens de Wall Street Journal heeft Meta maandenlang geprobeerd de problemen met de kinderveiligheid op Instagram en Facebook op te lossen, maar worstelt het om te voorkomen dat zijn eigen systemen een uitgebreid netwerk van pedofiele accounts mogelijk maken en zelfs promoten.
Het algoritme promoot ongebreideld de content waar de gebruiker op klikt, met alle gevolgen vandien. Het Amerikaanse congres wordt alerter en ook in de Europese Unie worden de pijlen nu terecht gericht op Meta.
Ik ben ervan overtuigd dat de beperkte sociale gaven van mensen als Musk en Zuckerberg ertoe heeft geleid dat ze anders, autonomer, denken dan wij simpele zielen en daarom ook tot meer in staat zijn; tegelijkertijd hebben ze een beperkt inlevingsvermogen en begrijpen ze oprecht niet waarom de wereld moeite heeft met hun beleid. Wat hen groot maakt als ondernemer, houdt ze klein als mens.
Bijzondere links
- Wat deed een iPhone met de armen van deze vertwijfelde bruid?
Aanstaande bruid staat voor de spiegel, maakt een foto en opeens lijkt ze behekst. Let goed op haar armen.
- Hoge kosten en hevige concurrentie leiden tot een slagveld bij de streamingdiensten
In Europa heeft Viaplay het zwaar, in Amerika bespreken Apple en Paramount een samenwerking.
- DNA-gegevens moeten nooit centraal worden opgeslagen
De dag wie je wist die komen zou: 23andMe is gehacked en zeer vertrouwelijke gegevens van duizenden gebruikers zijn buit gemaakt.
- Vliegtuig vliegt op vet en suiker over de Atlantische Oceaan
De VN-klimaatconferentie COP28 is begonnen in Dubai, onder leiding van de oliebaas van Abu Dhabi. Voor we cynisch worden, is er het goede nieuws dat hard wordt gewerkt aan duurzame luchtvaart. Applaus voor Virgin Atlantic.
Spotlight 9: de week van de crypto’s!
Het was een saaie week voor beleggers, tenzij je het aandurft in de crypto’s te stappen want Bitcoin en Ethereum lijken definitief terug!